Как успешно да комбинираме работно място и стая за игра у дома

Публикувано на 24/03/2020 от Биляна Нинова | Последна редакция на 24/03/2020 | Видяно 4 771 пъти

Една от причините много съвременни хора да избират работата от вкъщи е да могат да бъдат около децата си, да са по-пълноценни родители и да прекарват повече време в игри и забавления. Възможността за работен процес от дома носи радост и удовлетворение, но и много предизвикателства. Едно от тях е организирането на офис кът. Тук ще ви представим няколко предложения и съвети за това как да създадете уютна работна атмосфера за себе си и същевременно приятно местенце за игра за детето. Идеалното решение, с което ще разчупите ежедневието и ще осигурите на детето нужното му внимание и грижа, докато развивате собствената си кариера или бизнес. Ако тази идея ви допада, в MaistorPlus има регистрирани опитни специалисти, които с радост биха се включили в реализацията на творческите ви планове! Заявете своя проект към доказали се интериорни дизайнери и сравнете техните ценови предложения и идеи.


Изберете общото помещение

В съвременния свят не всеки разполага с отделно помещение за офис, игра, сън и домакински дейности. Често се случва в жилището една и съща стая да изпълнява различни функции. При съчетаване на работа за вас и забавления за децата най-добре е да изберете място, което ще е общо – хол, отделна стая или дори кухнята. Нека стаята да е добре осветена и предразполагаща – топлите, пастелни тонове, светлите цветове на стените и разчупеният дизайн ще стимулират вашия работен процес и ще накарат детето ви да се чувства уютно и комфортно.

След като определите общото помещение, създайте отделни кътове - един за вас и един за детето. Ако мястото позволява – и един общ, в който от време на време да се събирате за съвместни занимания. Нека те са ясно разграничени, но да се комбинират успешно в общата обстановка. Изберете една обединяваща тема – цветове, мотиви, стил и аксесоари. Ако в детския ъгъл поставите килим, нека някой елемент от вашия ъгъл да повтаря цветовете му. Ако вие работите на бюро – нека детето да има собствена масичка, на която да може да рисува или строи. Тези елементи ще накарат малкия човек да усеща, че е част от процеса, а не е изолиран, докато вие сте заети и не му обръщате внимание.


Елементите на детския кът

След като определите мястото за детски кът, създайте атмосфера, която да стимулира детето да се занимава само. Мек килим в красиви цветове, любими играчки, подредени на ниски рафтове, които детето да може да достига, книжки и принадлежности за рисуване са сред подходящите за целта идеи. Осигурете на детето маса и столче, за да може да ви подражава, преструвайки се, че и то работи. Удобно меко кресло, в което може да седне с книжка или играчка също е прекрасно допълнение към интериора. Постарайте се да няма остри ръбове, чупливи предмети и опасни мебели, които биха могли да го застрашат по някакъв начин. Наредете всичко на неговата височина, за да е лесно достъпно и удобно. Нека повърхностите и настилките да са лесни за почистване и да не предизвикват алергии. Добавете красиви елементи и цветни мотиви, които да придадат настроение и пъстрота.

Стикерите за стена са ефектно, лесно и евтино решение за оформяне на детския кът – те са цветни, лепят се директно на стената, без да оставят следи след това, и чрез тях можете да очертаете и ограничите „детската зона“. Използвайте някои идеи, като цветни кутии или кошове за играчки, за да подредите всичко нужно и да стимулирате детето също да поддържа ред. Осигурете му достатъчно пространство, в което да може да се движи, да разпръсне играчките си и да се забавлява. Различната настилка на пода също може да ограничи мястото, на което може да се простира – килим, мека постелка или някакво ниско ограждение ще улесни отделянето на общите площи и неговото лично пространство. Децата обичат неща, които са по техните размери, затова малки алтернативи на вашите вещи са подходящо допълнение към детския кът– играчка телефон, малък лаптоп, който пее и свети, чашка за „детско кафе“ и вече работите заедно.


Декорирайте тематично

Декорирайте пространството според сезона или за престоящ празник – така освен разнообразие ще създадете чувство за естетика и допълнителни занимания за малчугана, давайте му шанс сам да променя средата си, да взима решения и да дава идеи. В последствие този кът може да се превърне в място за учене, писане на домашни, четене и почивка.


Обърнете внимание и на вашето работно място

За всеки работният процес е нещо различно – едни имат нужда от идеално подредено бюро, други могат да работят в пълен хаос, на едни им трябва единствено диван и лаптоп, на други – два монитора, таблет, принтер, папки и класьори. Направете си списък с нещата, от които в действителност имате нужда и си ги осигурете на удобно разстояние. Както сте отредили кът за детето, така отделете и за себе си. Подредете там всичко необходимо. Добре е да разполагате с маса, бюро или плот, дори и да предпочитате да работите седнали на дивана. Това ще ви осигури по-добра стойка, пространство и възможност за разнообразие. Нека масата да е с подходяща височина и големина. Не поставяйте под нея нищо, което може да бъде счупено или повредено, особено ако детето ви е малко. Внимателно приберете и скрийте всички кабели и контакти, за да избегнете инциденти. За идеи и професионално мнение по този въпрос можете да се обърнете към специалистите, регистрирани в нашата платформа.

Осигурете си правилна светлина, както и достатъчно свободно пространство за минаване, ако се наложи да реагирате бързо и да отидете при детето. Подредете мястото си така, че да имате поглед към детския кът, за да няма нужда постоянно да се обръщате натам. Ако имате нужда от рафтове, изберете такива, които да се монтират на стена, най-добре достатъчно високо, за да са недостъпни за малките ръчички – не искате петна от шоколад по документите си. Благодарение на съвременната техника имате възможност да изберете аксесоари с максимално малко кабели, които да бъдат дръпнати или скъсани.


Създайте си удобства

Едно от преимуществата на работата от вкъщи е, че човек може да организира пространството и работата си според собствените си желания и потребности. Можете да подредите всичко точно, както ви е удобно. Разпределете нещата си в красиви кутии, на отделни етажерки, в разноцветни буркани или в органайзери, изберете декорация в тон с тази на детския кът – свежи цветове, естествени материали и изчистен дизайн. Направете така, че всичко да ви е на една ръка разстояние, за да няма нужда да се разсейвате излишно. Важен елемент от вашето място е кутия или чекмедже с детски играчки. Те са за случаите, в които трябва да реагирате бързо, ако детето ви реши, че в неговия кът вече не е интересно, а вие имате работа, служебен разговор или видео чат. Нека някъде във вашето пространство да има и нещо за него, което да може да ангажира вниманието му, докато имате възможност да реагирате.

Работата от вкъщи е избор с много предимства, начин на живот, който носи удовлетворение и удобство, комфорт и щастие. С малко усилия и много фантазия може да създадете прекрасна атмосфера за вас, а и за детето си и да направите работния процес приятно изкарване на времето заедно. Преобразете дома си с помощта на нашите съвети и майсторите, регистрирани в MaistorPlus, направете крачка към едно по-красиво, стилно и уютно ежедневие, като заявите проект и сравните отправените предложения от специалистите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта