Комарникът - доброто старо оръжие срещу хапещите насекоми

Публикувано на 21/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 21/05/2019 | Видяно 2 045 пъти

Красиви следобедни часове на открито или тихо любуване на нощните шумове, долитащи отвън – това са част от удоволствията, които ни карат да прекарваме повече часове в градината. Или поне да отваряме прозорците широко. Скоро обаче откриваме, че природата може да бъде и опасна – с досада отчитаме, че наоколо кръжат комари, мухи, пеперуди, бръмбари, оси и всякакви други насекоми. Те невинаги са безвредни – ухапване от комар по българските земи не може да предизвика малария, но е в състояние да донесе на жертвата достатъчно други неразположения.

За да предпазим себе си и децата от набезите на комарите, обикновено прибягваме до добрия стар комарник. Някога той се състоеше от найлонови ленти в различни цветове, окачени над вратата. Днес комарниците са по-ефективни, по-леки и по-функционални. В редовете по-долу сме обобщили най-важното, което трябва да знаете за тях. Ако се затруднявате с монтирането на комарник у дома или на вилата, потърсете помощта на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Те познават ползите на приспособлението срещу инсекти и ще ви съдействат при поставянето му.


Увити до ушите в мрежа против комари

Всички обичаме зеленината и водните богатства, но около тях обикновено е пълно с комари. Много подходящо решение – особено ако градината ви е в близост до река – е да се увием в гъста мрежа, която няма да пропусне нито един инсект. Сигурно ви идва да направите точно това, но някои находчиви умове са намерили по-добро решение.

  • Достатъчно е да се запасите с цял топ мрежа и да спуснете част от него от чадъра в двора до земята, така че да покрие цялото пространство, в което релаксирате с чай или друга напитка.
  • Съвет: търсете мрежа с тежък кант по краищата – за да е по-лесно закрепването му горе и долу. Може да се наложи да поставите и допълнителна тежест в основата.


Основни параметри на комарника

Мрежите, предпазващи от насекоми, могат да бъдат направени от памук, полиетилен, полиестер, полипропилен или найлон. Размерът на мрежестата решетка обикновено е 1,2 милиметра – това е разстоянието между клетките на самата мрежа, която е специално предназначена да възпрепятства комарите по пътя към вашата кожа.

  • За предпазване от други хапещи инсекти е необходимо решетката да бъде по-гъста, например с размер от 0,6 милиметра. Невидимите летящи вредители биха срещнали отпор, ако покриете и вратата към терасата в апартамента.
  • На пазара се предлагат практични комарници, които позволяват цялостно обрамчване на врати и прозорци с достатъчно гъста мрежеста решетка, а при решенията за врати – и с магнитни закопчалки, осигуряващи безпроблемно отваряне и затваряне.


Спете сладко и без досадното "бззз"

Балдахин, конус или купол – различните видове легла предполагат и различни мрежи против комари. Но защо ви е нужна такава над леглото?

  • Защото сме най-уязвими към ухапване от комар, докато спим. Тогава не чуваме бззз-звука, който кръжащите насекоми издават, а отделно от това не всички инсекти издават звук, когато летят. Да вдигнем защитна бариера срещу нарушителя на спокойния ни сън е желателно – най-вече през лятото.
  • Ако леглото ви е правоъгълно, вие сте късметлии: рискът от проникване на комар изпод заграждението, издигнато около и над спящото ви тяло, е минимален. Покритието на правоъгълните мрежи е отлично. Опцията да накърните целостта на мрежата при въртене насън е по-голяма при конусовидните комарници.      


Почистване на комарника – лесно и просто

Добрият комарник не просто предпазва от комари – той се грижи за вашия безопасен престой на открито. Подобно приспособление е необходимо дори в градска среда – всички онези досадни мухи и хапещи насекоми вече не представляват проблем, ако се доверите на качествена мрежа.

Почистването на комарника става лесно: свалете го и го потопете в кофа с вода или го накиснете директно под душа; с малко течен сапун или препарат за съдове ще отмиете отложената по мрежата мръсотия. Градски прах, пухчета или други замърсявания – всичко ненужно изчезва за секунди и комарникът е готов за повторно окачване.

Заявете проект за монтиране на комарници във вашия дом или градина – безплатно е и спестява ценно време и напразни усилия. Специалистите по поставяне на комарници, регистрирани в MaistorPlus ще реагират бързо и сръчно на вашето желание за чист и безопасен престой под открито небе. Сравнете офертите, които ще получите в отговор на запитването си, и изберете оптималната за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта