Лепене на плочки-цени

Публикувано на 18/03/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 07/11/2018 | Видяно 158 588 пъти

Ако планирате ремонт и сте се спрели на плочки като предпочитана подова настилка за вашaта баня, кухня, хол или офис, надяваме се тази статия да бъде полезна за вас. Ще ви запознаем с особеностите при лепене на плочки и с факторите, които са определящи при формирането на цената за подобна ремонтна дейност. 

Но преди това можете да разгледате изпълнители: 

Или директно да сравните цени: 

Големина на помещението

Измерете общата площ, на която ще е нужно да бъдат поставени плочките. Основното правило при лепенето на плочки е, че ако помещението е с по-голяма квадратура, изпълнителите предлагат по-ниска цена за квадратен метър. Затова ако ви предстои лепене на плочки в повече от едно помещение, препоръчително е да наемете един изпълнител, който да извърши работата. Така общата цената ще е по-висока, но тази на квадратен метър, ще излезне по-евтино.

Предназначение на помещението 

Когато избирате плочки, не гледайте само цветовете, а ги съобразете с климатичните условия и натовареността на помещението:

  • Лепене на плочки на под - за подови настилки най-често се използва гранитогрес или теракота. Някои изпълнители предлагат малко по-висока цена при работа с гранитогрес, но пък като материал той е по-качествен и по-устойчив;
  • За лепене на плочки на стена се използва фаянс. Цената за лепене на фаянсови плочки не се различава от тази за лепене на теракота;
  • При лепене на плочки на таван изпълнителите предлагат по-високи цени в сравнение с тези за лепене на плочки на пода и стените.

Типове редене

Цената за лепене на плочки може да бъде повлияна и от вашите предпочитания за нареждане:

  • стандартното редене излиза най-евтино;
  • диагоналното редене се препоръчва за пода в банята, например, и при него може да се наблюдава оскъпяване с 1-2лв./кв.м.;
  • рибена кост, комбинация на малки и големи плочки, фигури, ивици, стил паркет са типове редене, при които се наблюдава покачване на стандартната цена за лепене на плочки с до 3лв/кв.м.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня


Видове плочки

ГРАНИТОГРЕС: Съчетава в състава си глина и шперплат. Преминава високотермична обработка, благодарение на която е много по-устойчив на студ и влага. Не абсорбира вода и се отличава със здравина и издръжливост. Поддържа се сравнително лесно и е подходящ за по-натоварени помещения в дома (коридори, стълби) или за външни подови настилки (градинска пътека, стълби).

Цената на гранитогреса се определя от:
  • размера на плочката - при размер над 45 см на плочката цената за труд се увеличава;
  • дебелина на плочката - може да се наблюдава покачване на цената за труд при лепене на плочки с дебелина над 10 мм;
  • видове повърхност - полирана, полуполирана, гланцирана, матирана, релефна;
  • ръб на плочката - калиброван, некалиброван;
  • произход - Испания, Италия, Франция, Полша, Чехия, България, Турция, Китай.

Ориентировъчни цени за гранитогрес на кв.м. и в зависимост от качеството и производителя:

Цената за среден клас гранитогрес варира между 16 лв./кв.м - 25лв./кв.м. Вискокият клас гранитогрес може да достигне цени над 120лв./кв.м.

Приблизителни цени за труд за лепене на гранитогрес за цяла България:

Цената за труд за лепене на гранитогрес зависи от няколко фактора. Ако решите да направите ремонта през зимата, цената на квадратен метър ще е по-ниска, тъй като тогава конкуренцията е по-голяма и майсторите са по-свободни. Друга причина, която може да е определяща за цената, е дали сте избрали да работите с фирма или с майстор на свободна практика. И не на последно място -  дали се намирате в столицата и големите градове или сте от по-малък град. Въпреки всички тези променливи, цените за лепене на гранитогрес са между 14лв./кв.м. и 22лв./кв.м.


Няколко съвета от нас, когато купувате материали:

  • При покупка на плочки, имайте предвид правилото, че по-високата цена отговаря на по-високо качество;
  • Купувайте около 15% повече от обема, който сте измерили, че ще ви е нужен - за да имате резерв или ако се наложи след време да подмените счупена плочка;
  • Купувайте цялото количество наведнъж, за да сте сигурни, че плочките са от една партида;
  • Спестете от цената при закупуването на плочки за вашия ремонт и вземете карта за намаление от верига магазини Praktiker:

За клиенти - запишете се тук.

За майстори и строителни фирми - запишете се тук.

Не забравяйте, че в MaistorPlus ще откриете доказани специалисти за лепене на плочки. Платформата позволява да сравните цени за труд и материали, които предлагат различните майстори и строителни фирми. Преди да изберете кого да наемете, можете да се запознаете с работата му, като разгледате бизнес сайта му с оценки от предишни клиенти.


ТЕРАКОТ: Представлява изпечена чиста глина.

Използва се предимно за банята, но и в други помещения с относително ниска натовареност, като хола и кухнята. Обикновеният теракот има средна абсорбация на вода, което значи, че ако се използва навън, има голяма вероятност при ниски температури водата да замръзне и да доведе до напукване на плочката.

*Есперадо - вид теракот, който има по-голяма устойчивост и е предназначен за по-висока натовареност.

Цената на теракота се определя от:

  • размера на плочката  - при размер над 45 см цената за труд може да бъде по-висока;
  • дебелина на плочката - при някои изпълнители се наблюдава покачване на цената за труд при лепене на плочки с дебелина над 10 мм;
  • видове повърхност - гланцирана, матирана, релефна;
  • произход - България, Испания, Италия, Полша, Чехия, Турция, Сърбия, Китай.

Ориентировъчни цени за теракота в кв.м и в зависимост от качеството и производителя:

Както гранитогреса, така и теракота се разделя на нисък, среден и висок клас. Цените за средно качество теракота варират между 10лв./кв.м. и 19лв./кв.м., а теракота с високо качество можете да намерите и за 70лв./кв.м. 

Приблизителни цени за труд за лепене на теракота за цяла България:

В зависимост от факторите - изпълнител, време и място на извършване на ремонта, лепенето на теракота варира между 12лв./кв.м. и 20лв.кв.м.

ФАЯНС: Керамични плочки, които се използват за облицоване на стени. Предлагат се в разнообразни форми и цветове, могат да бъдат матирани или гланцирани.

Цената на фаянса се определя от:

  • размера на плочката;
  • дебелина на плочката;
  • видове повърхност - гланцирана, матирана;
  • произход - Испания, Италия, Полша, България, Сърбия, Германия, Португалия. 

Ориентировъчни цени за фаянс в кв.м и в зависимост от качеството и производителя:

Средно качество фаянс се продава средно между 7лв./кв.м. до 12лв./кв.м. Високия клас достига цени от 65лв./кв.м.

Приблизителни цени за труд за лепене на фаянс за цяла България:

Майсторите в малките градове ще ви залепят полчките за 12лв./кв.м., докато техните колеги от столицата работя на цени от 16лв./кв.м. до 20лв./кв.м.

ДРУГИ МАТЕРИАЛИ: Разходите за материали основно зависят от броя плочки, които са необходими - техният размер, дебелина, качество, но не само. В тези разходи се включват и други материали, които са нужни, за да бъде извършено лепене на плочки - лепило, фугираща смес и лайсни.

Когато получите цена за лепене на плочки от майстор или специализирана фирма, поинтересувайте се дали в нея се включва закупуване и транспорт на допълнителните материали - лепило, фугираща смес, лайсни.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
19 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта