Wienerberger Brick Award в София: Четирима наградени архитекти продължават в международния конкурс

Публикувано на 08/04/2019 от Павлина Георгиева | Видяно 1 417 пъти

Арх. Светослав Станиславов с A3 Advanced Architecture Apartments, арх. Стефан Шекеров с еднофамилна жилищна сграда - Плевен, проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров - преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“ - на първо, второ и трето място, и арх. Пламен Русев за Желато и лате - специална награда. Това са отличените във Wienerberger Brick Award. Тази година местните архитектурни награди преминаха и под специален знак – отбелязването на 200 години от създаването на международната компания.


Богато разнообразие от представени сгради по време на конкурса

На 4-ти април в Сан Стефано Плаза се проведе третата церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards. Конкурсът има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. Чрез жури с председател арх. Тихомир Казаков, SGI и членове Ренета Николова, гл. редактор на в. “Строител“ и арх. Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ ЕООД бяха избрани българските финалисти и победители.

Разнообразието беше голямо –еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, нискоенергийни къщи, така и обществени сгради, ваканционен комплекс, манастир, болница и детска градина. Общият брой на учатващите проекти беше 30, които гостите успяха да разгледат в специална изложба.


Кои са наградените?

  • Голямата награда получи арх. Светослав Станиславов за A3 Advanced Architecture Apartments. Тя беше връчена от Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.
  • С втората награда бе отличена еднофамилна жилищна сграда, Плевен с арх. Стефан Шекеров. Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер.
  • Третата награда бе присъдена на проекта „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“, проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров. Наградата беше връчена от арх. Николай Иванов.
  • Беше дадена и една специална награда за проекта "Желато и лате", арх. Пламен Русев.


Какво представлява конкурсът Wienerberger Brick Award?

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от Винербергер през 2004 г. с цел подчертаване на значението на естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти от цял свят се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 32 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други.


Международната церемония ще бъде във Виена през пролетта на 2020-а

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2020 г. във Виена.

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 200 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта