Пелетни камини - цени

Публикувано на 15/03/2018 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 21/03/2017 | Видяно 12 914 пъти

Когато говорим за модерния дом, изборът на подходяща отоплителна система изисква сериозен размисъл. Има голям брой от възможности, които ще извършат нужното, но дали ще бъдат най-правилното и изгодно решение? Като един подходящ вариант ви предлагаме да разгледаме пелетните камини. Нека се спрем на техните предимства и недостатъци, както и различните цени на разпространените пелетни камини. Съобразете ги с разполагаемия бюджет, наличното място и изградете пълна представа за функционалността им.

В случай че се нуждаете от специалист за съвет или за ремонтна дейност, която сте планирали от доста време и все отлагате, пуснете заявка в MaistorPlus и получете най-добрите оферти от професионалистите.


Защо да изберем точно пелетна камина?

Пелетните камини са заели стабилна позиция из отоплителните системи. Тяхното навлизане и разпространение внася по-голям избор и дава различни възможности. Защо се спираме на тях и какви са предимствата им? Започваме с тяхната икономическа ефективност и щадящата околната среда функция. Това е благодарение на пелетите, които се използват за тяхното функциониране. Те са екологично чисто гориво от дървесина и не отделят черен дим при горене. Екологично чистият материал, който се гори, е сравнително евтин, което е и причина за предпочитанието му. Той създава по-малко количество пепел отколкото при изгаряне на дърва. Въпреки приликата им с обикновените камини, пелетните се различават от тях по много неща.

  • Този вид до голяма степен е автоматизиран.
  • Могат да се управляват от телефон или да се нагласят на различни програми, което спестява нашето участие в процеса на поддържане.
  • Има множество предимства, сред които и фактът, че при наличието на подобна отоплителна система, разходите значително намаляват.


Пелетни камини с водна риза

Както при обикновените камини и тук възникват въпросите - от каква точно имаме нужда и колко помещения ще отопляваме с нея? Това е първото, на което трябва да си отговорим преди да се впуснем в оглеждане и търсене. Конструкцията на пелетните камини с водна риза осигуряват отопление почти веднага след запалването ѝ. Благодарение на горивната кошничка се осигурява качествено горене, което води до по-ниска консумация на гориво. Нещото, на което трябва да обърнете внимание е мощността. В зависимост от нея варират различните цени за пелетна камина:

  • Цени на пелетни камини без водна риза – стигат до 2 100 лв.;
  • Цени на пелетни камини с водна риза между 12 kW и 21 kW струват от 2 000 до 2 500 лв.


Вградени и изискани пелетни камини с водна риза

Ще трябва да отделите значително по-голяма част от бюджета, ако се спрете на вградена пелетна камина с водна риза. Предимствата са, че спестяваме от пространството в дома и бихме могли да я определим като част от интериора. Минималистичният дизайн е задължителен. Керамичното стъкло е сред основните характеристики на почти всички представители на пазара. Около 90 % от общата топлинна мощност се прехвърля към водната риза и гарантира оптимален комфорт на отопляваните помещения. Средните цени на пелетни камини с водна риза (вградени) варират между 4 900 и 7 000 лв. в зависимост от големината и мощността. Това е почти двойно от обикновените представители.


Пелетна камина с въздушна риза

Пелетните камини с въздушна риза се различават от обикновените. Те са с топло-отводна система, която транспортира горещия въздух чрез въздуховоди. За по-голяма сигурност частите им са изработени от стомата и са боядисани с огнеупорна боя. Различните цени на тези пелетни камини с водна риза варират в зависимост от тяхната мощност и големина. Тук ще направим малко сравнение между вид и цена:

  • При 5,8 kW – трябва да отделите от бюджета за пелетна камина с въздушна риза около 3 000 лв.;
  • При 6 kW и предназначена за вграждане, тогава продуктът се оскъпява до 5 000 лв.;
  • Цени на пелетни камини с водна риза от 7 kW е между 2 400 и 3 700 лв. При същия продукт, но презназначен за отопление на по-големи помещения и различно покритие, големина и тежест, цената достига до 4 700 лв.;
  • При желание за закупуване на 8 kW, различните цени на пелетната камина варират в зависимост от характеристиките. Обикновената пелетна камина ще струва между 2 800 и 3 200 лв. Тази с водна риза може да достигне до 4 300 лв., а при наличие на въздушна риза, то цената се оскъпява допълнително до близо 5 000 лв.;
  • 10 kW – цени на пелетни камини с въздуховоди от 3 500 до 5 300 лв. Когато става дума за вградени, цената е около 5 000 лв., а за обикновена ще трябва да отделите от бюджета 3 500 лв.;
  • 11.1 kW – цени на пелетни камини с въздушна риза между 3 900 и 4 900, а за вградена близо 5 000 лв.;
  • За 12 kW пелетната камина с въздушна риза излиза около 4 800 лв.


Автоматично и интелигентно управление

В съвремието цялото ни ежедневие е съобразено с бързите темпове на живот. Вече всичко е модернизирано така, че можем да не напускаме границите на дома си. Желанието ни за уютен и топъл дом остава същото, а дори е още по-важно. Пелетните камини вече имат опцията да бъдат контролирани чрез дистанционно и да се настройват за определени градуси и продължителност. Някои от тях имат функция за самопочистване. Най-разпространеният е седмичният програматор. Грижата за отоплението е сведена до минимум чрез възможността за автоматично запазване чрез настройване. За да функционира правилно, тя използва електричество и може да бъде свързана към стандартен контакт. Интелигентното управление е факт, от който всеки иска и има възможността да се възползва.

Покрай смяната на отоплителната система имате нужда от майстор, който да освежи дома ви? Не губете време, а пуснете заявка напълно безплатно и съберете оферти само в рамките на 24 ч. Разгледайте бизнес профилите на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, и изберете най-подходящия.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта