Как да изберем подходящ стенен смесител за баня?

Публикувано на 21/03/2023 от Anna Stankova | Последна редакция на 18/05/2023 | Видяно 5 446 пъти

След като сте направили ремонт на банята, идва моментът, в който трябва да изберете и останалите аксесоари. Тези продукти е добре да са изработени от здрави части, да са надеждни и с красив дизайн. За да инсталирате точните стенни смесители за баня, без да се объркате от огромния асортимент, е нужно да познавате различните модели и техните характеристики. 

В търговската мрежа ще откриете много видове и модели, някои от които по-евтини, а други – луксозни и скъпи. Хубаво е да предвидите примерен бюджет и да се съобразите с функционалностите на съответната батерия.


Кои са основните видове стенни смесители за баня?

Много по-лесно ще ви бъде да откриете подходящо устройство, ако познавате различните видове. Всеки от тях има своите положителни характеристики и е въпрос на лична преценка, какъв модел ще предпочетете. Днес ще ви запознаем с основните четири вида, които се отличават със стилен дизайн и високо качество на изработка:

  • модели с две ръкохватки – този тип е по-скоро класически и е подходящ, ако желаете да оформите ретро интериор. Крановете за включване и изключване на водата се намират от двете страни на чучура. Те могат да бъдат в най-различна декоративна форма, за да ги съчетаете с останалите аксесоари в помещението. Цената на тези модели е достъпна и са лесни за използване;

  • стенни смесители с един лост – регулирането на температурата се осъществява с помощта на подвижна ръчка. Тези кранове се смятат за по-издръжливи от двуръкохватковите. Не е нужно да завъртате кранчето за топлата и студена вода, защото чрез лоста правите това с едно движение;

  • сензорни – иновативен вид, който предлага невероятно удобство на потребителя. Настройвате градусите еднократно и след това сензорният стенен смесител ще пуска водата в избраната от вас температура. Външният му вид е много луксозен и модерен. Спестява ви от разхода за вода, тъй като щом дръпнете ръката си се изключва автоматично;

  • с термостат – тези съвременни модели поддържат температурата на водата докато се къпете, защото сами контролират смесването на топлия и студен поток. Преимуществото тук е, че термостатичният стенен смесител се изключва, когато налягането на студената вода намалее. Това ще ви предпази от изгаряне. 

Бихте могли да изберете душ комплект със стенен смесител за баня,споделят още от Ramois. Така ще сте сигурни, че дизайнът им е идентичен. 


Защо покритието на смесителя за баня е важно?

Изборът на определен материал за изработка влияе върху безопасността, здравината и цената на продукта. Най-избирани са артикулите от месинг и неръждаема стомана. Те се характеризират със здравина и устойчивост и могат да се използват много по-дълго от някои други модели. 

Все по-често може да откриете варианти изработени от керамика или стъкло. Те са по-скоро в дизайнерския клас аксесоари и са способни да променят много визията на цялото помещение. Златистото оцветяване на бронза е много красиво, но трябва да бъде съчетано с останалите елементи като дизайн, за да не се получи стилово разминаване и комбиниране на златисти и сребристи части.

Днес едно от най-предпочитаните покрития е хромираното. Той е чудесен избор, заради универсалната си красота и голямата устойчивост, която предлага. Хромът безпроблемно ще издържи на надраскване, замърсяване или наранявания. Има защитен слой, който предпазва самото тяло на артикула. Ще върнете идеалния му блясък само чрез забърсване с суха кърпа.


По какви критерии да изберем практичен смесител за баня?

Запознахме ви с основните видове, които ще срещнете в търговската мрежа. Няма значение дали ще изберете двуръкохватков, сензорен, термостатен или с един лост, важно е моделът да отговаря на следните критерии:

  • да бъде издръжлив – условията в банята са доста специфични. Важно е стенният смесител да бъде достатъчно качествен като изработка, за да не започне да се лющи или да ръждяса от постоянната влага. Инвестирайте в модел с добро покритие, за да не се налага да го подменяте твърде скоро;

  • да е удобен за ползване – това е важно за всеки един от аксесоарите, които използвате в банята. Ако не ви е удобен при употреба няма значение колко скъп и луксозен е той;

  • според типа на монтаж – основните варианти тук са стоящи и стенни. Първите се прикрепят непосредствено върху корпуса на ваната или мивката. Стенните се поставят на самата стена;

  • добра цена – когато правите подобна покупка може да разгледате актуалните оферти в модерните онлайн магазини. Търговците често предлагат допълнителни намаления и отстъпки, чрез които ще се сдобиете с качествено устройство, без да плащате прекалено висока цена.

Съобразете външния вид и дизайна на артикула с обзавеждането на банята. Всички аксесоари трябва да са съчетани с вкус, за да създадете приятна и комфортна обстановка. Важно е да изберете тип, който искате да инсталирате както и да определите, каква ще е неговата функция. Той може да бъде за вана, за мивка или за душ. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта