Въображението срещу бюджета – как да преобразим малката кухня?

Публикувано на 28/10/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 28/10/2022 | Видяно 2 450 пъти

Кухнята е така да се каже сърцето на един дом – тук приготвяме храната, започваме деня си с чаша кафе, събираме цялото семейство на вечеря. Всяка домакиня мечтае за голяма, просторна и красива кухня, но не винаги имаме привилегията да разполагаме с такава. Обаче мечтите си остават и това че кухненското пространство в нашия дом е малко, не означава че то не може да бъде удобно, модерно и функционално.

И не само това – за преобразяването на малката кухня в ярко и любимо място в дома не е задължително да похарчим цяло състояние. Има начини да преобразим кухнята така, че тя да ни радва при това без да се разорим напълно.

Ето как може да направите това.


Направете конкретен план

На първо място, за да сте наясно какво точно предстои и как то ще бъде реализирано, имате нужда от конкретен и точен план на преустройството. Представете си как бихте искали да изглежда Вашата кухня - визуализирайте мечтите си, определете стила и уточнете предстоящите промени.

Наличието на такъв план ще Ви даде ясна представа какво всъщност предстои - лек, козметичен ремонт или генерални промени, както и последователността на стъпките. Също така, ще Ви помогне да предвидите количеството на материалите, които ще са ви необходими при ремонта, както и всичко останало, за да не влизате в преразход.

Предвидете също и нуждата от професионална помощ, кога, за какво и какви специалисти ще са Ви необходими. Потърсете препоръки за тях, а най-добре заявете проекта си тук и с Вас ще се свържат професионалисти, на които може напълно да се доверите.


Промяна в разположението

Най-популярният в последно време начин за преобразяване на кухнята е свързването й с трапезарията или с хола, където жилището не разполага с отделна трапезария. Дори много от новите жилища се строят с такъв отворен план и това е доста удачно, освен че е модерно и функционално. Имайте предвид обаче, че подобни сериозни промени изискват повече внимание и се извършват от специалист.

Признаваме, това e осезаема промяна и в повечето случай търсим точно това. Но има и един недостатък, който може да се окаже неприемлив за мнозина – ароматите от кухнята ще се усещат и в хола. Ако това ще Ви притеснява, потърсете друга идея или помислете за вентилация на помещението.


Зрителна измама

Ако обединяването на кухнята с хола или трапезарията не е Вашият вариант, то малката кухня може да се преобрази с помощта на цветовете. Спокойните и светли тонове работят много добре  в тази посока и малкото пространство визуално се възприема различно.

Белият цвят господства при това решение. Той винаги изглежда елегантно, стилно създава усещане за чистота. Ако обаче се притеснявате от кухня изцяло в бяло или Ви се струва много скучно, може да го използвате при отделни елементи като стените, тавана, кухненските шкафове и битовата техника. Останалото решете в контрастен цвят като черно например.

За да постигнете ефект на повече простор откажете се от матовите повърхности. Гланцовите плотове и повърхности имат способността на отразяват светлината и по този начин добавят към усещането за простор. Още нещо – използвайте стъкло – стъклени витрини, стъклен плот на масата. Стъклените вратички на кухненските шкафове изглеждат много красиво и освен това създават дълбочина на пространството.


Осветлението

Когато разполагаме с малко помещение с един единствен прозорец, изкуственото осветление се явява съществена част от интериора. От допълнително осветление се нуждаят всички работни зони и мястото за хранене. Красив полилей, който се спуска над масата и още няколко допълнителни осветителни тела над печката и работната повърхност ще решат въпроса със светлината.

Изберете осветителните тела съобразно стила на интериора и своя вкус. Същото важи и за самата светлина – топла или студена, решавате Вие. Препоръчва се обаче да е една и съща в цялото помещение.

Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да се свържете с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus! 


И накрая - декорацията

Това е най-лесният начин за преобразяване на интериора в кухнята. Може да започнете с подмяна не текстила или въобще да промените визията си за приложението му в това помещение. Модерните кухни са с повече дневна светлина, така че в полза на това откажете се от дългите завеси или ги заменете на изчистени щори.

В малката кухня не се препоръчва да се използват много декоративни елементи. Няколко оригинални чинии, бутилки на открито, съдове за съхранение в един стил биха били напълно достатъчни. Също така може да разположите няколко декоративни растения, а ако помещението е свързано с хола или трапезарията, може да обособите зоната с помощта на оригинален килим.

Друга, малко по-сериозна промяна е подмяната на фасадите на кухненските шкафове, ако старите вече са ви омръзнали или не са в стила, който бихте искали. Съвременните тенденции диктуват един съвсем различен подход към местата за съхранение, а именно предпочитане на отворените рафтове за сметка на затворените и обемни шкафове. Ако търсите генерална промяна на визията, обърнете внимание на това решение.

Както виждате, не е чак толкова страшно да реализирате мечтания проект за кухня у дома. Дори няколко елементарни и съвсем не скъпо струващи начини е възможно съвършено да промените облика на кухненското пространство, преобразявайки го в комфортно и функционално помещение.

И не забравяйте - специалистите, регистрирани в MaistorPlus винаги са готови да Ви помогнат и да превърнат Вашите мечтани проекти в реалност. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта