Как да изберем подходящ винтоверт и стойка за бормашина?

Публикувано на 11/05/2023 от Anna Stankova | Последна редакция на 11/05/2023 | Видяно 1 871 пъти

Какъв винтоверт ще изберете зависи изцяло от нуждите Ви. Преди да изберете конкретен модел, трябва да определите за какво ще използвате машината и какъв бюджет можете да отделите.

Според начина на захранване винтовертите биват акумулаторни, електрически и пневматични.

Акумулаторните винтоверти са подходящи както за хоби, така и за професионална употреба. Различават се по напрежението и капацитета на батерията, функциите им – с удар или без, максимален въртящ момент и обхват на патронника.

Някои от моделите също така разполагат с безчетков двигател и вградено осветление. Когато избирате винтоверт, трябва да прецените какво ще бъде натоварването на работа с машината.

Ако ще работите дълги часове, тогава Ви е необходим винтоверт с голям капацитет на батерията, която да издържи дълго време на работа. За пробиване на отвори в по-твърди повърхности, можете да се спрете на модел с ударна функция.

Можете да изберете акумулаторен винтоверт с напрежение 12 V, 14.4 V, 16.8 V, 18 V, 20 V, 36 V и 40 V, като този с напрежение 12 V е най-слабият, а винтовертът с напрежение 40 V е най-мощният, поради което е и подходящ за професионална употреба. Тези с по-голям волтаж също така са с по-високо тегло и по-висока цена.

Акумулаторните винтоверти също така са много удобни, тъй като са мобилни. Ако Ви е необходим винтоверт за професионална употреба, можете да го изберете и според марката. Машини с марки като Bosch, DeWALT, Makita с напрежение над 20 V могат да се използват професионално.

Електрическите винтоверти са подходящи за завиване и развиване на различни винтове, както и пробиване на дупки. Когато се използват за завиване, винтовертите може да работят на по-висока скорост, а за пробиване може да се използват и на по-ниски скорости. Подходящи са както за домашна употреба, така и за професионална.

Предимството на електрическите винтоверти е, че имат висока мощност, дълъг експлоатационен живот и не зависят от батерии. С тях може да се работи продължително време. Обикновено мощността на електрическите винтоверти е между 280 и 800 W.

Някои от винтовертите също така разполагат със специални ограничители на дълбочината на завиване.  С тях може да се работи с една ръка, благодарение на това, че тялото и дръжката са ергономични. Електрическите модели също предлагат LED осветление, предназначено за допълнително осветление на мястото на завинтване. Много от моделите са оборудвани и с електрическа спирачка, която прекъсва двигателя на момента.

Пневматичните винтоверти работят само с компресор, така че първоначалната инвестиция е по-голяма. Този тип винтоверти са по-малко търсени, отколкото предходните два, но също имат някои предимства. Те имат дълъг живот и издържат на голямо натоварване за по-продължително време. Намират приложение в работилници, цехове и автосервизи.

Бормашините са електроинструменти, които до известна степен са близки до винтовертите. Подобно на тях, те се делят на 3 основни вида – акумулаторни, електрически и пневматични. С бормашините се правят отвори в различни видове повърхности с подходящите за целта свредла. Намират приложение както в дома, така и в професионална среда. Ако вече имате бормашина, или пък Ви предстои да закупите, можете да изберете към нея допълнителен аксесоар – например стойка.

Тя представлява метална конструкция, която служи за закрепване на бормашина. С нея се прави по-плавно и по-точно пробиване.

Благодарение на компактната стойка за бормашина се прави прецизно пробиване в различни материали и се постигат отвори с еднаква дълбочина, диаметър и наклон.

Стойките за бормашини имат и други предимства като намалено физическо усилие на работещия, регулиране дълбочината на пробиване, висока прецизност на пробиване и др.

Този вид аксесоари се делят на 2 вида – стационарни и мобилни. Стационарните стойки се закрепват към работното място по два начина – чрез платформа, изработена от метал, или чрез винтова стяга. Вертикалните стойки например включват основа и колона, като към колоната се поставя пружинен механизъм, където се намира халка, фиксираща бормашината.

При колонните стойки бормашините се движат надолу вертикално чрез лост или ръкохватка, които са захванати към пружинния механизъм. Работната височина на вертикалните стойки е между 400 и 600 мм, а благодарение на това височината може да се регулира с цел постигане на по-добра работа.

При някои от моделите пробиването става перпендикулярно под 90°, докато други модели предлагат опция за пробиване под ъгъл 0 - 90°. За целта те разполагат с допълнителна подвижна платформа.

При колонните стойки също така има продълговати прорези върху носещата основа. Те служат за монтиране на менгеме за фиксиране на материала, който се пробива.

Мобилните стойки за бормашини, за разлика от стационарните, имат по-малка конструкция. Използват се за точно и прецизно пробиване на отвори върху стена или пък наклонена повърхност. Предимството на този тип стойки е, че са лесно преносими. При тях работната височина достига максимум 200 мм.

Съществуват различни видове стойки за бормашини, като най-разпространени са стойките за електрически бормашини. Основата цел е стабилизиране на машината в определена позиция. Повечето стойки имат регулируеми скоби, които държат машините.

Откъде да закупя?

В сайта onlinemashini.bg можете да намерите всичко необходимо – както различни видове винтоверти, така и бормашини, а и подходящи стойки за тях.

Онлайн магазинът предлага богат асортимент от продукти – над 80 000 артикула на изгодни цени. Често можете да намерите и големи отстъпки от редовните цени.

Доставката е до всяка точка на страната и обикновено пристига до 3 работни дни. Имате опция за плащане при доставка или чрез банков преглед.

Сайтът предлага също възможност за закупуване на изплащане, както и преглед и тест преди да платите.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта