Коминни тела - решение за нестандартните комини

Публикувано на 17/08/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 19/04/2019 | Видяно 9 634 пъти

На пазара в България се могат да се намерят различни варианти за димоотводна инсталация. В повечето случаи фирмите предлагат цялостна инсталация на камина и комин. Известно е обаче, че по финансови или други причини често сме принудени да търсим алтернативни варианти. Именно такъв е използването на коминни тела, с които да бъде иззидан коминът. Зидането по индивидуален проект ви дава гаранция, че ще можете да оползотворите максимално наличното пространство и да получите желаната визия. Зидането на комин обаче си е трудна работа, която изисква намесата на опитен професионалист, а такъв можете да откриете именно в нашата платформа!


Какво представляват съвременните коминни тела?

Коминните тела представляват готови изпечени блокчета, подобни на части от конструктор, с които се изграждат димоотводите. Могат да бъдат с различни размери, така че да паснат перфектно на съществуващото свободно пространство. На пазара се предлагат коминни тела с един или с два отвора, в зависимост от нуждите на проекта. Готовите коминни тела днес често са предпочитано решение, тъй като се явяват достойна алтернатива на обикновените тухли за зидане на комини. А вие бихте ли заложили на подобно решение за вашия нов покрив или наскоро изградена камина? При всички случаи е добре да се консултирате предварително със специалист, който да ви насочи към най-доброто решение, съобразено с особеностите на вашия дом и бюджет. 

Вижте още: Шапки за комин - защо е необходимо поставянето им? 


Видове коминни тела и техните предимства

На пазара се предлагат два основни типа коминни тела, които имат близки характеристики. Нека видим по какво се различават обаче:

  • Бетонни коминни тела - наподобяват блокчетата за зидане, със сив цвят са и обикновено притежават специални отвори. Предлагат се в единичен и двоен размер, както и блокчета с преходи. Характерното за тях е, че издръжливостта им на натиск се повишава с течение на времето.
  • Керамични коминни тела - това е основната алтернатива на бетонните блокчета. Те са изработени от изпечена глина, като се отличават с висока издръжливост и завидна устойчивост. Предлагат се в различни размери, като при всеки от тях има и вариант със страничен отвор.


Невероятните предимства на използването на коминни тела

Основното предимство на зидането с коминни тела е това, че този метод е значително по-лесен за изпълнение в сравнение с изграждането на комин с обикновени тухли. Причината за това е, че както бетонните, така и керамичните коминни тела са изработени специално за тази задача и са по-големи от обикновените тухли. Те дават възможност и за постигане на по-голямо разнообразие от нестандартни форми и отвори при комините. Друго предимство е, че изграждането на димоотвод с тези блокчета излиза значително по-изгодно от поръчката на готова професионална инсталация. При зидането с коминни тела възможностите за грешка са ограничени, затова този метод се оказва предпочитан от много домакинства.

Виж още: Предимства и недостатъци на кедровия покрив


Недостатъци на изграждането на комин с коминни тела

Технологията на зидане с коминни тела има и сериозен набор от противници. Те са убедени, че създадените по този начин димоотводи са опасни, защото телата не са термоустойчиви в достатъчна степен. Евентуалното решение на този проблем е в иззидания от тези тела комин да се постави допълнителен димоотвод, който да се изолира с каменна вата.

В случай че сте се изправили пред предизвикателството, наречено изграждане на комин, ви препоръчваме да потърсите консултация със специалист с утвърдена репутация, който да ви помогне с идеи и съвети. Заявете проект безплатно и сравнете офертите на изпълнителите, регистрирани в нашата платформа, така че да изберете точния професионалист за своя ремонт!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта