Живи растения у дома – защо и как?

Публикувано на 08/02/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/02/2023 | Видяно 707 пъти

Растенията могат да вдъхнат живот и цвят на всеки дом и да го направят уютен, но и по-здравословен. Някои сортове подобряват качеството на въздуха и освобождават фин, естествен аромат, който побеждава всеки изкуствен освежител за въздух. Всичко това ни кара да се чувстваме по-комфортно, независимо колко напрегнат ден сме имали. Ето пет начина, чрез които стайните растения подобряват здравето ви, заедно със селекция от растения за всяка стая в дома ви.


Пречистват въздуха

Нивата на замърсяване обикновено са по-високи на закрито, отколкото на открито поради комбинацията от замърсители, като например летливи органични съединения, които се отделят от мебели, бои и дори перилни препарати. Отварянето на прозорци и осигуряването на естествена вентилация може да помогне за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, но това не винаги е възможно или привлекателно, особено през зимата. А ако живеете в райони със засилен трафик или в близост до заводи, ситуацията още повече се усложнява.

Проучване на НАСА установи, че домашните растения могат да помогнат за премахването на химикали като бензен и формалдехид от въздуха и да намалят „синдрома на болната сграда“. Доказателствата за ползата от използването на стайни растения като пречистватели на въздуха ще усетите още първия ден. Някои растения са особено добри в премахването на специфични замърсители, например английският бръшлян е доказал, че намалява плесента във въздуха с до 78%.


Облекчават стреса и безпокойството

Доказано е, че престоят сред природата намалява нивата на стрес и подмладява тялото и ума ви. Може да не е същото като да се разхождате в гората, но внасянето на растения в дома може да ви помогне да се отпуснете в края на дългия ден. Силата на растенията да пречистват въздуха също помага за подобряване на цялостното ви здраве, което ви позволява да се справяте по-добре със стреса. Ако се борите с безпокойство, доказано е, че ароматът на лавандула намалява сърдечната честота и кръвното налягане, а също и подобрява съня. Обикновено се среща под формата на етерични масла и спрейове за помещения, но растението в саксия е също толкова добро.

Тъмните студени зимни месеци могат да бъдат изтощително време, особено ако страдате от сезонно афективно разстройство. Цветята и зеленината ни помогнат да се ободрим и ни поддържат позитивни. Зимният жасмин е стайно растение с приятен аромат и бели цветя, които излизат през зимните месеци. Пъстрите оранжеви цветове на растението Златна рибка ще освежат мрачните зимни дни и ще ви напомнят, че пролетта е точно зад ъгъла.


Изберете правилното растение за всяка стая

Дневни: мирни лилии и филодендрони. Мирната лилия е растение с ниска поддръжка с атрактивно бяло цвете, което абсорбира замърсителите на въздуха на закрито. Тя може да расте до три фута с големи листа. Филодендроните са друг пречиствател на въздуха и както с лозовите, така и с изправените сортове има много възможности да ги включите във вашия декор.

Спални: орхидеи и змийски растения. Повечето растения отделят кислород през деня, когато фотосинтезират, но когато слънцето залезе, те започват да отделят въглероден диоксид. Орхидеите и змийските растения правят обратното и отделят кислород през нощта, което ги прави идеални за спални помещения.

Бани: въздушни растения и папрати. Баните се нуждаят от растения, които обичат влагата и топлината и могат да се справят с условия на слаба светлина. Въздушните растения не се нуждаят от почва и могат да получат по-голямата част от водата, от която се нуждаят, от въздуха във влажна среда. Бостънските папрати са класическо растение за баня и виреят във филтрирана светлина и влажен въздух.

Коридори: джудже кафир липа. Кажете сбогом на химическите освежители за въздух и бъдете посрещнати от прекрасна свежа миризма всеки път, когато влезете в дома си. Можете също така да използвате листата на дървото kaffir lime като съставка в азиатски ястия.

Кухни: алое вера. Тя има предимството на лечебно растение, което лесно се отглежда. Втрийте пълната с гел вътрешност на листата върху ожулвания и изгаряния за мигновен охлаждащ ефект.

Офиси: гербери. Те ще добавят цвят към вашия офис, като помогнат за премахването на токсините от въздуха, особено тези, свързани с мастилото.

Ако имате нужда от съвет и помощ при озеленяването, не се колебайте да се свържете с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта