4 грешки, които да избягвате, за да запазите уюта и хармонията в дома си

Публикувано на 17/01/2018 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 17/01/2018 | Видяно 3 261 пъти

Всеки човек има свой собствен вкус и виждания по-въпроса кое е красиво и кое не. Но хармонията, балансът и уютът се усещат. И невинаги съвпадат с критериите за естетика на всекиго. Понякога дори не съзнаваме защо се чувстваме добре в дадено помещение, а в друго не. Но домът е мястото, в което прекарваме голяма част от живота си и за да ни е приятно, когато се прибираме вкъщи, е препоръчително да изключим дискомфорта и хаоса. Да ги заменим с подхождащи си елементи, които ни осигуряват хармонични усещания. Тук ще ви запознаем с няколко често допускани грешки в обзавеждането, които лишават жилището ви от така необходимия баланс. Но ако смятате, че не сте способни да ги поправите сами или нищо от изброеното не решава вашата дисхармония в интериора, професионалните интериорни дизайнери с радост ще ви дадат съвет. 


Не разполагате с единна цветова палитра

Замислете се как съчетавате дрехите си. Едва ли бихте облекли риза с ярки лилави цветя на жълт фон с панталон на червени сърчица. По същия начин трябва да мислите и за апартамента си. И то не поотделно за всяка стая, а за всички тях взети заедно. Колкото и хубави да са ризата и панталонът сами по себе си, съчетанието им предизвиква лек шок. Ако холът ви е боядисан в червено, а коридорът в светло и ярко синьо преминаването от едното в другото помещение би ви създавало усещане за дисхармония и напрежение. Не е нужно да боядисвате всяка стая в различен ярък цвят, за да не ви е скучно. Изберете няколко по-неутрални като бяло, кремаво или бледа версия на любимите си наситени цветове. В такъв случай дори и отделните помещения да е са с различни стени, смяната няма да се усеща толкова рязко, причинявайки ви неприятни усещания. Хармонията и уютът ще бъдат запазени.


Лутате се между различни стилове

Ако вътре в себе си не сте сигурни точно кое ви харесва най-много, е нормално отделните ви избори често да се различават. Днес сте на една вълна, утре на друга. Накрая домът ви се превръща в смесица от всичко хубаво, което сте видели по магазините, но съчетано по напълно неподходящ начин. В момента, в който осъзнаете кое точно наистина радва очите ви и започнете да се придържате към изградения си стил, балансът ще бъде възвърнат. Освен за цветовете например трябва да внимавате и за материалите, които избирате. Различни видове и цветове метал, дърво, пластмаса не би трябвало да са в едно помещение.


Твърде много се увличате по модата

Списания, онлайн сайтове, социални мрежи, телевизионни предавания - интериорни идеи ви връхлитат отвсякъде. И всичко ви харесва. Модата се променя динамично. Тъкмо преустройвате хола си според една тенденция и тя е заменена от друга. Опциите за нежелателния резултат, който ще получите в следствие на неразумното следване на модерното, са три:

  • Непрестанно да трупате несъчетаеми помежду си елементи от различни стилове и накрая да потънете в задушаващата им клопка;
  • Да се разорите напълно в опита си да предекорирате изцяло апартамента си според всяка нова тенденция;
  • Да обзаведете жилището си по начин, който е модерен днес, но не и утре. Но с който ще живеете през следващите десет години, без дори да отговаря на личния ви стил.

Затова, колкото и екзалтирани да сте, щом видите страхотно модно обзавеждане в някой каталог, не се втурвайте моментално към мебелния магазин. Извличайте най-хубавото и най-отговарящото на вашия собствен стил от всеки пример, на който вниманието ви се задържи.


Декорирате без ясна предварителна идея

Спонтанните импулси са хубаво нещо, но само когато са съчетани с разумни и премислени последващи решения. Когато обзавеждате дадена стая, трябва да сте напълно наясно за какво ще ви служи тя. От това дали холът ви ще е просто място за релаксиране и събиране със семейството и приятели, или и офис, място за игра на детето и т.н., зависи и как е най-добре ще го декорирате. Ако трапезарията ви е помещение, в което ще се храните само при специални поводи, бихте могли да си позволите по-скъпи и светли материи, но ако е стая, в която децата ви ще вилнеят ежедневно, това няма да е добър избор.

В случай че не се чувствате сигурни в преценката си за обзавеждането, е чудесна идея да потърсите помощта на специалист. Професионалните интериорни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus, с радост ще ви помогнат да създадете мечтания си хармоничен и уютен дом. Вие само трябва да заявите проекта си и в кратки срокове ще получите конкурентни оферти от изпълнители близо до вас. Вземете информирано решение дали и кого да наемете, като проучите бизнес профилите на кандидатствалите, техни досегашни проекти и отзиви от клиенти. Можете да поканите няколко майстори на оглед и ако сред тях е този, който отговаря на изискванията ви, започнете съвместна работа по проекта ви. След финала оставете своя отзив в платформата. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта