Зимни цветя за двора и терасата

Публикувано на 17/12/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 17/12/2020 | Видяно 6 080 пъти

Минусовите температури не могат да спрат всеки любител-градинар да продължава със своята страст. Дори и през зимата може да имаме чудесен двор и тераса, стига да знаем какви растения да изберем. Със сигурност трябва да бъдат студоустойчиви и да не се плашат от предстоящите снегове. Но кои са те?

Днес сме ви приготвили красиви зимни растения, които могат целогодишно да красят външните пространства. И ако през лятото на почит бяха петунии, мушкато, сакъзчета, лобелии и кампанули, сега е време да изберем малко по-различни, но не по-малко красиви цветя. А ако много искате разкошна зимна градина, но нямате нито време, нито умения да я постигнете, то винаги може да се допитате до професионалистите в озеленяване, регистрирани при нас.


Хризантема

Тази есенна царица остава в целия си блясък дори и когато градусите паднат под нула. Едва ли има човек, който не харесва пъстрите топки, отрупани с цветове. Това растение е еднакво подходящо за отглеждане както в саксия, така и директно в земята.

  • В търговската мрежа се предлага достатъчно богата гама от цветове – розови, червени, жълти, оранжеви, в най-различни размери и форми. Все по-често могат да се намерят и комбинирани саксии с няколко нюанса.
  • Отношението качество-обем-цена е много приемливо. Дори в края на октомври може да намерите изключително евтини хризантеми.
  • Съвсем спокойно може да ги отглеждате на открита тераса. В началото на зимата цветовете ще почнат да избледняват и увяхват, но това не бива да ви притеснява. Оставете ги така до пролетта, за да има маса, която да предпазва от замръзване корените.
  • Хубаво е да изолирате саксията по някакъв начин. Най-лесно е да поставите основната в още една саксия или кашпа, като между тях сложите борови кори или парцали. Така шансът студът да увреди корените е напълно минимален.
  • Това цвете вирее чудесно и в градината. Може да го пресадите в последните топли дни на есента. Най-важно е да му дадете няколко слънчеви часове, в които то да се вкорени достатъчно добре, за да не измръзне.
  • Поливането на саксийните хризантеми се случва чрез напояване. Много често, ако поливате отгоре, водата не е достатъчна за правилното развитие. Затова е хубаво да напояване саксиите в леген или кофа.

Вижте още: Уютна зимна градина в 3 лесни стъпки


Циклама

Ах, тази циклама! Масово смятана за изключително капризна, а реално няма нищо трудно в нейното отглеждане. Едва ли има друго цвете, което толкова да обича по-студено време. Щом температурите леко се понижат, тя сякаш се събужда, готова да зарадва всеки градинар.

  • Цикламата също може да се отглежда и в саксия, и директно в земята. Ако обаче сте си я купили в саксия, по-добре не се мъчите да я прехвърляте. Голяма част от цикламите, които предпочитат земята са диворастящи. Така че запазете я да ви краси перваза.
  • Трябва много добре да обмислите къде да я поставите. За цикламата е пагубно директното излагане на слънце. Тя обича сенчести и проветриви места.
  • Най-добре вирее на северни тераси. Но не по-малко обича и южни, стига да им осигурите нужната сянка.
  • Единственото, от което имат нужда е поливане, когато пръстта е суха. Най-добрият индикатор, че цветето е жадно са неговите клюмнали цветове и листа. Но до тази фаза не е никак препоръчително да стигате.
  • Колкото и да обича студа, цикламата няма да оцелее на няколко поредни дни на минусови температури. Когато през нощта градусите започнат да падат, тогава е време да й намерите ново място за съхранение. Това може да бъде по-студена стая, мазе или стълбище. И в никакъв случай не я прибирайте на топло.
  • Вредителите не са й големи фенове, за сметка на това обаче брашнестата мана сериозно я покосява. Затова е добре винаги под ръка да имате препарат срещу нея, за да може да реагирате веднага, щом видите характерните бели петна.


Калуна

Това малко, цветно храстче е от типа на туите, но в пъти по-интересно и красиво. Клонките му са отрупани в цветове. В оригинален вариант те са леко розови. Има обаче и култивирани вариации с бяло, цикламено и дори зелено, синьо и жълто.

  • Най-добре е да се ориентирате още през септември за купуване на това растение. Тогава те са почти навсякъде и цените им са много приемливи.
  • Друга важна причина, заради която е добре от по-рано да купите калуната е нейното пресаждане. Ако хризантемата и цикламата могат да почакат до пролетта, то калуната няма да ви даде това време. Тя трябва да се насади в подходяща саксия, сандъче или директно в земята веднага, щом я купите.
  • За да имате здрава калуна, която да краси терасата и двора ви дълги години, трябва да се вкорени много добре. Хубаво е, щом я пресадите да я поливате с течна тор. Така ще й помогнете да свикне с новия си дом.
  • През зимата е хубаво да не я преполивате и да следите кога наистина има нужда от вода. Важно е да избягвате вечерно поливане, за да не благоприятствате замръзването на цялата почва и да съсипете калуната.
  • Хубавите цветове на храста ще красят цяла зима вашата тераса и двор. Едва на пролетта, когато температурите започнат да се покачват ще забележите как зелените клонки от върха започват леко да се издължават. Ако имате късмет на тях ще се появят нови пъпки, които ще цъфнат. Това обаче не винаги се случва, което не прави калуната по-малко красива.ю

Зимата е идеално време за отглеждане на цветя. Само трябва да знаете какви да бъдат те. Няма нищо по-красиво от растение, което нежно показва цветовете си от затрупалия го сняг. Сякаш се бори за няколко глътки въздух и милувка от слънчеви лъчи , покрито под дебелия снежен юрган. И все пак, ако имате нужда от съвет от специалист в озеленяването, може да се свържеше в доказаните професионалисти в областта, регистрирани при нас. Направете още сега безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти – сравнете ги и изберете тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта