Как да превърнете малкия си двор в приказно пространство?

Публикувано на 09/08/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 10/04/2019 | Видяно 1 407 пъти
Приказен малък двор

Ако сте любители на природата и държите тя да е част от вашето ежедневие, то не позволявайте на нищо да ви попречи. Когато дворът ви е твърде малък или изобщо не разполагате с такъв, но имате тераса, то проблем изобщо не съществува. Дори малките пространства могат да бъдат превърнати в приказни кътчета, стига да вложите малко въображение. Тук ще откриете няколко начина, по които това да се случи. В случай че прецените, че се нуждаете и от професионална помощ, не се колебайте да се свържете с професионалисти по озеленяване, каквито лесно ще откриете в нашата платфирма. 

Диво, красиво и мързеливо

Диво, красиво и мързеливо

След като обичате природата, напълно естествено е да я пренесете до максимална степен в двора или терасата си. Засадете пъстри цветя, а защо не и някое плодово дръвче. Но в никакъв случай не прекалявайте.

  • Избирайте растения, които не изискват много усилия. Градината е място, където да се отпуснете и да релаксирате, а не да се изморявате допълнително след работния ден или седмица.
  • Засадете много здравец и теменужки, ароматни билки и подправки, цветни чушлета. Просто отидете в цветарския магазин и попитайте за най-красивите и ароматни растения, които се отглеждат и най-лесно. Колкото по пъстро е пространството ви, толкова по-добре ще се чувствате. И няма да обръщате внимание на малките му размери.
  • И още нещо много важно - избирайте дървени мебели и естествени материи, за да сте отвсякъде обгърнати от природата.

Заложете на цветни мебели за весело настроение

Заложете на цветни мебели за весело настроение

Да обърнем по-специално внимание на мебелите и техните цветове. Тъй като разполагате с малка квадратура, не бива да прекалявате с нещата, които ще слагате върху нея.

  • Използвайте малки и лесно подвижни мебели. Ако разполагате и със сгъваеми, още по-добре. Ако ви дойдат гости, бързо ще им осигурите места, макар и да ви стане леко тясно. А в останалите моменти ще се наслаждавате на цялото пространство без излишна задушаваща ви мебелировка.
  • Масите не са толкова важни. Изберете такива с малък размер, достатъчен, че да събира няколко чаши. А на столовете си поставете възглавници и други омекотяващи средства. Защо да не сложите и лежанки или шезлонги. Така ще разполагате както с място за повече хора, така и възможност да се излегнете под слънчевите лъчи.
  • И да повторим - избирайте цветни и дървени елементи, за да ви е весело и да се зареждате от енергията на природата. И да не забравите да си сложите чадър или навес, за да не прегреете от щастливи емоции!

Вижте още: Съхранете правилно граинските мебели

Поставете приказен елемент в градината

Поставете приказен елемент в градината

Представете си малка приказна къщичка в гората. Какво й носи очарователното и вълшебно излъчване? Именно малките размери, дървеното орнаментирано покривче, многото зеленина наоколо, обраслата по стеблата на дърветата растителност. Нека сложим и някоя красива каменна чешма, дървена люлка и покрита с растителност арка и идилията е пълна. А сега пренесете всичко това във вашия двор.

Както вече се досещате, изводът е, че и малкото е очарователно. Вместо пейка поставете люлка и ще разполагате с мебел 2 в 1. Ако така или иначе имате дърво, няма да ви отнеме място да засадите и пълзящи растения около него. Арката би била още един прекрасен детайл, но трябва да я съобразите с разположението на двора си. Някоя градинска фигурка или по-голяма статуя със сигурност ще привлича погледите на посетителите ви. С подобни приказни елементи никой няма и да забележи, че дворът ви е малък, защото всички ще бъдат очаровани от вълшебната атмосфера. 

Светлини, чистота и атмосфера в малкия ви двор

Светлини, чистота и атмосфера в малкия ви двор

Светлината е изключително важна както през ден я, така и през нощта. Макар и да се крием от слънчевите лъчи, това по никакъв начин не означава, че бихме се радвали на пълния мрак. Затова си подсигурете поне малка частица от двора, върху която да не падат сенки от дървета, къщи, чадъри и тенти. А за тъмните часове поставете достатъчно осветителни тела.

  • Най добре е и да са по-интересни и приглушени, за да спомагат за романтичната и приказна атмосфера. Можете да използвате и такива, които работят със слънчева енергия, за да спестите и разходите за електричество.
  • За приятната екстериорна обстановка ще спомогне и хубава музика, за която са достатъчни няколко обикновени тонколони, а дори и старо радио.
  • Не забравяйте и да чистите редовно, защото външните пространства се цапат още по-бързо от вътрешните. А ако сте в близост до улица, прахолякът ви е гарантиран. За да се чувствате комфортно и спокойно да се отдадете на релакс, трябва всичко да е чисто и подредено.

Ако смятате, че се нуждаете от професионална помощ, за да постигнете всичко това, регистрираните в MaistorPlus ландшафтни дизайнери винаги са готови да ви помогнат. Вие само заявете проекта си и в кратки срокове ще получите оферти от доказани професионалисти, които да сравните и да изберете най-удачното според вас предложение.