Входната врата - важни съвети за сигурността на дома

Публикувано на 15/05/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 19/05/2019 | Видяно 2 659 пъти

Важно е да обърнете внимание на входната врата на своя дом, тъй като от нея зависи вашето спокойствие и сигурност. Тя е неотменна част от всяко жилище и поради непрекъснатата употреба и атмосферните условия, на които е подложена, често е изложена на риск от дефекти. Обикновено те са свързани с повърхността, с механизма на ключалката, с бравата или пантите. Ако не се вземат мерки за коригирането им навреме, това може да доведе до по-сериозни проблеми и разходи от тези, които предварително сте предвиждали. В настоящата статия ще разкрием за вас водещите аспекти, които да имате предвид при грижите за вратата си, а при необходимост от специалисти, които успешно да я ремонтират, не се колебайте да потърсите помощ от регистрираните в MaistorPlus изпълнители.  


Ремонт - кога е наложителен?

Всяка нова врата на входа на дома изглежда представително и няма затруднения при затваряне и отваряне. Обаче се оказва, че повечето хора нямат представа за необходимостта от редовната ѝ поддръжка. Периодично дори най-високотехнологичните врати се нуждаят от лек ремонт и превантивни манипулации. Сред тях са почистване на повърхността, регулиране и смазване на механизма, третиране със специални лакове и покрития. Ако не се извършват тези дейности, един ден ще се забележи, че вратата увиснала и задира пода, скърца, трудно се затваря и отваря, покритието ѝ е напукано или има петна. Именно затова регулярната профилактика на този компонент от дома е толкова важна. Съветваме ви:

  • Редовно да смазвате пантите ѝ, като се допитвате до специалисти с какви материали и по какъв начин да го правите;
  • Да бъдете внимателни при боравене с вратата, като избягвате да я затръшвате или блъскате тежки предмети в нея;
  • Почиствайте я с препарати, които не са агресивни към покривните ѝ слоеве. 

По този начин вратата ви не само ще запази свежия си нов вид, но и ще има по-дълъг живот.  


Кога можем да ремонтираме вратата си сами?

В случай че входната врата е със сравнително малък дефект, тогава всеки може сам да си помогне и да спести прилична сума пари:

  • Ако вратата е дървена и се нуждае единствено от леко освежаване, то с минимални усилия бихте се справили и сами с боядисването или лакирането ѝ.
  • Има обаче ситуации, при които например фурнирът е отлепен или ключалката е вече повредена. Тогава, освен ако не сте професионално подготвени, трудно бихте се справили с отстраняването на подобни нередности. 

Имайте предвид, че един некачествен ремонт може да доведе до сериозни последствия. Ако искате да бъдете спокойни, че вратата на дома е сигурна и здрава, то не пестете средства, а се доверете на доказан професионалист.


Доверете се на майстор или фирма при възникнал проблем с вратата

Какво налага необходимосттта да потърсите съвет и помощ от професионалист, когато се появи сериозен проблем с входната ви врата:

  • Добрият майстор първо ще отдели внимание на касата на вратата. В някои случаи се налага именно тя да бъде подсилена.
  • Пантите може да се наложи да се смажат или да бъдат подменени в определена ситуация. Ако вратата се удря в прага или подпира пода, затваря се лошо, виси, тогава те се подменят и регулират.
  • Най-често срещаните проблеми при вратите на дома са свързани с бравата и заключващия механизъм. Тук наистина е нужен опитен професионалист.

Прочетете още: Преди и след ремонта: четири помещения изгряват с нов и свеж облик


Вратата е ръждясала – не е за подценяване

Входните врати са подложени на външните атмосферни условия през цялото време. Студ, пек, дъжд, вятър… Металните врати често ръждясват, най-вече в долната част. За да се оправи този често срещан проблем при тях, ще трябва да се извършат много трудоемки манипулации. Не се заблуждавайте, че можете да се справите сами, ако ви липсва опит. Както може да установите, доста от неизправностите на входните врати никак не са лесни за поправяне. Ако състоянието им е твърде критично, ще бъде по-разумно и по-правилно да се доверите на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и в минимални срокове ще получите оферти от няколко изпълнители. Сравнете ги, разгледайте профилите на отзовалите се кандидати и решете кого желаете да поканите на оглед. Наемате майстор единствено ако някой от кандидатите спечели доверието ви, а след извършване на ремонтните дейности, можете да оставите отзива си в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта