Три стъпки, с които да почистите дървените мебели

Публикувано на 22/01/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 10 742 пъти

Любителите на дървените мебели знаят каква красота и уют придават те на всеки дом. Допълнителен плюс е, че не изискват много грижи и се поддържат лесно. Когато са зацапани и занемарени обаче, те са особено тъжна картинка. Ето защо ви предлагаме няколко стъпки за почистване на дървени мебели. Ако крайният резултат не е задоволителен, винаги може да се обърнете към специалист.


Списък с необходимите материали

За да почистите дървото в дома си, ще се нуждаете от:

  • Препарат за миене на съдове
  • Памучни тампони за лице
  • Чисти памучни парцали
  • Съд за вода
  • Вакса за дърво
  • Минерален спирт или синтентичен терпентин

Вижте също: Креативни начини за повторно използване на стара стълба


Първа стъпка - използвайте препарат за чинии

Започнете с най-обикновения препарат в домакинството ви - този за миене на чинии. Върху памучно тампонче за лице сложете малко от препарата и го нанесете върху някоя скрита част на мебелите, например върху вътрешната страна на крака на стола. Ако след две-три минути върху стола няма следи от нараняване, значи може да продължите.

В съд с вода разтворете от препарата и нанесете с мек памучен парцал върху мебелите. Внимавайте да не изсипете прекалено много вода върху тях.


Снабдете се с минерален спирт

Следващата важна част от почистването идва с нанасянето на минерален спирт или на синтетичен терпентин върху дървените повърхности. Те почти винаги са безопасни за дървото, но за да сте спокойни, най-добре повторете теста върху крак на стол.

Нанесете спирта със сух памучен парцал. Този препарат е в състояние да отстрани мръсотия и прах, натрупани с години. След като петната се разтворят, минете дървените повърхности с чист влажен парцал, след което подсушете.

Вижте още: Защо да не изхвърляме старите мебели


Нанесете вакса за повече блясък

Последната стъпка, която наистина ще съживи вашите мебели, е да нанесете вакса за дърво. След като повърхността е изсъхнала от почистването, със сух и чист парцал нанесете обилно от ваксата. Тя ще върне блясъка и красотата на вашите мебели, които ще изглеждат както в деня, в който сте ги купили.

Ако сме ви напомнили, че дървото в дома ви има нужда от освежаване, но нямата време и желание да се занимавате с почистване, може да се обърнете към професионалист. Някои следи на времето няма как да бъдат отстранени, така че може би е време да помислите за нови попълнения в обзавеждането, като заявите проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта