Съвети за отглеждане на лавандула на закрито

Публикувано на 11/01/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 11/01/2023 | Видяно 988 пъти

Лавандулата изключително красиво и благоуханно растение, произхождащо от Средиземноморието и характерно за Южна Франция, Италия, Испания. Познато още от древността, това растения е ценени заради ароматните си цветчета, които се използват в парфюмерията, в изработкаа на сапуни и подхранващи масла, в народната медицина, дори влиза в състава на някои бои и лакове. Днес много хора предпочитат да го отглеждат у дома, особено в региони, в които не може да бъде срещнато в природата. Отглеждането му на закрито обаче, може да се окаже доста трудно, защото това не е естествената му среда и ако не знаете как да го отглеждате, много бързо ще повехне. Ако и вие не сте имали особен успех с лавандулата до този момент, следвайте нашите съвети.


Разположение

За да вирее на закрито, лавандулата трябва да получава възможно най-много светлина. Най-добре ще се чувства на прозорец с южно изложение или където може да получи минимум три до четири часа пряка слънчева светлина. Обръщайте саксията всяка седмица за равномерен растеж и цъфтеж. Без достатъчно светлина растението ще произведе слаб, вретеновиден растеж, ще престане да произвежда цветя и ще бъде по-податливо на болести. На закрито добрата вентилация и циркулацията на въздуха са важни, но не поставяйте растението там, където ще бъде изложено на вятър при често проветряване. Идеалните температури на закрито от пролетта до средата на есента са 15 градуса през нощта и 25 градуса през деня. През късната есен до зимата температурите могат да са и по-ниски: 10 градуса през нощта и 15 през деня.


Поливане

Напоявайте обилно, когато поливате и оставяйте почвата леко да изсъхне между поливанията. Проверете влажността на почвата, като я опипате с пръст. Прекомерното поливане и поддържането на почвата постоянно влажна може да причини гниене. Въпреки това, не позволявайте почвата да изсъхне напълно, иначе лавандулата ще реагира с пожълтяване на долните листа. Ако лавандулата се изнесе навън през пролетта, имайте предвид, че ще изсъхне по-бързо и ще има нужда от по-често поливане.


Подрязване и торене

Изрязването на клони за прибиране на реколтата от цветя предизвиква поникване на нов растеж и насърчава храстовидността. Подрязвайте от време на време, ако желаете повече храстовидност. Имайте предвид, че цветята се произвеждат по върховете на клоните и постоянното им подрязване ще намали цъфтежа. Торете с универсална, водоразтворима тор на всеки четири седмици през пролетта и лятото. Можете да пресадите растението една година след засаждането, какво и рано напролет, ако е по-старо.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, свържете се с нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта