Каква настилка да изберем, ако искаме да обединим различни помещения у дома?

Публикувано на 16/11/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 16/11/2017 | Видяно 9 781 пъти

Обединяването на помещения е практично решение за много жилища, в които липсва достатъчно пространство за разделянето на кухнята от хола или пък за обособяването на отделна трапезария. След като решим дали ще заложим на бар плот или на друга ефектна преграда, идва ред да помислим и за подовата настилка, която от една страна трябва да издържи на интензивния трафик и честите замърсявания, а от друга - да допринася за по-уютната и гостоприемна обстановка у дома. Кой обаче е най-оптималният вариант и как да го съобразим с бюджета си? Запознайте се с препоръките на опитните майстори в най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам" и вземете едно по-информирано решение за своето домакинство! Безкомпромисният монтаж и поддръжка на подовата настилка у дома пък поверете в ръцете на доказаните професионалисти, регистрирани в нашата платформа!


Поставянето на ламинат е практично и достъпно решение

Поставянето на ламинат е предпочитано решение от много домакинства, тъй като този тип настилка се отличава с дълготрайност, здравина и сравнително ниска цена спрямо много други естествени материали. Въпреки това обаче, майсторите от форума напомнят, че ламинатът невинаги е удачен вариант за помещения с интензивна влага, каквито например са кухнята и банята. Един от потребителите във форума споделя, че макар да е изключително доволен от този тип настилка в дома си, тя все пак е получила някои вдлъбнатини и драскотини в следствие на изпуснати тежки предмети. В кухнята, където често цари творчески безпорядък, подобен развой на събитията не е изключен, поради което специалистите насочват по-скоро към устойчиви и дълготрайни решения като теракот или гранитогрес. Ако все пак сте се спрели окончателно на ламинат, майсторите препоръчват да обърнете внимание на класа на износоустойчивост на настилката, която обуславя и нейната издръжливост във времето.

Виж още: Как да си направим окачен таван сами?


Поставянето на плочки е устойчиво решение за всеки дом

Специалистите от форума спорят по въпроса дали поставянето на теракот или гранитогрес е по-удачно спрямо достъпния ламинат.

  • Според някои потребители плочките ще правят помещението по-хладно и негостоприемно, особено в случаите, когато обединявате трапезария и дневна.
  • Други пък изтъкват, че поставянето на теракот или гранитогрес в кухнята и около зоната за хранене е силно препоръчително, тъй като този тип настилка се почиства по-лесно и ефективно, което е важно за поддържането на оптимална хигиена в тези части на дома.
  • Сред предимствата на този тип настилки са още тяхната здравина и устойчивост на интензивно намокряне, което е изключително важно, особено ако възникне теч от пералнята или пък миялната машина в кухнята.
  • Възможна е също комбинация от ламинат в хола и плочки в кухнята, като между двете помещения неминуемо трябва да се постави лайсна, която оптически ще ги разграничи. Ето защо това невинаги е удачно решение за компактните жилища, в които се цели тези зони да се слеят визуално.


Винилова настилка за помещения с интензивен трафик

Виниловата подова настилка е страхотна алтернатива на ламината или гранитогреса, която ще слее напълно кухнята и хола, както и всеки други две помещения у дома. Предимствата ѝ пред теракота и гранитогреса според някои специалисти са безспорни:

  • Този тип настилка внася топлина и уют, особено ако е избран подходящ нюанс или модел, наподобяващ видимо дърво.
  • От ламината пък я отличава нейната издръжливост и устойчивост на намокряне, което я прави предпочитан вариант за помещенията, изложени на интензивна влага.
  • Завидната ѝ дълготрайност пък предопределя прилагането ѝ в търговски помещения и други обекти с висок трафик, като офис сгради например.
  • Повече за особеностите на този вид настилка можете да видите тук.

Виж още: 6 ефективни решения при проблеми с охлаждащата функция на климатика


Естественият паркет ще внесе топлина и уют в жилището

Много майстори препоръчват естествения паркет като страхотен вариант за обединяване на кухня и хол, който от една страна осигурява необходимия уют, а от друга – създава впечатление за по-топло помещение. Макар поставянето на подобен тип настилка обикновено да е обвързано с по-голяма инвестиция, един от потребителите от най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“ изтъква безспорната издръжливост на паркета и споделя, че го предпочита пред модерните, но значително по-неустойчиви варианти. А ето и компромисно предложение за тези от вас, които все пак предпочитат да заложат на теракот или гранитогрес за кухнята – можете лесно да съчетаете тази настилка с естествен паркет или дюшеме за трапезарията и хола, така че да срещнете предимствата на тези на пръв поглед съвършено различни решения. Хитро, нали?

Виж още: Превърнете старите гуми в уникални цветарници за градината


Корковата настилка е изключително здрава, но изисква по-голяма инвестиция

Корковата подова настилка е достойна алтернатива на естествения паркет, ламината и дори винила. Тя се отличава с невероятна здравина и практичност, но както изтъква един от майсторите във форума, цената на този тип настилка остава сравнително висока. Въпреки това обаче, много потребители са доволни и препоръчват този вид подово покритие, най-вече заради усещането за топлина, което внася в помещенията, и лесната поддръжка. А вие бихте ли заложили на коркова настилка за обединяване на хола и кухнята, или предпочитате да се придържате към класическите решения като паркет или ламинат? Включете се в дискусията във форума и споделете своите впечатления от тези подови покрития!

За правилния монтаж на всеки тип настилка у дома пък се доверете на опитни професионалисти, които ще ви предоставят своите оферти, при това напълно безплатно! За целта пуснете заявка в сайта и очаквайте предложения от специалисти, съобразени с вашите предпочитания и бюджет!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта