Защо е важно да подменим ВиК-инсталацията

Публикувано на 28/10/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 29/10/2016 | Видяно 3 240 пъти

В края на 2015 г. MaistorPlus реализира партньорство с форума "Направи сам", в който всеки домашен майстор може да открие отговор на въпроса си, да изрази мнение или да потърси съвет.

Ние от MaistorPlus сме уверени, че опитът, който можем да почерпим от форума, ще е от изключителна полза за вас. Ето защо се стремим със своите текстове да даваме кратка информация, допълнение или обобщение по някои от най-значимите и "горещи" теми на "Направи сам". Искаме да ви запознаем със значението, което ВиК-инсталацията има за дома, бита и здравето ви. Бихме желали да ви обърнем внимание, че качеството на тръбите, по които тече водата за домакинството ви, е от изключителна важност.

В случай че вие вече сами сте се убедили в това и търсите майстор, който да ви помогне за смяната, може да се обърнете към специалистите в областта на ВиК услугите, които са регистрирани в MaistorPlus.


Какви рискове крие старата ВиК-инсталация

Старата ВиК инсталация крие редица рискове, тъй като тръбите, по които се осъществява преносът на питейна вода, са запушени или силно замърсени. Ако щранговете са ръждясали или затлачени, това драстично влошава качеството на водата от чешмата и тя става негодна за пиене, а понякога и за готвене. Дори каните за пречистване не могат да помогнат в случаите при занемарена ВиК инсталация.

Водата от запушени или задръстени тръби е опасна и за уредите в дома ви, тъй като внася нежелани частици, затруднява и влошава тяхната работа.

Вижте още: ЗА или ПРОТИВ душ кабина за банята


Как да разберете дали тръбите ви са за смяна

В общия случай всеки блок, построен преди повече от няколко десетилетия, има нужда от подмяна на щранговете. Това е така, тъй като влаганите по това време тръби са метални, което предполага образуването на ръжда и запушването им.

За да сте сигурни обаче, може да направите лесен тест. Напълнете чаша вода от всички мивки в дома си. Поставете ги на слънце и добре огледайте течността. Ако вътре има нежелани частици или водата е с различен от естествения си цвят, значи тръбите ви са за смяна.

Важно е обаче да знаете, че ако живеете в блок, подмяната на личната инсталация в дома ви няма да реши напълно проблема. За да пиете чиста вода от чешмата, ще се наложи да говорите със съседите си за подмяна на общите щрангове в сградата.


Защо е важно да подмените ВиК-инсталацията

При подмяна старите тръби се подменят с полипропиленови такива. Това ще повлияе благоприятно на абонатните ви сметки, тъй като топломерите и водомерите отчитат подадената вода, а количеството, което достига до вас, може да е съвсем различно заради занемарените стари тръби. По този начин има опасност да плащате повече, отколкото потребявате.

Вижте още: Изумителни скулптури в аквариум творят нова реалност

Друг важен плюс ще се усети най-вече по-високите етажи, където занемарените тръби понякога са причината да чакате прекалено дълго, за да дойде водата.

Безспорно важен е и фактът, че при смяната на ВиК-инсталацията, се подменят и старите спирателни кранове, които често пъти са клеясали и неизползваеми след дълги години употреба. Това може да предотврати редица аварии.

Най-сериозното преимущество на новата инсталация обаче е това, че ще пиете чиста вода.

Ако текстът ви е накарал да се замислите и сте решили да смените ВиК-инсталацията в дома си, можете да потърсите изпълнител сред списъка на MaistorPlus с професионалисти в областта на ВиК-услугите. При нас ще откриете техните координати, кратко представяне с историята на фирмата или проектите на конкретния майстор, както и мнения от потребители, които вече са ползвали услугите им. В случай, че искате да се ориентирате според условията, които ви предлагат, може да заявите ремонт и да сравните цените на различните майстори.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
87 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта