Поправете сами драскотините по дървените мебели

Публикувано на 18/11/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 18/11/2022 | Видяно 4 750 пъти

С течение на времето, дори най-качествените дървени мебели започват да се износват. Появяват се драскотини по дървените повърхности, които се опитваме да прикрием по най-различни начини, но така само се залъгваме, че сме решили проблема. Преди да ги пребоядисате — или още по-лошо — да се отървете от тях, изпробвайте нашите съвети за премахване на драскотините от дървото. Опитайте тези бързи решения, за да прикриете малки драскотини и несъвършенства и дайте втори шанс на дървените мебели.

Ако все пак предпочитате да замените мебелите с нови, можете да се възползвате от професионалистите на МайсторПлюс - те съзаддат идеалните мебели по ваша поръчка.


Пакетчето чай прави чудеса

Драскотините в дървото могат да накарат една мебел да изглежда непотребна, дори ако е скъпо наследство. За щастие, поправянето на драскотини е толкова лесно, колкото и приготвянето на чаша чай. Поставете пакетче чай (използвайте черен чай, не билков или зелен) в чаша и налейте няколко супени лъжици гореща вода. Оставете да се накисва няколко минути. Колкото по-дълго се накисва чаят, толкова по-тъмен ще бъде, така че преценете времето за накисване, за да съответства на нюанса на мебелите, които се нуждаят от поправка. Нанесете чая върху драскотините с памучен тампон, след което бързо избършете излишъка с хартиена кърпа, за да предотвратите оцветяването на дървото около драскотините. Ако дървото е със средно тъмен цвят, може да се наложи да нанесете чая повече от веднъж.

Още един хирът вариант е използването на йод. Да, тази мултифункционална течност, която се намира във всеки дом, може да ви послужи дори в тази ситуация. Не харчете трудно спечелените си пари, като наемете професионалист. Първата помощ при драскотина в тъмно дърво е именно йодът. Използвайте памучен тампон, за да нанесете йод върху драскотината. Използвайте хартиена кърпа, за да избършете излишъка, така че да не оцвети дървото около драскотината.


Използвайте шкурка

Повечето повърхностни драскотини могат да бъдат отстранени чрез шлайфане на зоната с шлифовъчна гъба или шкурка. Леките драскотини могат да бъдат отстранени, като първоначално използвате фина шкурка (180 песъчинки). Ако драскотините са по-дълбоки, може да помислите за средна шкурка (120 песъчинки) преди тази стъпка. Завършете шлайфането на зоната с помощта на по-фина шкурка (240 песъчинки) по посока на зърното – това ще премахне драскотините, причинени от хартията с по-ниско зърно. Уверете се, че никога не прескачате от груба шкурка (120 песъчинки) направо на фина шкурка (240), тъй като ще видите следите от надраскване от грубата хартия. След като премахнете драскотината, уверете се, че сте почистили целия прах от масата за хранене.


Прикриване на драскотини

Разбира се, винаги можете да прикриете драскотина по мебелите, вместо да я премахнете. Изберете восъчен пастел, който съответства на цвета на покритието на вашите надраскани мебели. Оцветете драскотината, след това разтрийте мястото с пръст, за да смесите пастела с покритието.

Друг начин да скриете драскотини е да ги покриете с боя на маслена основа или художническа боя (от туба). Изберете цвят, който е по-тъмен от покритието на мебелите. Втрийте малко в драскотината и ще изглежда сякаш се слива с покритието. (Това няма да работи при мебели с полиуретаново покритие.)

Ако имате нужда от специалист в дърводелските услуги, възползвайте се от екипа на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта