Природен газ вкъщи – безопасният избор за всеки!

Публикувано на 16/10/2024 от | Последна редакция на 18/10/2024 | Видяно 2 633 пъти

Газовата индустрия е приела най-стриктни стандарти за безопасност в световен план – както при международния транспорт на газ, така и при разпределението в градска среда. Изграждането на тръбопроводите е съобразено с прецизни изисквания, като безопасността е винаги на първо място.

Природният газ е безопасен, защото се доставя по газоразпределителната мрежа при много ниско налягане. В жилищата той навлиза по тръбопровод при 0.02 бара, което е 800 пъти по-ниско от налягането в стоманена бутилка за пропан-бутан и 100 пъти по-ниско от налягането в една обикновена запалка. Иначе казано, налягането на газовата домашна инсталация е такова, каквото е и на 20 сантиметра под водата във всяка вана.

От гледна точка на безопасното използване на природен газ е особено важно инсталациите да се изграждат от лицензирани фирми и от специалисти, които са преминали специално обучение. На първо място потребителите си гарантират безопасност още при избора на фирма, която ще свърже всички тръбопроводи към котела. Не винаги най-доброто решение е да поверите газовата инсталация на същия майстор, който е изградил и ВиК инсталацията в дома ви. Основно правило е газовият котел да се експлоатира съгласно изискванията на техническата документация и инструкциите за експлоатация.

Българското законодателство е предвидило чрез специална наредба задължението всички потребители да осигурят достъп за извършване на технически надзор и проверка на оборудването, което се удостоверява с годишен стикер. Фирмата за надзор се избира от самия потребител. Точно както и при автомобилите, не би трябвало да експлоатирате газовата инсталация вкъщи, ако не е преминала задължителния ежегоден технически преглед. Това е грижа на самия потребител – да спази условието веднъж годишно да покани специалист вкъщи за проверка на котела и тръбопроводите. Само така може са сте спокойни, че инсталацията е напълно изправна. Тази висококвалифицирана услуга се предлага от „Овергаз Техника“, където работят професионалисти с дългогодишен опит.

Може да се свържете с екипа на „Овергаз Техника“ на телефон +359 2 4283 523 или на og_technika@overgas.bg. Посещение на специалист може да се уговори в удобно за вашето семейство време.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ивайло Петров
Електроуслуги, София
30 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
30 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
13 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
13 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
44 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
13 извършени проекта