Интериорен справочник - закони за офис пространството при работа с компютър

Публикувано на 26/04/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 27/04/2017 | Видяно 13 116 пъти

Работата в офиса изиска почти целодневно стоене на стол. Това може да доведе до много проблеми с очите, метаболизма, гръбначни изкривявания и схващания, ако не се вземат съответните мерки. Практиката домашен офис е все по-предпочитана и срещана, но дори и в такава обстановка има някои правила, които са изключително важни при работата с компютър и на бюро. Предлагаме ви няколко съвета и практики, които да помогнат да избегнете негативните последици от продължителното стоене, още преди да са се появили. А за помощта при освежаване на помещението в жилището, което използвате за офис, се доверете на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Удобството и комфорта на първо място

Удобството е от първостепенно значение при работа в седнала позиция. Обикновено представата за времето се размива, а часовете минават неусетно. Точно заради това e много важно да осигурим комфортна позиция та тялото. Тук изборът на стол е ключов елемент, тъй като поддържа гърба изправен. За предпочитане е да бъде с възможност за регулиране на височината, като по този начин ще може да го нагласявате по ваше желание и според нуждите. Бюрото, на коeто се работи, също е от значение. В най-добрия случай височината му е съобразена с ръста. Важно е да обърнете внимание, че тя трябва да е на нивото или малко под височина на лакътя, за да може да се чувствате добре докато пишете или изпълнявате задълженията си.


Закони при работа с компютър

Работата с компютър крие доста рискове за здравето ни, особено когато го правим ежедневно и продължително. Специалистите дават няколко съвета, които са изключително важни при използването на лаптопи или настолни компютри.

  • Мониторът на компютъра трябва да е между 51-71 см. от лицето;
  • Екранът трябва да бъде на нивото на очите. Идеята е да няма накланяне на врата нагоре или надолу;
  • Когато пишете на клавиатурата, ръцете трябва да са сгънати под ъгъл 90 градуса и подпрени на бюрото, така че да избегнете напрежение в тази област;
  • Важно е мишката и клавиатурата да бъдат на една и съща повърхност и на еднакво разстояние от вас. Това ви позволява за запазите лактите близо до тялото си;
  • Работейки дълги часове с компютъра, може да напрегнете китките си. Поради това е важно да се раздвижва и променя позицията на китката при седнало и изправено положение;
  • Ако носите очила, понижете монитора с още от 3 до 5 см, за да ви бъде по-удобно за гледане;
  • Дръжте телефона, документите и нещата, които използвате често, близо до себе си. Това ще ви спести протягане и напрягане;


Организация на офиса

Средата на работа е също толкова важна, колкото и удобството. Тя стимулира и активизира всеки работник. Вниманието отива към разполагаемото пространство, което трябва да бъде съобразено с естеството на задълженията и броя служители. При наличие на отделни офиси, планирането е облекчено, тъй като там няма голяма възможност за промени. Все по-често се залага на големите едностайни офиси, в които всички служите работят заедно. В този случай е хубаво да се установят работни зони и групиране на дейността във всяка област. Това ще отдели донякъде различните звена, но същевременно няма да има разделение. От друга страна, според изследвания на учени, тази обстановка, голямото отворено пространство, може да се окаже демотивираща, а работата да не е толкова продуктивна. Причината е възникването на разговори и разсейване. Колегите се опознават по-лесно и общуват повече и разговорите между тях са за всичко друго, но не и работа.


Обстановката в офис

Превръщането на всяко кътче в удобно място с красива визия не важи само за дома, но и за офиса – пространството, на което прекарваме по-голямата част от деня си. Точно заради това обстановката там може да окаже вляние върху ефективността и работоспособността ни. Оказва се, че вдъхновяващата среда има пряк ефект върху креативността на служителите. Все повече се залага на допълнителни отпускащи дейности през почивката именно с тази цел. Има и няколко полезни упражнения, които да не забравяте да извършвате, ако искате да се чувствате по-добре и да повишите тонуса си.

  • През обедната почивка се разходете. Чистият въздух и раздвижването ще ви се отразят повече от добре. Това е чудесен начин да се заредите с енергия.
  • Редувайте сядане и изправяне на всеки 30 до 60 мин., за да не се схващате на стола, стоейки в едно и също положение.
  • Правете редовни почивки през целия ден от компютъра. На всеки 45 мин. отклонявайте поглед от монитора за 2 мин. Това е добре най-вече за очите.


Онлайн от вкъщи

Домашният офис става все по-предпочитан и често срещан вариант за изпълняване на работните задължения. Той носи по-голямо спокойствие, свобода и комфорт. Възползвайте се от факта, че стоенето на бюрото в уютния дом ще бъде лежерно и го направете удобен и функционален. Ако разполагате с настолен компютър, то бюро с плаващ рафт за клавиатура е правилен избор. Лаптопът е по-малко капризен, защото подходящ за него е голям набор от бюра. Нагласете обстановката по ваш вкус и я декорирайте така, че да ви донесе приятна атмосфера и вдъхновение. Може да закачите рафтове непосредствено над бюрото или да заложите на кутии за съхранение. Ако вече имате идеи за проектиране на работното кътче, доверете се на специалистите, регистрирани в MaistorPlus за неговата изработка. Нужно е само да заявите проект, напълно безплатно, и в рамките на 24 ч. ще получите различни оферти, които да сравните.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта