Лесни цветя за отглеждане вкъщи, които пречистват въздуха

Публикувано на 23/10/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 23/10/2024 | Видяно 448 пъти

Независимо дали спим, гледаме Netflix или работим в офис, ние прекарваме около 90 процента от времето си на закрито, според Агенцията за опазване на околната среда. И това време ни излага на замърсяванията на въздуха в помещенията. Вероятно не смятате, че масичката ви за кафе отделя газове, но ако е направена от ПДЧ, това е така. Боята по стените и тапицерията на мебелите са само част от другите елементи в дома или офиса, които отделят летливи органични съединения (ЛОС), като формалдехид.

Нивата на ЛОС обикновено са два до пет пъти по-високи вътре, отколкото отвън. В някои случаи, когато вентилацията е лоша или при хора, които са силно чувствителни, ефектът може да е осезаем. Главоболие, гадене и умора са някои от симптомите, обединени в т. нар. ​​„синдром на болната сграда“. Но има растения, които пречистват въздуха и са безценни това отношение, като намаляват нивата на CO2 и повишават относителната влажност. Ето три от тях, които да отглеждате у дома си.

Ако търсите строителна фирма за новия си проект, свържете се с някой от нашите професионалисти.


Растение паяк

Растенията паяк са сред най-лесните за отглеждане стайни растения, пречистващи въздуха, което ги прави чудесен избор за начинаещи или забравящи да поливат собственици. Любители на ярка, непряка слънчева светлина, паякообразните растения ще пуснат издънки с цветя, които в крайна сметка прерастват в малки паякообразни растения. Можете да ги поставите в собствената им саксия с почва, докато все още са прикрепени към майчиното растение. След това ги отрежете, след като се вкоренят. Подарете ги на приятелите си или увеличете растителността около собственото си пространство.


Драцена

Има повече от 40 различни вида растения Draceana, което улеснява намирането на такива, които са идеални за вашия дом или офис. Собствениците на домашни любимци обаче може да изберат друго растение, тъй като те са токсични за котки и кучета, когато се консумират, а знаем, че трудно можем да спрем животните да гризат, каквото намерят. Растенията драцена често растат доста високи, така че изискват по-големи саксии и повече пространство. Те обичат да бъдат по-сухи, вместо напоени.


Фикус

Фикусът е дърво в родните си земи в Югоизточна Азия и части от Австралия. Когато расте на закрито, това е издръжливо растение, което в крайна сметка може да достигне голяма височина. Отглеждайте фикуса на ярка, непряка светлина и оставете почвата да изсъхне между поливанията. Когато температурите са доста над точката на замръзване, това стайно растение може също да бъде изнесено навън, за да разкрасите вашата веранда или вътрешен двор.

Ако търсите специалист в озеленяването, свържете се с екипа на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Георги Цветков
Боядисване и декорация, София
25 извършени проекта
Георги Цветков
Боядисване и декорация, София
25 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
85 извършени проекта