Революция в кухнята: Професионален готвач ви отменя с готвенето у дома

Публикувано на 15/12/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 06/01/2017 | Видяно 3 295 пъти

Смисълът на понятието "споделена икономика" не се състои толкова в това да споделяме продукти и услуги, колкото в новия вид отношения, които събарят стените между купувач и продавач, в това да допускаме непознати хора във всекидневието си по начин, който доскоро не би изглеждал "нормален".

Факт е, че подобен род компании тепърва прохождат в световен мащаб, макар и вече да са налице някои изключително успешни примера, например в таксиметровия бранш. Все още обаче това се смята за нова ниша, а още по-непознат път за нея е навлизането в личната ни кухня.


За какво говорим ли?

Представете си, че нямате време за продължително готвене, разточителна вечеря и последващо миене на съдовете? Че сте затрупани със задължения и ви се иска да излезете на ресторант, но няма кой да гледа децата.

Американската прохождаща компания Kitchensurfingе измислила подходяща алтернатива за вас. Тя премахва бариерата между професионалните готвачи и техните клиенти, като на последните вече не им се налага да посещават ресторант, за да похапват изискани ястия. Вместо това готвачът идва в дома и приготвя всичко в наличната кухня, почиства след себе си и си тръгва в рамките на половин час.

Вижте още: Икономични хрумки за енергийно ефективен дом


Защо услугата е сравнително достъпна?

Може да звучи изненадващо, но да поканиш професионален готвач у дома не излиза толкова скъпо, колкото изглежда на пръв поглед. Напротив, в повечето случаи цената в съответствие с американския стандарт се оказва по-достъпна, отколкото бихте платили за същата вечеря в заведение в Щатите.

Това е така, защото менютата, от които може да се направи избор, са предварително зададени, продуктите са планирано закупени и графикът на готвачите е организиран до съвършенство. Можете да заявите, че желаете посещението на професионалиста в същия ден или до една седмица предварително.


Колко странно е това?

Засега е все още доста непонятно. Кухнята се смята за съкровено място у дома, светилище, в което не допускаме много външни хора - само семейството и най-близките си приятели. Какво остава напълно непознат да влети вътре и започне да използва нашите тигани и чинии, да бърка в хладилника и да пуска печката...

Но повечето от хората, които са се възползвали от тази възможност, смятат, че това е бил забавен и полезен опит. Освен че някой ги е отменил в приготвянето на истински кулинарен шедьовър (с който впрочем е спорно доколко биха се справили сами), са имали досег с главен готвач, разкрил пред тях някои от кулинарните си тайни.

Вижте още: 10 причини да използвате устойчиви материали


Има ли бъдеще у нас?

Не знаем дали въпросната компания ще се разрасне достатъчно, за да стъпи и на родния пазар. Нито дали някой български предприемач няма да почерпи вдъхновение от тази идея и да организира подобен бизнес. Изводът, който засега правим от тази услуга, е, че начините, по които можем по-добре да организираме ежедневието и развлеченията си, са много. В това число и нашия дом.

На този етап, докато очаквате възможността да наемете за вечер професионален готвач вкъщи, помислете дали кухнята ви се нуждае от ремонт и какви точно нововъведения искате да има в нея. Опишете проекта си в MaistorPlus и ще получите оферти от доказани фирми в тази сфера. На нашата страница можете да прочетете и отзиви за работата им до момента в други домове и други кухни.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта