7 невероятни ползи от поставянето на камина у дома

Публикувано на 24/11/2017 от Ани Атанасова | Последна редакция на 24/11/2017 | Видяно 4 299 пъти

Ако искате да създадете усещане за комфорт във вашия дом, то тогава поставянето на камина би било перфектното решение за целта! Без значение на какъв вид ще се спрете, можете да бъдете сигурни, че този отоплителен уред от една страна ще увеличи стойността на жилището ви, а от друга - ще намали значително сметките ви за отопление. И тъй като изграждането или закупуването на камина изисква сериозна инвестиция, днес ще ви запознаем със седемте основни причини, поради които поставянето на камина у дома наистина си заслужава! Ако пък вече сте сигурни, че това е подходящото решение за вашия дом, потърсете съдействие от опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus, които ще ви предложат практични съвети и точни оферти!


Пукащите дърва в огъня ще създадат приятна атмосфера

Инсталирането на камина у дома ще създаде усещане за топлина и уют, непостижимо с който и да е друг отоплителен уред! Ето защо това е идеален вариант за много домакинства, които търсят практичен начин да създадат по-удобна и приятна атмосфера в хола, спалнята или пък красивата трапезария. И макар инсталирането на камина у дома да изисква по-сериозна инвестиция, големите ползи от изграждането ѝ са налице - с течение на времето ще се убедите, че сте взели правилно решение, което се оказва особено подходящо за вашата къща или кокетна вила извън града.

Вижте също: Как да обзаведем малка дневна


Камината ще допринесе осезаемо за създаването на романтична обстановка у дома

Освен че създава изключително приятна и комфортна атмосфера, камината носи със себе си неописуемо сладък мирис на уют. Масивната камина на дърва например би ви гарантирала не само това, но и целогодишна романтика без значение дали сте се събрали с приятели на шумна вечеря или просто почивате пред телевизора с половинката си. От своя страна съвременните електрически камини най-често се отличават с минималистичен облик, който ще допълни идеално визията на вашия градски апартамент, при това без да ви лишава от усещането за уют и топлина. А вие на какъв тип отоплителен уред бихте се спрели с цел създаване на максимално хармонична обстановка?


Поставянето на камина ще се отрази благоприятно и върху сметките ви за отопление

Независимо от опитите ни за повишаване на енергийната ефективност на дома, сметките все някак непрестанно нарастват. За да спрете или поне да забавите значително това увеличение, заложете на камината като средство за отопление. Естествено, видът на камината също е от значение, тъй като тези на газ и тези на дърва губят голяма част от топлината си, заради комина. Ако това не ви се нрави, то тогава е добре да се спрете на електрическа камина, която поддържа постоянна стайна температура в цялата къща. Без значение кой вариант ще се окаже най-ефективен за вас, можете да бъдете сигурни, че камината ще намали чувствително сметките ви за отопление!


Използването на камината е наистина лесно

Да, камината на дърва изисква цепене и влачене на дървесина, но като изключим това, всички камини са сравнително лесни за използване. Без значение дали просто я включвате в контакта или ви се налага да добавяте подходящото количество газ, камините не изискват особен опит или усилия. Тук обаче е особено важно, още на ниво планиране, да сравните внимателно различните видове камини и да изберете най-удачния вариант, съобразен със специфичните особености на своето жилище. Ако мечтаете за изграждане на масивно огнище в своята къща или вила извън града, то камината на дърва би била най-подходящото решение. В случай че търсите начин да направите малкия си градски апартамент по-уютен и топъл обаче, специалистите препоръчват да заложите на практичните електрически камини.

Вижте също: Как да изберете подходящи цветове за вашия дом


Камината не ви ангажира с трудоемка поддръжка

Редовната профилактика е важна предпоставка за правилното функциониране на камината. Ето защо е важно да потърсите съдействие от опитен специалист, който да ви насочи в правилния избор на продукти и методи за поддръжка на отоплителните уреди у дома. Извън периодичната проверка на изправността на камината, с която най-често се заемаме непосредствено преди началото на зимния сезон, отоплителните съоръжения и уреди от този тип не изискват особени грижи. За да бъде отоплението с камина максимално ефективно обаче, е задължително тя да бъде почиствана редовно, като това важи с пълна сила и за практичните електрически камини, които днес се явяват една изключително удобна и икономична алтернатива на класическите камини на дърва.


Отопление с грижа към природата

Днес на пазара ще откриете изключително голямо разнообразие от видове камини, голяма част от тях са ориентирани и към минимално замърсяване на околната среда, което от своя страна ви дава възможност да съчетаете ефективното отопление на дома си с качествена грижа за природата. Подходящ пример в тази посока са камините с биоетанол, които постепенно изместват класическите камини на дърва от модерния градски дом. Друг вариант са електрическите камини, които не отделят токсични парникови газове. Изгарянето на трупи обаче предизвиква отделянето на известно количество въглероден диоксид – газ без мирис и цвят, който може да предизвика смърт при натрупване, ако пространството не е добре вентилирано. Ето защо контролните прегледи и ремонти при камините са изключително важни без значение колко биха стрували те.


Камините днес притежават неизчерпаем дизайнерски потенциал

Не обръщайте гръб на естетиката, когато сравнявате различните видове камини и техните предимства. Независимо дали ще заложите на класическа камина на дърва или ще се спрете на по-модерно решение, като електрическата камина например, обърнете особено внимание на дизайна на уреда. Той трябва да допълва облика на жилището и да го прави по-хармонично, а днес това е напълно възможно, тъй като на пазара ще откриете огромно разнообразие от облицовъчни материали за камини. Каменни, тухлени, варовикови, мраморни и дори дървени камини - вариантите откъм дизайн са наистина безброй, а най-хубавото е, че съвременният вид на камината обикновено е съобразен и дори подпомага нейната висока ефективност! 

Ако и вие искате да се сдобиете с камина, но не знаете как да пристъпите към действие, оставете трудната работа на MaistorPlus! Нашата платформа ще ви срещне с най-добрите професионалисти в областта, които ще ви предложат своите оферти, при това напълно безплатно и без допълнително обвързване! Заявете проект в сайта още сега и сравнете цени и предложения, така че да изберете точния вид отоплителна система за дома!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта