Как да пазарувате мебели успешно

Публикувано на 16/01/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 31/08/2016 | Видяно 7 148 пъти

Стилът на апартамента ви е другият фактор, който определя избора при пазаруване. Добре е да имате ясна представа за цялостния вид на дома ви. Това особено важи в случаите, в които се нуждаете от цялостно обзавеждане, но покупките са поетапни за по-дълъг период от време. Бъдете последователни. Така ще избегнете неудобството да се разделяте с мебели, които „не се връзват” с по-късно закупените. Предварително обмислете добре какъв искате да е стилът на обзавеждане, като се съобразявате и с възможностите на пространството.

Вижте още: 5 въпроса преди покупка, които ще ви спестят пари


Как да пазарувате мебели успешно

Старите ви мебели трябва да се подновят или се нанасяте в жилище, което има нужда от цялостно мебелиране? Изборът и покупката често водят до разход на твърде много време, пари и нерви. Какво можете да направите, за да сте сигурни, че сте намерили добро решение и ще се радвате на комфорт в дома си години наред?

Вижте още: 5 интериорни стила за обзавеждане на дневна


Размер на апартамента

Размерът на жилището ви също е фактор, от който зависи изборът. Масивните мебели не са подходящи за по-малки пространства. Освен че стават неудобни за ползване, създават и усещането за „претъпканост”. Специалистите съветват основните мебели да са с по-семпъл дизайн и цветове особено в случаите, в които нямате възможност да премебелирате често. Желаният стил и настроение в дома може да се постигне с подходящ текстил и аксесоари.  Те по-лесно могат да се сменят или допълват. Този вариант позволява гъвкавост за по-чести промени на дизайна. И не на последно място, изключително добро решение са мултифункционалните мебели-с тях пестите място, пари, а и сте в крак с последните тенденции.


Бюджет

Бюджетът ви за това начинание, е първото нещо, с което да съобразите покупката си. Дори да имате обща представа за цените в сферата на обзавеждането, добре е да актуализирате информацията си. Пазарът на мебели в България е доста разнообразен и динамичен като ценови нива и качество. Предлагане има от верига магазини от световен мащаб, български мебелни къщи, както и мебели по поръчка. Има ги разбира се и дизайнерските мебели, както и тези от скъпи материали като екзотична дървесина и естествена кожа. Сумата, която можете да отделите, ще ви насочи от кой тип магазин ще купите необходимото. Когато правите преценката си, имайте предвид, че цената в повечето случаи е показателна за качеството. Нов диван за 150-200 лв. предполага съмнително качество на вложените ресурси и изработка, колкото и добре да изглежда, а те са показателни за здравина и устойчивост на износване. Обратното също подлежи на трезва преценка-холна масичка за 700 лв. предполага освен скъпи материали, също и уникалност на продукта, специфичен дизайн и изработка. Преценете добре какво точно търсите и в какви ценови граници можете да се вместите. Добрият избор се крие в оптималното съотношение цена-качество.


Мебели втора употреба

Ако се окаже, че бюджетът ви не е достатъчен, за да си осигурите нови мебели с желаните функции и качества, алтернатива е пазарът на употребявани мебели. Можете да разгледате сайтовете с обяви от частни лица, има и много магазини за такова предлагане. В тях често могат да бъдат намерени качествени и красиви мебели на двойно по-ниски цени. В последно време станаха популярни т.нар. мебели, внесени от Холандия и Белгия. Основното при тях е, че са стабилни, качествени и на сравнително ниски цени. Специфичното е, че в  повечето случаи са масивни и характерният им дизайн се налага върху стила на оформяне и на останалата част в жилището. Не са добро решение в случай, че разполагате с по-малко жилищно пространство. Ако изберете обзавеждане „втора ръка” преди покупката проверете в какво състояние са избраните неща. Дали са здрави и стабилни, имат ли козметични забележки и доколко са приемливи. Поправими ли са проблемните места и колко би ви струвало отстраняването им.


Мебели по поръчка

Мебелите по поръчка от малки магазини или занаятчии често са добро ценово решение, ако желаете изработката да е от дървесина с по-нестандартен дизайн. Този случай също може да крие рискове за качеството на материалите и изработката. Доверете се на изпълнители, за които знаете, че се справят добре с работата си или можете да получите информация за техни предни извършени проекти. 


Съобразете се с начина си на живот

Важно при стиловото решение е да съобразите начина си на живот и условията, при които ще се ползват мебелите. Някои имат нужда от поддръжка, която ще ви е трудно да осигурите. Комфортът е друг фактор, който важи за всичко в дома ни. Каквото и да изберете, трябва да е удобно за ползване. Едва ли някой иска да се чуди как точно се стои на този, иначе ефектен, дизайнерски стол във всекидневната си.  Пазаруването на мебели може да е предизвикателство или удоволствие. Най-важното е от да направите този избор, който ще ви кара да се прибирате вкъщи с удоволствие и да се чувствате добре там.

Потърсете специалисти с качества и добра репутация. Пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и сравнете различните предложения към вас, оферти, цени, идеи. Спрете се на това, което вие желаете и е най-близо до вашите собствени желания и възможности. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта