Как да създадем перфектния кът за работа от дома

Публикувано на 28/03/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 28/03/2022 | Видяно 842 пъти

Животът ни през последните две години силно се промени. Работата вкъщи, която доскоро беше немислима, стана нещо съвсем естествено и дори предпочитано от много хора. Това обаче си има своите предизвикателства. Едно от тях е трудността да създадем достатъчно удобен и функционален кът за работа в пространството, с което разполагаме в дома си. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да го направите. Разбира се, винаги можете да се доверите и на някой от специалистите ни по интериорен дизайн, който ще свърши работата вместо вас. Но нека разгледаме основните пунктове, по които можем да работим.


Изберете най-доброто място

Потърсете онова място в дома си, което ви стимулира да бъдете най-продуктивни и където концентрацията ви ще бъде във върхова точка. Естествено, наоколо трябва да има възможно най-малко разсейващи фактори – телевизор, храна, шум и т.н. Кухнята в никакъв случай не е най-доброто място за работа, както и спалнята, освен ако това не е единственото кътче, на което можете да си осигурите уединение. Ако имате деца, постарайте се да координирате времето си с техните нужди и навици, за да може да работите, когато те почиват. В противен случай непрекъснато ще бъдете прекъсвани или просто ще стоите нащрек, мислейки дали няма да направят нещо, с което да си навредят.


Осигурете си подходяща светлина

За да намалите напрежението на очите, осигурете си достатъчно осветление в работното пространство. Изборът на слънчево място близо до прозорец помага, стига светлината да не пада директно върху екрана на вашия компютър, ако работите предимно на него. Ако светлината, която идва отвън, е оскъдна в жилището ви, помислете за подходяща лампа, за да създадете добре осветено бюро. Светлината не трябва да е твърде ярка, нито твърде слаба, защото и в двата случая очите ви се натоварват и ставате по-малко работоспособни. Ако след първия ден на работа в новото ви пространство очите ви се чувстват прекалено уморени, това е знак да актуализирате осветлението. Опитайте да добавите друг източник на светлина или коригирайте позицията на текущото осветление.


Ергономичност за повече удобство

Ако се е наложила изведнъж да напуснете офиса и да се задоволите с наличното „офис” оборудване у дома, със сигурност сте се сблъскали с проблема на неподходящите столове, бюра и т.н. Всеки офис задължително е снабден със специален офис стол, който да осигурява максимално удобство и да не ви уморява допълнително по време на работа. Не всеки разполага с такъв стол вкъщи, но ако планирате или се налага да работите за дълго време от къщи, трябва да си го набавите. Столът, на който работите, трябва да е мек, да осигурява достатъчно добра упора на гърба ви и да е в баланс с височината на бюрото. Ако столът е твърде висок и трябва да се навеждате, за да виждате какво се случва на екрана, непрекъснато ще бъдете прегърбени и скоро ще започнат болките. Ако е твърде нисък, ще се напрягате да гледате много над нивото на погледа, което също не е добре. Измерете и пробвайте, преди да закупите новия си стол.


Електричество и Wi-Fi

Едно от задължителните неща, на които трябва да обърнете внимание, е работното ви място да е в близост до контакт или да имате разклонител с няколко гнезда. Уверете се, че ще можете да включите едновременно компютър, телефон и принтер или друго устройство в зависимост от типа работа, която изпълнявате. Ако се налага да извършвате много телефонни обаждания, може да помислите и за звукоизолираща стена, която да ви осигурява необходимата тишина. Докато сте все още в процес на обмисляне, тествайте Wi-Fi сигнала в различни точно на дома си и инсталирайте бюрото си там, където е най-силен.


Забравете за работа в леглото

Първата реакция на много хора, когато им съобщят, че ще работят от вкъщи, е: „еха, мога да работя и от леглото, докато си лежа по пижама”. Не ви съветваме да го правите. Може да звучи много комфортно, но в един момент мястото за работа и мястото за почивка ще се слеят, както и времето, и тялото ви няма да знае кога и как да превключи от режим работа на режим сън. Така ще развалите съня си и нито ще почивате, нито ще работите качествено. Дори в малък дом, опитайте се да създадете работно пространство, което е отделно от вашата зона за релакс, за да създадете психологическа дистанция.

Работата и личния живот не трябва да се смесват, независимо дали работим от къщи или от офиса. Ако имате нужда от допълнителен съвет относно обзавеждането, свържете се със специалистите на МайсторПлюс по интериорен дизайн.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта