Икономични хрумки за енергийно ефективен дом

Публикувано на 06/09/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 8 538 пъти

Често срещана идея за намаляване на сметката ни за ток е подмяната на халогенните крушки с енергоспестяващи. Експлоатационният живот на вторите е в пъти по-дълъг от този на класическите им предшественици, като обикновено е между 10 и 15 години. Енергоспестяващите крушки използват около 80% по-малко ток, а осветяват също толкова добре, което ги прави масово предпочитано решение за енергийно ефективен дом.


Икономични хрумки за енергийно ефективен дом

За да направим дома си енергийно ефективен, не винаги трябва да инвестираме солидни суми и много време в цялостното му обновяване. Понякога по-здравословният и финансово изгоден начин на живот е на няколко вредни навика разстояние от нас. Подбрахме за вас най-важните от тях, които ще помогнат да намалите осезаемо разходите на дома си, а ако той все пак има нужда от сериозна реконструкция, потърсете квалифицирана помощ от специалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Върнете в играта тенджерата под налягане

Всички имаме по една такава в дома си - от време на време я поглеждаме с известно недоверие, а след това се връщаме към готвенето в обикновена тенджера. Истината е, че съвременните тенджери под налягане съвсем не са толкова сложни за употреба, а и са напълно безопасни. Приготвянето на храна в тях пък става много по-бързо, без да я лишава от вкусовите й качества. Затова изтрийте прахта от своята тенджера под налягане и се пригответе за невероятни кулинарни приключения, при това икономични!


Подберете готварски съд според размера на котлона

И докато сме на тема готвене, подбирайте съдовете си така, че размерът им напълно да покрива този на котлона. В противен случай се получават известна загуба на енергия, която малко или много се отразява на бюджета ви.


Изключвайте зарядните, когато не ви трябват

В забързания си начин на живот много често изтръгваме лаптопа или мобилния си телефон от зарядното му, а то остава все още включено в контакта. По този начин то продължава да харчи ток, без реално да върши някаква работа. В краткосрочен план това няма да се отрази драстично на сметката ви, но все пак е препоръчително за бюджета ви да не оставяте включени зарядни, които не използвате.


Перете дрехите си на ниска температура

Има три златни правила, касаещи прането ви, които със сигурност ще ви спестят пари - перете дрехите си на ниска температура, пускайте пералня, само когато има достатъчно пране, и следете внимателно за нейната изправност. Второто и третото правило пък важат с пълна сила и за миялната машина, която също често пускаме полупразна.


Не пускайте завесите пред радиаторите

Напълно познато ни е онова усещане, при което ни се иска да изтръгнем радиаторите, защото развалят вида на така приятния интериор. В опита си да ги прикрием често поставяме пред тях мебели или пък ги покриваме със завеси, без да се замисляме, че така пречим на топлината да проникне в помещението.


През нощта пък пуснете завесите

През нощта пък не допускайте топлият въздух да избяга от помещенията и пуснете завесите пред прозорците. Тази своеобразна бариера през зимата ще държи топлината там, където й е мястото, а именно - у дома.

Виж още: Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци


Изберете светли цветове за интериора

Ако жилището ви е малко и страда от липса на достатъчна осветеност през деня, заложете на бледи нюанси за неговия интериор. В противен случай още в ранния следобед ще се наложи да преминете към изкуствена светлина, а това ще се отрази и на сметката ви за ток. Светлите цветове не гарантират намаляване разходите на дома ви, но те са добра предпоставка за максимално използване на естествената светлина, като освен това, ще разширят и оптически помещенията.

Виж още: 10 причини да използвате устойчиви материали


Поставете топли килими на пода

Защо да инвестирате огромни суми в подово отопление, когато можете да направите дома си по-красив, уютен и топъл с мек килим от естествена вълна. Този тип килими са изключително издръжливи, затова горещо препоръчваме да покриете голият ламиниран паркет в хола именно с такъв.


Отивате на почивка? Изключете захранването

Ако ще отсъствате от дома си за няколко дни, изключете всички електроуреди, които не вършат никаква работа докато ви няма. В тази категория влизат компютърът, телевизорът, аудио уредбата ви и много други уреди, които макар да не използвате, ще продължат да прибавят стотинки към сметката ви за ток. Уредите, които пък не е желателно да изключвате са фризера и хладилника.


Почиствайте редовно филтрите на климатика

Макар да не е от най-приятните занимания, редовното почистване на филтрите на климатика ще ви осигури по-чист въздух и по-малко разход на електроенергия. Специалистите съветват да запретваме ръкави и да почистваме филтрите поне 2-3 пъти месечно, а при установяване неизправност на уреда, да потърсим помощ само от квалифицирани майстори.


Спазвайте правилото на кухненския триъгълник

Оформянето на работен триъгълник в кухнята трябва да се извърши още на ниво проектиране. В неговата основа е правилото, че зоните за готвене, за миене и запасяване трябва да оформят триъгълна фигура, а колкото по-далеч са разположени печката и хладилника един от друг - толкова по-добре. Поставянето на хладилника в близост до отоплителни тела повишава сметката ви за ток, затова обмислете предварително мястото на всеки уред в кухнята.


Използвайте уредите по предназначение

Когато ви е останала една порция от вчерашната вечеря, използвайте микровълновата фурна, за да я затоплите, вместо готварската печка. Същото важи и за приготвянето на малки порции полуфабрикати. За сутрешното си кафе пък, използвайте гореща вода от електрическата кана или кафемашината - те използват много по-малко ток.

Виж още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом


Използвайте възможностите на компютъра си

Постоянното изключване и включване е вредно за компютъра ви, но затова пък той разполага с режим "сън" , при който потреблението на електроенергия спада значително. Не пренебрегвайте тази важна функция, която ви позволява да дадете "обедна почивка" от непоносимата жега и на тази важна джаджа.


Снабдете се с подобна умна джаджа

Тази идея ще изисква определена инвестиция, но затова пък гарантираме, че ще си струва. Умният термостат се грижи за сметките ви, като увеличава или намалява отоплението/охлаждането на дома ви в зависимост от вашите навици. Много други хитрини за повишаване енергийната ефективност на дома си пък можете да научите от нашите опитни специалисти. За целта направете безплатна заявка в MaistorPlus още сега и се възползвайте от техните познания и квалифицирана помощ!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта