Маранта - молитвеното растение. Начин на отглеждане

Публикувано на 18/08/2022 от Милена Галанова | Последна редакция на 18/08/2022 | Видяно 7 206 пъти

Едва ли има любител на флората, който да не е чувал за маранта. Наричат го още молитвено растение поради факта, че листата му са плоски през деня, а вечер се свиват под формата на ръце допрени за молитва. Освен това има доста суеверия за благоприятното влияние на растението в дома и много хора го предпочитат като казват, че носи спокойствие и хармония.

Марантата eизключително красиво растение. Въпреки че няма цветове, а само листа, тя е забележителна колкото и някои цъфтящи. Листата й имат характерен „гръбначен стълб“ и шарки, които реагират на светлина. Молитвеното растение сменя цветовете си като на по-светко, то придобива бледи зеленикави тонове, а на по-тъмно по гръбнака дори могат да се появят червеникави до кафяви линии.

Ако се нуждаете от съвет относно отглеждането на цветя у дома, обърнете се към нашите професионалисти за съдействие.


Позициониране в дома

Марантата реагира на светлината, но не е претенциозна. Тя не се нуждае от определено място с достъп до преки слънчеви лъчи, за да вирее. Дори поставена на по-тъмно място в дома, тя може отново да расте и да покаже красотата си.


Поливане и температура на отглеждане

Препоръчва се водата, с която поливаме молитвеното растение да е престояла, но не застояла. Тъй като произхожда от Бразилия, където атмосферата е тропическа, тя има нужда от висока влажност на въздуха. Поливането трябва да се извършва не всеки ден, а по-скоро когато се усети леко изсушаване на почвата. Пръскането на листата с вода също ще помогне на растението да се развива добре. Най-благоприятната температура за отглеждане на марантата е около 23 градуса. Много хора се заблуждават, че щом е тропическо растение, то трябва да стои на висока температура, но това не е така – препоръчително е температурата от 23 градуса да е целогодишна.


Почва и размножаване

Най-подходящата почва за марантата е рохкава и добре дренирана, защото тя не обича прекалената влажност. Използването на оборски тор, торф, листовка и пясък ще накара марантата да вирее добре. Молитвеното растение се пресажда през пролетта. Тогава може и да го размножите чрез издънки, които след това да поставите в мокър пясък.

Молитвеното растение маранта не се отглежда трудно, а за сметка на това е много красиво и подходящо за хора, които не са много вещи в градинарството. И все пак, ако се нуждаете от съвет за това или друго растение у дома - обърнете се за консултация към нашите професионалисти.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта