Нови и свежи идеи за оптически по-висок таван

Публикувано на 12/08/2019 от Мария Милушева | Последна редакция на 25/09/2019 | Видяно 2 377 пъти

Няма нищо по-приветливо от просторно и слънчево жилище. Именно затова всеки се стреми да си закупи такова. Обзавеждането му е изключително приятна задача, защото почти няма недостатъци, с които да се съобразявате. За съжаление, не всички апаратаменти са такива. Дори в наши дни основно се строят сгради, чиито помещения разполагат с ниски тавани, а това е предизвикателство, ако желаете простор и височина в дома си.

Не бързайте да се отчайвате, защото има много начини оптически да разширите пространството. Най-разпространените вероятно са ви познати – боядисване на стените и тавана в един цвят, закупуване на по-ниски мебели, използване на огледала. Тук ще ви предложим други идеи - интересни и нестандартни, които се надяваме да ви бъдат полезни. Ако жилището ви е ново и имате нужда от професионална помощ  при обзавеждането, свържете се със специалистите, регистрирани в нашия сайт, за да ви подадат ръка.


По хоризонтала и вертикала едновременно

Да, можете да използвате декор с вертикални елементи, за да изглежда таванът по-висок, но същевременно да акцентирате върху ширината на стаята с картини с нарисувано поле или дълъг мост.

  • Поставете максимално високо завесите. Ако обзавеждате спалня, би било чудесно те да стигат и до пода. Този трик не само оптически увеличава пространството, но и създава невероятен уют.
  • Висока библиотека – прекрасно решение за хола ви. Обичате ли да четете? Ако да, то това предложение ще ви хареса. А хубавото е, че няма да ви трябва столче, за да стигате до високите рафтове, така че има нещо хубаво и в ниския таван.
  • Картини с хоризонтални щрихи. Ето тук е мястото на природните пейзажи с полето и дългите мостове, за които вече споменахме. Може таваните ви да са ниски, но пък вероятно стаята е широка, а това е плюс. Акцентирайте върху това. Декорирайте стената над спалнята си с такава панорама, над дивана в хола, в детската стая - също.
  • Всичко, което увеличава оптически пространството, може да бъде от полза. Монтирайте малки лавици или рафтчета на стената, наредени хоризонтално. Изглеждат много чаровно и са изключително функционални.
  • Тапети с вертикални или хоризонтални линии, високи дръвчета – не се страхувайте да експериментирате с тях. Ще ви изненадат приятно.

Вижте още: 5 интересни идеи как да преобразим тавана


Ниски тавани - ниска мека мебел

Можете да си позволите висока библиотека, шкафчета и лавици, но диваните и леглата нека бъдат с по-ниски рамки. Това ще даде илюзията, че стаята не е толкова ниска и оптически ще увеличи нейната височина.

  • Може да ги декорирате с възглавнички, цветни и ярки шалтета.
  • Целта е да отклоните вниманието от липсата на простор в стаята и да акцентирате върху позитивите на дома ви.
  • Използвайте и красиви килими, пътеки, въобще всичко, което може да бъде впечатляващо в един интериор.


Кажете „чао“ на огромните висящи полилеи

Още нещо, което няма да ви помогне в обзавеждането на помещение с ниски тавани е полилей като в дворец. Да, безспорно е впечатляващ, но именно затова не се препоръчва в малки пространства. Директно привлича вниманието върху горната част на стаята, а не това искате, нали?

  • Модерни и елегантни лунички – прекрасно решение на проблема в жилището ви. В спалнята се вписват идеално и създават романтична обстановка. Можете да регулирате светлината, тя да свети в различни цветове. Освен това е удачен вариант за кухня, дневна, детска стая, дори коридор.
  • Плафони – чудесна идея за кухня. Ако обикновените не са по вкуса ви, можете да избирате с различни форма и дизайн.
  • За любителите на ефектните осветителни тела също има решение – полилеи, чиито чашки сочат нагоре. Целта е да не са масивни и да не висят, за да не скъсяват допълнително пространството.

Вижте още: 8 креативни идеи, които ще направят спалнята по-просторна


Цветове и шарки

Както вече споменахме, не се страхувайте от ярките и наситени цветове. Използвайте ги навсякъде – цветни завеси, тапети, килими, дори мебели. Никой няма да обърне внимание на ниските тавани, ако остане впечатлен от прекрасния дизайн на стаята, а това е вашата цел. Нека стените са в светли цветове, но декорацията на стаята да бъде по-интересна и шарена. Все пак малките стаички са уютни и имат своите плюсове, само трябва да акцентирате върху правилните неща.


Превърнете дефекта в ефект

Нали си спомняте колко красиви са старите малки къщи? С малките врати, тесните коридорчета. Те също са с ниски тавани, но стаичките са толкова уютни, че това е чарът им. Направете си такъв дом. Превърнете недостатъка в акцент на помещението. В тези жилища всичко е малко- леглата, масата, столовете, картините. И това създава уют.

  • Ако все още не сте обзавели дома си, купете си винтидж мебели, които да бъдат вдъхновени от ретро обзавеждането.
  • В Пражкия замък, намиращ се в чешката столица, има т.нар. Златна уличка. Там къщичките са наредени една до друга и са в различни цветове. Това са домовете на служителите на замъка и са истински впечатляващи с миниатюрните си размери. Направете си такъв дом и ниските тавани никога вече няма да бъдат проблем, а точно обратното.

Не забравяйте, че всеки недостатък може да бъде променен, стига да развихрите въображението си. Понякога срещате повече трудности при обзавеждането на жилището си. Ни никой не е обещавал. че ще бъде лесно. Ако имате нужда от професионално съдействие, свържете се с доказаните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Може да направите безплатна заявка за проект и да изберете кой от тях да преобрази дома ви!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта