Пътеводител в градината: Как да си осигурим качествени външни мивки

Публикувано на 12/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 18 736 пъти

Всеки двор или градина, предлагащи екологично разнообразие от лично производство плодове и зеленчуци, повишава коефициента си на комфорт, когато в него/нея са замесени външни мивки. Удобството от тях е неоспоримо не само когато се касае до поливането, но и при елементарни кулинарни и хигиенни мероприятия. За да ни радват с дълъг живот и вярна служба, е важно да са добре съобразени материалът, здравината, формата им, удачните начини за монтиране и поддръжка. Затова и нашият пътеводител в градината, с който ще ви запознаем тук, е посветен на това как да си осигурим качествени външни мивки. При нужда от допълнителен професионален съвет, винаги можете да разчитате на доказаните специалисти, регистрирани в нашия сайт.


Какъв материал да изберем?

Когато избираме материал за външни мивки, е препоръчително той да бъде съобразен с обстоятелството, че ще бъде пряко подложен на различни атмосферни условия. Добре е да имаме предвид и за какво основно ще се използва мивката. Натовареността ѝ би била различна според това дали ще взима интензивно участие в готвенето или ще служи само набързо да се измие някой и друг плод от градината в нея. Ето няколко материала, сред които можем да изберем подходящ:

Вижте още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем мивка


Естествен камък

Може би твърде често избиран, що се касае до родните външни мивки. Важно е да се предпочете такъв, който е устойчив на продължително мокрене, същевременно и силни горещини. Като вариации, наред с монолитно изливане, тук могат да се срещнат изграждания от речни или други камъни, които придават повече естетичност на завършения проект.


Мрамор

Подходящо решение, ако бюджетът и цялостната визия на екстериора ви го позволяват. Здравината на мрамора извиква естествената асоциация за дълголетие, а цветовото разнообразие, в което ще го откриете, ще гарантира неповторимост на дворната ви мивка.

Вижте още: Как да изберем подходящ материал за направата на веранда


Бетон

Решите ли да изливате коритото на своята мивка в градината от бетон, е по-добре това да стане наведнъж, с общ кофраж. Съединяването на отделни блокчета може да бъде предпоставка за по-лесно напукване на материала с времето и в хода на експлоатация. Можете да облицовате с плочки, само се пригответе да ги почиствате по-често в сравнение с тези на вътрешната мивка.


Мозайка

Тънкият майсторски момент тук е да имате добре изграден калъп/кофраж, където да излеете коритото, така че да стане достатъчно устойчиво и да служи здраво дълго време. В случай че не сте достатъчно уверени в способностите си, доверете се на професионалист.


Неръждаема стомана

Спрете ли се на този вариант, подходящото решение е инокс тип 304. Обхватът му на употреба е широк заради високата устойчивост на окисляване и на корозия. Имайте предвид, че видимо по-голяма плътност тук не винаги означава повече здравина на стоманата. Дебелината понякога се постига и с помощта на козметични "ефекти". Можете да се ориентирате по това, че звукът, при почукване на материала, не трябва да наподобява този от удар по тенекия.


Каква да бъде батерията?

  • Допълнитена канелка. Стане ли дума за външни мивки, винаги трябва да имаме предвид, че те често могат да бъдат използвани при поливане на градината или измиване на колата. В същото време се запазва ролята им и при миене на плодове, съдове, ръце. За да не се получава конфликт между двата типа дейности, добра идея би била да се предвиди допълнителна канелка, към която да се прикрепи маркуч. Така ще си спестите образуването на излишни опашки пред мивката.
  • Смесител или кранчета? Отговорът на този въпрос зависи основно от възможностите и решението ви дали само студена или студена+топла вода ще използвате за външната си мивка. Предимно ще готвите или по-скоро само ще миете плодове, инструменти, ще поливате посевите си?

 


Какви грижи следва да се полагат?

  • Почистване. Напълно очаквано е мивките, разположени в двор или градина, да се замърсяват по-често. Изложени пряко на дъжд, прах и други замърсявания, изискват по-интензивно почистване. Особено ако сте избрали облицоване с плочки, бъдете готови за наслоявания по фугите.
  • Зазимяване. За да сте сигурни, че ще можете да използвате своята дворна мивка и през следващия летен сезон, е много важно да се погрижите за нейното зазимяване. Това включва най-вече обличане на външните тръби и шрангове, за да ги предпазите от измръзване и напукване. При нужда винаги можете да получите допълнителна професионална помощ от ВиК специалисти.


Монтиране на външни мивки

Външната си мивка можете да монтирате към стена на вилата или къщата си, в градината, близо до посевите, да я прикрепите към кладенеца, ако разполагате с такъв. Каквото и решение да вземете, за да се радвате на качествено изпълнение и естетично издържан вид, доверете се на професионалистите в MaistorPlus. Заявете безплатно проект, сравнете профилите на кандидатствалите по него изпълнители, офертите, които сте получили. Сами определете на кого да възложите задачата и след завършването ѝ оставете своя отзив в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта