Коркът - употреба и приложения в дома и индустрията

Публикувано на 23/11/2018 от Михаела Генчева | Последна редакция на 07/01/2019 | Видяно 2 156 пъти

Коркът е добре познат на всички ни материал, който често използваме в ежедневието си. Той се добива от кората на корков дъб, при отделянето на която дървото не се уврежда по никакъв начин, тъй като обвивката регенерира отново - това прави корка възобновяем екологичен материал. Той притежава уникални качества и многообразни приложения в бита, с които ще ви запознаем днес. Разгледайте ги и се вдъхновете, а междувременно не забравяйте, че за дърводелски услуги от всякакъв тип можете да разчитате на изпитаните специалисти, регистрирани в сайта ни.


Характеристики и предимства

Коркът притежава редица важни качества, които го превръщат в ценен за всеки дом материал. Вижте някои от тях:

  • Устойчив и еластичен. Коркът има способността да възвръща първоначалната си форма след натиск. Това означава, че дори да има поставени мебели върху корковата ви настилка, след махането им няма да останат вдлъбнатини. Наред с това, коркът е много устойчив на удари и триене, спрямо други твърди повърхности и трудно може да се повреди, дори при засилена употреба.
  • Влагоустойчив и хипоалергичен. Смес от мастни кисели и органични алкохоли в състава на корка го прави непромокаем за течности и газове, което означава, че той не гние. В допълнение, покритията могат да бъдат допълнително импрегнирани, което позволява употребата им в бани и кухни. Освен това, коркът е натурален природен материал, който не задържа прах и не поема миризми. Това предотвратява предизвикването на алергии.
  • Коркът е отличен топло- и звукоизолатор. Това се дължи на вече споменатия газообразен състав. Във всяка клетка е затворен и изолиран въздух, а както знаем, въздухът е изолатор. Употребата на корк в дома подобрява акустиката и изолира всякакви шумове. Топлоизолационните качества също са от съществено значение. При допир коркът е с близка до човешката температура и не предизвиква изстиване, както при допир с паркет или плочки.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Приложения на корка в индустриална и домашна среда

Едно от основните приложения на корка е употребата му като изолационен слой, върху който се поставя крайният завършващ (балатум, паркет и тн) слой, или като самостоятелен и финален слой. Облицоване с корк се използва за подово и стенно покритие, като характеристиките на корка правят и двете приложения много ефективни. Използването му у дома осигурява по-висока температура на помещенията, без излишни загуби на топлина. Спомага за подобряване качеството на живот, поради хипоалергенния си характер.

Освен в жилища, корковите покрития се използват често и в офиси и обществени сгради. Специално предназначените за тази употреба материали и покрития са с по-висока износоустойчивост. Лесното им почистване и водоустойчивост ги прави подходящи за места с голям трафик.


Други приложения на корка

Благодарение на изключителните си характеристики, коркът намира широко приложение и в бита и можем да го срещнем навсякъде около нас. 

Корковите тапи на бутилките са един от най-широко разпространените предмети от този материал. Те предпазват съдържанието в бутилката, най-често вино, от външни миризми и влага, като по този начин то запазва качествата си във времето. Други разпространени приложения са изработката на подложки за чаши и съдове, дръжки, коркови дъски за бележки, мебели, декоративни материали и др. Свържете се със специалист по дърводелство, за да ви помогне с изработката на мебели и предмети за вашия дом и се възползвайте от възможността да опишете своя проект в нашата форма напълно безплатно. В кратък срок ще получите оферти от водещи специалисти, които ще можете да разгледате, сравните и изберете най-добрата сред тях.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Орви студио VIP
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
kartachi-bg
Кърти, чисти, извозва, София
1 извършен проект
АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
АКВА ТЕРМ 2016
ВиК Услуги, София
ВЕЛАРТЕ - Ремонти и Поддръжка
Ремонт на баня, София
4 извършени проекта
Дом билд 2019 ЕООД
Плочки и теракот, София