Кое е най-доброто лепило за плочки на Mapei и защо?

Публикувано на 15/11/2022 от | Последна редакция на 05/12/2022 | Видяно 6 148 пъти

Много често сме изправени пред въпроса кое лепило да изберем от множеството, предлагани на пазара и толкова „приличащи“ си? Четем в документите приложения и предимства, търсим конкретно нашия случай и се оказва, че повече от едно покриват изискванията ни. И тогава идва въпроса„ Кое е най-подходящо и добро лепило?“.

При избора на  подходящото лепило е важно да се вземат под внимание няколко важни и определящи фактора, а именно:

  • Вид и размер на плочките, които ще се лепят – фаянс, теракот, клинкер, гранитогрес и др.;

  • Вид на основата – замазка, хидроизолация, ГКП, дърво, метал, OSB, аквапанел и др.;

  • Къде ще се полагат плочите – на под или стена;

  • Заобикаляща среда – интериор или екстериор;

  • Време за което трябва да бъдат подложени на лек пешеходен трафик и да бъдат въведени в експлоатация.

От съществено значение е и изпълнението на технологията при полагане на лепилата, да бъдат подготвени спрямо указаните инструкции на опаковката, и с подходящите инструменти за целта.

Всички лепила на MAPEI са сертифицирани и отговарят на Европейски  стандарт EN 12004, дефиниращ методите за изпитване и експлоатационните им показатели.

В зависимост от химическия си състав лепилата биват циментови /C/, дисперсни /D/ и реактивни /R/. Най-общо циментовите лепила могат да бъдат класифицирани в два основни класа - C1 (нормални) и C2 (подобрени) лепила.  Определящи за правилния подбор на лепилото са и допълнителни характеристики като тиксотропия Т/вертикално приплъзване/, удължено отворено време Е и деформируемост S1/S2  - особено важен показател при лепене на широкоформатни плочки с размер над 60/60 см, определена съгласно стандарт EN 12002. 

При абсорбиращи и двете - плочки и основи и при размер на плочката до 40/40 см се използват стандартни циментови C1 лепила като Kerabond, Kerabond T и Kerabond T-R.  Без вертикално приплъзване, подходящи за лепене на всякакъв вид керамични плочки по тънкослоен метод с дебелина на лепене до 5 мм, и върху външни повърхности, като Kerabond T-R позволява лепене и на стандартен гранитогрес /размер до 40х40 см/ на закрито. При смесване на Kerabond с Isolastic вместо с вода, характеристиките му се подобряват, отговаряйки на клас C2ES2 (подобрено лепило на циментова основа, поддаващо се на голяма деформация) с удължено отворено време в съответствие с EN 12004.


Флексови лепила клас C2

При неабсорбиращи и плочки и основи, както и при наличието на хидроизолация задължително се използват т.нар. флексови лепила клас C2. 

За стандартен размер на плочката до 60/60 см такива са Adesilex P7 /C2T/ и Adesilex P9 /C2TE/. Висококачествени, флексови лепила на циментова основа, без вертикално приплъзване за керамични плочки и гранитогрес, включително и върху подови отоплителни инсталации и хидроизолации MAPELASTIC, MAPELASTIC AQUADEFENSE, MAPEGUM WPS, като в допълнение Аdesilex P9 има удължено отворено време и осигурява надеждно лепене и на естествени камъни

Особено подходящи за полагане и лепене на големи по размер плочки и материали от камък (с размер по-голям от 60/60 см), т.нар. широкоформатни плочки, са деформируемите лепила /S1, S2/– които при натиск запазват еластичността и якостните си показатели.

Серията Keraflex /S1/ - висококачествени, деформируеми лепило на циментова основа, без вертикално приплъзване и с удължено отворено време, отлична обработваемост и с много ниски емисии на летливи органични съединения (ЛОС). С Keraflex Easy S1 /C2ES1/ и Keraflex Extra S1 /C2TES1/–  се осигурява слой на лепене до 10 мм, Keraflex Maxi S1 /C2TES1/ –  по технология Low Dust (без отделяне на прах) – дебелослойно, с гарантирана дебелина на слоя до 15 мм.

Някои от тях предлагани и в бял цвят, и са изключително подходящи за лепене на естествени камъни.


Серия Ultralite

Водеща стана тенденцията към предпочитания и избор на широкоформатни плочки, често с размер, покриващ височината/ширината на помещението само с една единствена плочка. Най-доброто решение за полагане на такива плочки са леките лепила от серията ULTRALITE, с добавени инертни материали от естествен произход, гарантиращи по-голям обем, уникална консистенция и отлично обмазване на гърба на плочките. Еднокомпонентни продукти, с много висока покривност, по-леки за транспортиране и лесни за нанасяне.

С торба от 15 kg се полагат ЕДНИ И СЪЩИ квадратни метри плочки както с торба от 25 kg традиционно лепило.


Серия Ultralite Flex

Изправени пред предизвикателството само за броени часове да бъдат въведени в експлоатация отремонтираните настилки и облицовки в търговски центрове  и обществено-административни сгради, това бързо и надеждно може да бъде постигнато чрез бързи лепила като Granirapid /C2FS1/, Elastorapid /C2FTES2/, Adesilex P9 Express /C2FS1/ или Keraquick Maxi S1 /C2FTS1/. За плочки с размери до 60 х 60 см се прилага лепило Adesilex P9 Express. При широкоформатни плочки по-подходящи са Keraquick Maxi S1, Elastorapid и Granirapid.


Серия Keralastic

За лепене във вътрешни помещения и на открито по подове и стени на всякакъв вид керамични плочки, материали от камък и мозайка, подложени на движение и промени в размерите, поради абсорбиране на вода, а така също и на вибрации и огъване, върху асфалт, дърво, метал, PVC, подсилен полиестер, азбесто-цимент, гипс и др., най-подходящото решение  са полиуретановите лепила Keralastic и Keralastic Т /за вертикални повърхности/. Двукомпонентни лепила, на основата на реактивни смоли без разтворители и вода, гъвкави и едновременно хидроизолиращи, осигуряващи отлично залепване към всякакви повърхности, много деформируеми и втвърдява без свиване.

Съгласно наложените санитарно- хигиенни изисквания в производствени помещения при почистване с агресивни химикали, с киселинно-устойчиво лепило Kerapoxy се постига устойчивост на третираните повърхности за специални приложения като мандри, винарни и т.н.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта