Лепене на тапети - цени

Публикувано на 15/05/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 17/10/2016 | Видяно 58 134 пъти

Декорирането на стените с тапети е достъпен и сравнително лесен начин, по който домът ви ще придобие изцяло нова визия. За да получите резултат, който да отговаря на стила и очакванията ви, уверете се, че сте избрали правилния вид тапети в зависимост от помещението. Също толкова важен и определящ е изборът ви на подходящ майстор, който да работи професионално. Крайните цени за лепене на тапети, както и разходите за материали, могат да варират. В тази статия ще ви запознаем по-подробно с факторите и практиките, които са определящи при извършването на тази ремонтна дейност.

А ако сте готови директно да пристъпите към действие, свържете се с:

Или директно сравнете цени: 

Премахване на старите тапети и подготовка на основата

Ако стените в помещението са покрити със стари тапети, желателно е те да бъдат изцяло отстранени. В зависимост от трудността при отлепването им, цените могат да бъдат между1,5 лв./кв.м и 3,5 лв./кв.м. Ако смятате, че няма да се справите сами или ако имате притеснения колко ще ви струва свалянето на старите тапети, поискайте оферти в сайта преди започването на дейността. В някои случаи е възможно поставянето на новите тапети да стане директно върху старите. Обсъдете тази възможност с кандидат-майсторите за вашия ремонт. Също така, добре е да имате предвид, че преди да се пристъпи към самото лепене на тапети, специалистите трябва да подготвят основата. Стените трябва да са добре почистени, сухи и изравнени. За целта предварително може да се наложи да се замажат всички дупки от пирони, цепнатини и други неравности. Последната стъпка от подготовката е грундирането, което ще осигури здравина и еднаква попиваемост на основата.


Лепене на тапети - цени за материали

Когато избирате тапети е добре да знаете, че дребните орнаменти уголемяват помещението, а едрите го стесняват. Вертикалните райета правят помещението по-високо, а хоризонталните - по-ниско. Съществената разликата между видовете тапетите, обаче, се формира в следствие на предназначението им - изложението, функционалността и размера на помещението, където ще бъдат поставени. В зависимост от тези особености, на пазара се предлагат тапети с различна основа и покритие. Основата може да бъде текстилна или хартиена. Макар традиционната основа на тапетите да е хартиената, то текстилната има доста повече предимства и позволява лепенето на тапетите, както и тяхното отстраняване да се извършва по-лесно.

Видове тапети

  • Хартиени тапети- могат да бъдат еднопластови или двупластови и са най-евтиният вариант, който можете да изберете. Трайността на еднопластовите тапети е по-малка в сравнение с другите видове тапети. Двупластовите са по-устойчиви и малко по-скъпи.

  • Винилови тапети- среден до висок клас тапети с хартиена или текстилна основа и ПВЦ покритие. Подходящи са за банята, кухнята или друго мокро помещение.

  • Текстилни тапети- основата на този вид тапети е текстилна, а покритието е или от текстил, или от стъклени фибри. Текстилните тапети са най-високият клас тапети и съответно имат по-висока цена.

  • Фототапети и тапети по поръчка- както сигурно вече се досещате, това е и най-скъпият вариант за тапети. Цените им се определят от вашите индивидуални желания, използваните материали и качеството на крайния продукт.

Количество тапети

Стандартната ролка тапети е с дължина 10,05 м. и ширина 53 см. За да пресметнете колко ролки ще ви бъдат необходими, трябва да направите точно измерване на квадратурата на помещението. Дължината на всяка скроена лента тапет трябва да е с от 3 до 5 см. повече от височината на стаята. Цената за една ролка е средно между15 - 30 лв.

Лепило за тапети

В зависимост от материала, от който са направени тапетите, се използват специални видове лепила. Цената им може да бъде средно20 - 30 лв.Правилният избор на лепило е решаващ за крайния резултат при лепенето на тапети. Основното правило е, че колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

Други материали

В случай че сте решили да се заемете сами с лепенето на тапетите, тук се включват грундът и инструментите, необходими по време на работа - хартиено ножче или друг остър нож, ваничка, баданарка, мека кърпа или тапетна шпакла и стълба.

Лепене на тапети - цени за труд

Основният регламент за определяне на цените за лепене на тапети в България е на квадратен метър. Стандартните оферти на майсторите и фирмите в тази сфера варират между 4 лв./кв.м - 8 лв./кв.м. Не се учудвайте ако направите запитване в различно време от годината и получите различни цени за лепене на тапети. Повечето изпълнители предлагат по-ниски цени през по-студените месеци, когато не е сезонът на ремонтите и не са толкова натоварени. Освен това бъдете подготвени, че ако квадратурата на обекта е по-малка, може да има изпълнители, които ще предложат малко по-висока цена от стандартната на кв.м. Други пък може да взимат по-скъпо в зависимост от вида на тапетите. За да получите конкретни и индивидуални оферти за вашия ремонт, съветваме ви да направите заявка в сайта и да сравните цените на водещи изпълнители за лепене на тапети.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта