КАК ДА СИ НАПРАВИМ ГИПСОВА САКСИЯ В УНИКАЛНА ФОРМА – МОДЕРНО РЕШЕНИЕ ЗА ДОМА И ГРАДИНАТА

Публикувано на 20/04/2020 от Анна Лазарова | Последна редакция на 11/05/2020 | Видяно 5 499 пъти

С настъпването на пролетта абсолютно естествена е мисълта за градината и двора. Свежото начало пристига с чудни цветове, красота и изобилие на зеленината и растителността. Но след тежката зима дворът ви със сигурност има нужда от обновяване и от грижа. А защо не и терасата, която можете да превърнете в истинска градина, забелязваща се отдалече от всеки минувач. Грижата за дома със сигурност включва и екстериора. И както човек поддръжа външния си вид спретнат и според модерните тенденции, така и всеки дом следва да бъде прецизно поддържан както отвътре, така и отвън. А за майсторите любители това всъщност е внимание към всяко кътче и прецизност до най-малкия детайл.

Пролетта е времето за промяна, за свежест и красота. Несъмнено обновяването на цветята във вашата градина или пък на балкона със сигурност е първата крачка, която всички ние правим. Един от най-качествените избори, който можете да направите в тази посока, е да поръчате цветя от https://www.cvetiaonline.com/. Богато разнообразие и фина селекция на прекрасни цветя на достъпни цени – определено трябва да се възползвате.


ДА ЗАПОЧВАМЕ!

А щом закупите своите цветя, то със сигурност ще се нуждаете от саксии, в които да ги посадите. Днес на пазара има многообразие от саксии, но ние знаем, че най-сладко е онова, което можеш сам да направиш и да изпипаш точно по своя вкус. Затова сме подготвили за вас лесен начин сами да изработите модерни гипсови саксии в уникални форми, които да бъдат чудесно допълнение към вашия дом и градина, и то с минимум усилия. А ето и какво ви е необходимо:

  • Гипс;
  • Вода;
  • Пластмасови листове за направа на калъп (можете да използвате пластмасова папка или пък подложки за хранене, които лесно се изрязват);
  • Ножица;
  • Пластилин;
  • Тиксо;
  • Линийка;
  • Молив;
  • Шкурка.

Материалите за направата на вашите саксии могат да се намерят изключително лесно, а повечето от тях сме сигурни, че имате в дома си. Гипсът може да бъде закупен от всяка железария или магазин за строителни материали, а цената му е около 1,50 – 2 лв за килограм. Един килограм гипс ще ви стигне за направата на 3-4 саксии за домашни цветя. Разбира се, вие можете да експериментирате с различни форми и размери. А ето и нашето предложение в следните няколко стъпки:


СТЪПКА 1: ОЧЕРТАВАНЕ И ИЗРЯЗВАНЕ НА ФОРМИТЕ

Калъпът или формата, в която ще  излеете вашите саксии е основната част от тяхната направа. Затова това е най-прецизната част от изработката им. Първото нещо, което предстои, е да използвате линийката и молива, за да начертаете на предварително подготвената от вас пластмаса различни форми. Нашето предложение е да начертаете 17 равностранни триъгълника с размер на страната 5 см. 

След като вече сте начертали триъгълниците върху вашата пластмаса, използвайте ножичка, за да ги изрежете. Следва подредбата на вече изрязаните триъгълници, което може да се окаже малко трудно при първия път, в които правите тази форма, но веднъж направена, ще видите, че всъщност тя е изключително лесна и всяка следваща саксия ще можете да приготвяте буквално за минути. Разделете триъгълниците на 2 части – в едната сложете 9, а в другата – 8 от тях. Трябва да изработите две части, които в последствие да свържете в едно. За ваше улеснение в подредбата на триъгълниците сме онагледили как точно трябва да изглеждат на снимката. 

Когато подреждате втората част от триъгълниците, следвайте същата форма, но пропуснете един триъгълник. Това ще е отворът за засаждане на вашата саксия.


СТЪПКА 2: ЗАЛЕПВАНЕ НА ОСНОВАТА И СВЪРЗВАНЕ НА ЧАСТИТЕ

Използвайте тиксото, за да залепите всеки триъгълник за тези триъгълници, до които той се допира. Всички триъгълници трябва да бъдат свързани помежду си. По желание можете да подсилите калъпа с още тиксо, когато свържете двете му части. 

След като сте залепили триъгълниците в отделните части трябва да ги оформите и залепите с тиксо в показаната на картинката форма, а след това да ги свържете една в друга.


СТЪПКА 3: ОФОРМЯНЕ НА МЯСТО ЗА ЗАСАЖДАНЕ

Използвайте пластилина, като оформите от него пирамида, която ще представлява мястото за засаждане на вашето цвете. Вместо пластилин можете да използвате и ролка от тоалетна хартия, която също облепвате с тиксо цялостно, както и в един от краищата ѝ. Оформената от вас фигура трябва да влиза свободно в калъпа през единствения отвор – липсващия триъгълник. Поставете я така, че острата част на пирамидата да сочи към отвора, без да излиза извън него.


СТЪПКА 4: ПОДГОТОВКА НА ГИПСА И ОТЛИВАНЕ

В избран от вас работен съд смесете гипса с водата и разбъркайте така, че да се получи хомогенна смес. Имайте предвид, че гипсът е материал, който стяга значително бързо, затова след разбъркването му трябва бързо да преминете към следващата стъпка. Ако използвате цимент вместо гипс, имате много повече време да излеете вашата саксия, но ще са ви необходими доста повече часове, докато циментът стегне.

В изработената от вас форма излейте гипса така, че той да се побере точно в калъпа. Не е проблем, ако излезе извън очертанията, защото гипсът е лесен за обработка и след стягане на формата, можете лесно да оформите с макетен нож или с по-дебела шкурка. Вашата саксия може да бъда извадена от формата 30 минути след изливането на гипса. Тя ще бъде достатъчно стегнала, за да не се деформира и да можете да я обработвате. Напълно готова тя ще бъде след 24 часа, когато гипсът ще е изсветлял и видимо саксията ще бъде по-здрава. Ако използвате цимент, не предприемайте премахване на калъпа преди формата да е напълно стегнала.


СТЪПКА 5: ПРЕМАХВАНЕ НА КАЛЪПА И ОФОРМЯНЕ

Тъй като калъпът е направен от тиксо, той лесно може да бъде премахнат от вече готовата форма, като просто го разлепите. Внимателно премахнете и вътрешната част (пластилина). Сега вашата саксия е почти готова. Остава единствено да оформите неравностите, ако има такива. Можете да използвате фина шкурка, за да загладите стените и отвора за засаждане. Воала! Вече имате модерна саксия, я която да засадите новите си цветя и да освежите дома си.


ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ!

Разбира се, вие можете да експериментирате с формите, както и с размерите. Градината или терасата ви позволяват да направите много по-големи саксии в най-разнообразни форми. А когато сте готови, не забравяйте да се сдобиете с уникално красивите и свежи предложения за сандъчета с цветя от нашите партньори: https://www.cvetiaonline.com/mobile/catalog/details?Id=19&langId=0. Тук ще намерите пъстри решения, с които да запълните саморъчно направените от вас саксии и да придадете нов облик както на интериора, така и на екстериора. Не пропускайте възможността да модернизирате терасата или двора си в тон с пролетта!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта