Пелетни камини - цени

Публикувано на 15/03/2018 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 21/03/2017 | Видяно 9 405 пъти

Когато говорим за модерния дом, изборът на подходяща отоплителна система изисква сериозен размисъл. Има голям брой от възможности, които ще извършат нужното, но дали ще бъдат най-правилното и изгодно решение? Като един подходящ вариант ви предлагаме да разгледаме пелетните камини. Нека се спрем на техните предимства и недостатъци, както и различните цени на разпространените пелетни камини. Съобразете ги с разполагаемия бюджет, наличното място и изградете пълна представа за функционалността им.

В случай че се нуждаете от специалист за съвет или за ремонтна дейност, която сте планирали от доста време и все отлагате, пуснете заявка в MaistorPlus и получете най-добрите оферти от професионалистите.


Защо да изберем точно пелетна камина?

Пелетните камини са заели стабилна позиция из отоплителните системи. Тяхното навлизане и разпространение внася по-голям избор и дава различни възможности. Защо се спираме на тях и какви са предимствата им? Започваме с тяхната икономическа ефективност и щадящата околната среда функция. Това е благодарение на пелетите, които се използват за тяхното функциониране. Те са екологично чисто гориво от дървесина и не отделят черен дим при горене. Екологично чистият материал, който се гори, е сравнително евтин, което е и причина за предпочитанието му. Той създава по-малко количество пепел отколкото при изгаряне на дърва. Въпреки приликата им с обикновените камини, пелетните се различават от тях по много неща.

 • Този вид до голяма степен е автоматизиран.
 • Могат да се управляват от телефон или да се нагласят на различни програми, което спестява нашето участие в процеса на поддържане.
 • Има множество предимства, сред които и фактът, че при наличието на подобна отоплителна система, разходите значително намаляват.


Пелетни камини с водна риза

Както при обикновените камини и тук възникват въпросите - от каква точно имаме нужда и колко помещения ще отопляваме с нея? Това е първото, на което трябва да си отговорим преди да се впуснем в оглеждане и търсене. Конструкцията на пелетните камини с водна риза осигуряват отопление почти веднага след запалването ѝ. Благодарение на горивната кошничка се осигурява качествено горене, което води до по-ниска консумация на гориво. Нещото, на което трябва да обърнете внимание е мощността. В зависимост от нея варират различните цени за пелетна камина:

 • Цени на пелетни камини без водна риза – стигат до 2 100 лв.;
 • Цени на пелетни камини с водна риза между 12 kW и 21 kW струват от 2 000 до 2 500 лв.


Вградени и изискани пелетни камини с водна риза

Ще трябва да отделите значително по-голяма част от бюджета, ако се спрете на вградена пелетна камина с водна риза. Предимствата са, че спестяваме от пространството в дома и бихме могли да я определим като част от интериора. Минималистичният дизайн е задължителен. Керамичното стъкло е сред основните характеристики на почти всички представители на пазара. Около 90 % от общата топлинна мощност се прехвърля към водната риза и гарантира оптимален комфорт на отопляваните помещения. Средните цени на пелетни камини с водна риза (вградени) варират между 4 900 и 7 000 лв. в зависимост от големината и мощността. Това е почти двойно от обикновените представители.


Пелетна камина с въздушна риза

Пелетните камини с въздушна риза се различават от обикновените. Те са с топло-отводна система, която транспортира горещия въздух чрез въздуховоди. За по-голяма сигурност частите им са изработени от стомата и са боядисани с огнеупорна боя. Различните цени на тези пелетни камини с водна риза варират в зависимост от тяхната мощност и големина. Тук ще направим малко сравнение между вид и цена:

 • При 5,8 kW – трябва да отделите от бюджета за пелетна камина с въздушна риза около 3 000 лв.;
 • При 6 kW и предназначена за вграждане, тогава продуктът се оскъпява до 5 000 лв.;
 • Цени на пелетни камини с водна риза от 7 kW е между 2 400 и 3 700 лв. При същия продукт, но презназначен за отопление на по-големи помещения и различно покритие, големина и тежест, цената достига до 4 700 лв.;
 • При желание за закупуване на 8 kW, различните цени на пелетната камина варират в зависимост от характеристиките. Обикновената пелетна камина ще струва между 2 800 и 3 200 лв. Тази с водна риза може да достигне до 4 300 лв., а при наличие на въздушна риза, то цената се оскъпява допълнително до близо 5 000 лв.;
 • 10 kW – цени на пелетни камини с въздуховоди от 3 500 до 5 300 лв. Когато става дума за вградени, цената е около 5 000 лв., а за обикновена ще трябва да отделите от бюджета 3 500 лв.;
 • 11.1 kW – цени на пелетни камини с въздушна риза между 3 900 и 4 900, а за вградена близо 5 000 лв.;
 • За 12 kW пелетната камина с въздушна риза излиза около 4 800 лв.


Автоматично и интелигентно управление

В съвремието цялото ни ежедневие е съобразено с бързите темпове на живот. Вече всичко е модернизирано така, че можем да не напускаме границите на дома си. Желанието ни за уютен и топъл дом остава същото, а дори е още по-важно. Пелетните камини вече имат опцията да бъдат контролирани чрез дистанционно и да се настройват за определени градуси и продължителност. Някои от тях имат функция за самопочистване. Най-разпространеният е седмичният програматор. Грижата за отоплението е сведена до минимум чрез възможността за автоматично запазване чрез настройване. За да функционира правилно, тя използва електричество и може да бъде свързана към стандартен контакт. Интелигентното управление е факт, от който всеки иска и има възможността да се възползва.

Покрай смяната на отоплителната система имате нужда от майстор, който да освежи дома ви? Не губете време, а пуснете заявка напълно безплатно и съберете оферти само в рамките на 24 ч. Разгледайте бизнес профилите на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, и изберете най-подходящия.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Орви студио VIP
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
Лазар
Сухо строителство, Пловдив
АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Акс Ремонти
Плочки и теракот, София
Васил Петров
Ремонт на баня, София
Виктор Маламов
Архитектура и дизайн, София