Терасиране на двора при стръмен терен

Публикувано на 25/06/2015 от Още за Къщата | Видяно 27 101 пъти

Все по-често се забелязва желанието да планираме новия си дом или вила за отдих в подножието на планинска местност или сред хълмисти склонове. Причината - неописуемо красивата панорамна гледка, която предоставят подобни райони, в комбинация с отдалечаването от градския шум и стрес, споделят от списание Още за къщата.

Оформлението на дворното пространство и озеленяването в такива области е свързано с някои специфични фактори на релефа, в частност по-стръмният терен. Не трябва да определяме този аспект като недостатък на имота, напротив - точно това би ни предоставило идеална възможност да придадем атрактивна и функционална визия на двора.

В такива участъци, за да се предотврати свличане на земна маса, е необходимо да се възползваме от денивелацията и да обособим пространството в отделни стъпаловидни тераси. Те лесно може да се превърнат в китни градини, място за декоративни растения и дръвчета. По този начин ще можем да използваме пълноценно цялото дворно пространство.

При наклон на терена до 10 градуса може и да не се прибягва до този вариант, но в стойностите над тази граница задължително трябва да се пристъпи към терасиране. Отделните тераси се оформят посредством изграждането на подпорни стени, предимно от камък или бетон, като може да се изпълнят и със затревени откоси. Разбира се, няма да са необходими подпорни стени, когато наклонът е по-лек, а терасите са ниски. При проектирането им трябва да се съобразим с разликата в отделните нива на терасите, като височината на всяка стена трябва да е поне равна на тази разлика или да бъде по-голяма от нея, т.е. ако разликата в нивата е от 20см до около 90см, височината на стената трябва да е поне толкова. Видът на почвите и количеството влага също са от значение.


Какъв материал да изберем при изграждането на подпорните стени

По правило материалите, които ще използваме трябва да са съобразени с избраната настилка за пътеките в двора, а също така и със самата къща, оградата или зида, барбекюто. По този начин се постига хармонично композиран ансамбъл на всички елементи в двора и подчертаване на красотата им заедно и поотделно.

  • Стените от естествен камък, изградени посредством така наречената "суха" зидария или свързващ разтвор, се характеризират с голяма здравина и естетика във визията.
  • По-евтин вариант е зидането с обикновени тухли или с монолитни конструкции от бетон, за отливането на които е задължително необходим кофраж.
  • Обработеният или необработен дървен материал също е свързан с по-ниски разходи, но не е подходящ в дългосрочен план, ако не бъде защитен с хидроизолационен материал от допира с почвата. Ако не направим това, до няколко години дървените греди ще бъдат застрашени от изгниване.


Особености в процесите на дрениране и озеленяване на отделните тераси

В много случаи проектирането на дворното пространство изисква допитването до специалист. Това се налага поради редица фактори сред които:

  • оразмеряване и оформяне на алеите;
  • отводняване и дренажни системи;
  • видът напоителна система за зелените площи;
  • избор на подходяща растителност съобразно специфичните особености на почвите и климатичните условия.

Тъй като при изграждането на подпорните стени задължително се предвижда определен начин на дрениране, има случаи, в които можем да се справим с това и сами, полагайки легло от чакъл в основата на всяка стена. В някои райони обаче, при наличието на високо ниво на подпочвените води и глинести почви, е необходимо да отделим средства за консултация и евентуален проект от страна на ландшафтен архитект. По този начин ще спестим разходи в бъдеще.

Терасирането е скъпа прищявка за двора, особено когато изпълнението му е монолитно. Поради това, ако сме решили да вложим средства в доброто и надеждното му изпълнение, трябва да се подсигурим в избора на качествени материали, което ще гарантира трайността в дългосрочен план.

Дворът е визитната картичка на всеки имот. Подходящото му проектиране и поддръжка говорят за характерния вкус на собствениците, където красотата и естетиката на детайлите отправят символично послание към посетителите с дължимото отношение към околната среда.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта