Поставяне на ламинaт – цени

Публикувано на 05/01/2017 от Виктория Маринова | Видяно 20 562 пъти
Поставяне на ламинaт – цени

Идеята за поставяне на ламинат у дома е обвързана както с избора на подходящ материал, така и с подбора на точен специалист, който да извърши работата бързо и качествено. На първо място си създайте обща представа за това как искате да изглежда помещението и какъв ресурс можете да отделите за постигането на тази цел. MaistorPlus е вашият верен помощник във всеки интериорен проект, затова днес ще ви представим основните аспекти, на които трябва да обърнете внимание при избор и поставяне на ламинат, като ви запознаем с цените и спецификите на този тип подова настилка. А за нейния качествен монтаж, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа!

Заявете проект напълно безплатно и сравнете цени бързо и лесно!

Изберете цвета на ламината според типа помещение

Изберете цвета на ламината според типа помещение

Един от основните проблеми, с които се сблъсква всяко домакинство преди да се реши за поставяне на ламинат, е изборът на подходящ цвят.

 • Специалистите препоръчват да инвестирате в тъмен ламинат, само ако помещението, за което е предназначен, е достатъчно просторно и светло. Така тъмните нюанси на пода могат да придадат дълбочина на интериора и да създадат впечатление за по-стилна и издържана спалня например. Поставяне на ламинат от този тип е подходящо също и за коридора, където често се налага постоянно почистване, заради калните следи от обувки.
 • Поставяне на ламинат в светъл нюанс пък ще направи дневната или детската по-слънчева и гостоприемна, като е особено подходящ вариант за тесни и схлупени помещения.
 • На пазара ще откриете и видове ламинат, които силно наподобяват естествено дърво – те са идеални за почти всеки тип помещение, тъй като придават на интериора невероятна топлина и уют!

Виж още: Драскана мазилка - цени

Кой е най-подходящият материал за изработка на ламинат?

Кой е най-подходящият материал за изработка на ламинат?

Изборът на материал за подова настилка у дома често е определящ и за нейното качество и издръжливост. За поставяне на ламинат например трябва да се имат предвид три основни вида материали – ПДЧ, МДФ и HDF.

 • Според майсторите ламинат от пресовани дървесни частици (ПДЧ) е добро нискобюджетно решение, което обаче не може да се похвали със същото ниво на устойчивост, което притежават останалите видове материали.
 • От своя страна ламинат, изработен от дървесни частици със средна плътност (МДФ), е подходящ междинен вариант, приложим в помещения с по-интензивен трафик.
 • За стаите с най-голямо натоварване пък специалистите препоръчват да изберете ламинат от дървесни частици с висока плътност (HDF), заради неговата доказана здравина и дълготрайност.

Какъв клас ламинат да изберем според неговата износоустойчивост?

Какъв клас ламинат да изберем според неговата износоустойчивост?

Преди да пристъпите към поставяне на ламинат у дома, е добре да се запознаете с особеностите на този тип настилка, които касаят типа помещение, за което е предназначена. В този смисъл основно ламинатът се дели спрямо това дали ще бъде монтиран в жилищни или обществени помещения, като за целта е разделен и на различни класове според своята износоустойчивост и издръжливост на удар.

 • Специалистите препоръчват за помещенията с по-голям трафик, като дневната и коридора например, да заложите на ламинат АС2 (клас 22) или АС3 (клас 23)
 • За спалнята съветват да изберете по-икономичен вариант, като например АС1 (клас 21).
 • За офиси и други помещения в обществени сгради пък са удачни вариантите с  АС4 (клас 31), АС5 (клас 32 и 33), в зависимост от това дали натоварването е ниско, средно или високо.
 • Опитните майстори напомнят още, че поставяне на ламинат клас 31, 32 или 33 в жилищно помещение ще струва повече, но тези варианти се отличават със забележителна устойчивост и дълготрайност.

Особености на монтажа при поставяне на ламинат

Особености на монтажа при поставяне на ламинат

Съществуват няколко подхода при поставяне на ламинат в зависимост от това какъв тип настилка сте избрали.

 • Единият вариант е да заложите на ламинат, който се залепва със специално лепило, като е важно обаче да знаете, че монтирането му е по-трудоемко и за гарантирано успешни резултати ще е необходима помощ от професионалист.
 • Достойна алтернатива на този тип монтаж е ламинатът с т.нар. „клик“ система, който се сглобява без да е необходимо залепяне на отделните части. Самото поставяне на ламинат в този случай е много по-лесно и бързо, като специалистите напомнят винаги да монтирате отделните дъски по дължина спрямо дневната светлина. Така помещението ще изглежда наистина просторно и светло, а това ще направи и обстановката в него по-гостоприемна.

Виж още: Обръщане на прозорци – цени

Колко ще ни струва поставяне на ламинат у дома?

Колко ще ни струва поставяне на ламинат у дома?

Един от факторите, които безспорно имат значение при закупуването на ламинат, е неговата цена. Тук трябва да отбележим, че на пазара ще откриете цени за квадратен метър или за пакет, като вторият вариант за поставяне на ламинат ще ви излезе малко по-евтино.

 • Пакетите обикновено съдържат дъски за покриване на около 2 кв.м. или брой между 5 и 10 дъски. Цените се различават съществено при различните производители, като могат да намалеят с по 20-50 ст. за квадратен метър спрямо закупуването на материала извън пакета.
 • Цената за кв.м ламинат е пряко повлияна, както от материала за основата, така и от класа на продукта, като варира между: 9 – 48 лева за кв.м.
 • Вариантите, които на външен вид са по-близки до естествено дърво и имат по-висок клас износоустойчивост съответно са и по-скъпи.
 • Цената за поставяне на ламинат варира в зависимост от типа помещение и това дали ламинатът ще бъде прикрепен с помощта на лепило, като обикновено са между 2 и 6.50 лв/кв.м. В този смисъл поставянето на ламинат в помещения с неправилна форма, като коридора например, е най-скъпо (между 5 и 6.50 лв/кв.м).
 • Цената за поставяне на ламинат често се оскъпява и при твърде малки помещения (например 10 кв.м), като може да достигне около 5 лв за квадратен метър.
 • Важно е да уточним също, че някои производители предлагат безплатен монтаж или намаляване на цената на ламината с до 10% за квадратен метър при закупуване на подложка, первази и лайсни. Друга често срещана практика е намаляване цената на ламината за поръчка над определена квадратура.

На какво още трябва да обърнем внимание при закупуване на ламинат?

На какво още трябва да обърнем внимание при закупуване на ламинат?

Често срещана заблуда е, че дебелината на ламината е от съществено значение за неговата устойчивост. В този смисъл общата дебелина на ламината средно е 6-10 мм. Опитните майстори обаче напомнят, че дебелината на защитния горен слой е от много по-голямо значение, като подчертават, че съществуват и други важни фактори, пряко свързани с качеството на тази подова настилка. Друго важно условие при закупуване на ламинат, е да поискате гаранция от производителя, като в зависимост от класа на износоустойчивост тя най-често е между 2 и 10 години. Опитните майстори съветват също да закупите между 5 и 10% повече материал, тъй като често при поставяне на ламинат се оказва, че са необходими няколко дъски повече.

Виж още: Всичко за отоплението с конвектори - видове, предимства, начин на работа

Важни съвети за почистване на ламинат у дома

Важни съвети за почистване на ламинат у дома

Първото условие за правилна поддръжка на ламината е да прочетете внимателно указанията от производителя.

 • Професионалистите препоръчват за почистването на този тип подова настилка да използвате специални препарати, вместо разтвор от вода и сапун, който би могъл да доведе до подуване на ламината.
 • Желателно е също да премествате внимателно мебелите и в никакъв случай да не ги влачите по настилката. Подобно на ходенето с високи токчета по него, местенето на мебели би могло да надере повърхността на материала и да наруши целостта му.
 • В този смисъл не използвайте никакви абразивни почистващи материали и груби четки, като професионалистите напомнят, че за отстраняване на упорити петна от ламината, е добре да използвате мека кърпа и малко ацетон.

Всички останали въпроси, свързани както с поставяне на ламината, така и с неговата правилна поддръжка, можете да отправите към опитните професионалисти. Те ще ви консултират в избора на материал и ще гарантират правилен монтаж на ламината, така че той да се превърне в наистина рентабилно и дълготрайно решение за вашия дом! Разгледайте офертите на най-добрите специалисти в областта, като за целта пуснете безплатна заявка в MaistorPlus още сега!

0879 590 810 | 10:00-18:00