Как да си осигурим перфектния кът за четене

Публикувано на 23/05/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 23/05/2017 | Видяно 3 933 пъти

Влюбените в книгите, четенето и изобщо в словото, неведнъж сме изпадали във възторг при вида на онези разкошни огромни библиотеки. Представяме си как имаме от същите в просторния си дом и там се отдаваме на любимото си занимание. Обградени сме от всички страни с рафтове, високи до тавана, които са отрупани с всевъзможна литература. В следващия момент се сещаме, че ще ни бъде трудно да напъхаме цяла градска книжна съкровищница в малкия си апартамент. Това обаче изобщо не е повод да изпадаме в драматични настроения, защото в хода на статията ще научим как да си осигурим перфектния кът за четене. Макар и да не впечатлява с внушителни размери, той ще изпълва пространството с неподправена уютна атмосфера. Още по-хубавото е, че за реализирането му могат да ни съдействат доказалите професионализма си мебелни специалисти в MaistorPlus.


Изберете точното място за своя кът за четене

Преди да започнете изграждането на своя кът за четене, е важно да сте избрали точното място за него. Може би това е онзи неизползваем ъгъл или ниша в спалнята, дневната, кухнята или дори коридора, а защо не и малкият ви балкон. Помислете си има ли зона в дома ви, която по някаква причина стои празна и нефункционираща. Ако добавите в нея няколко рафта с книги, стол и маса за четене, това ще натовари ли интериора или ще го обогати? Имайте предвид, че не ви е нужно да заемате значителна част от дадена стая. Понякога само един малко по-широк перваз на прозорец е достатъчен, за да уредите там читателския си кът.


Решете как ще обособите своя читателски кът

Вашето специално местенце за четене няма да заема цяла стая или зона, а само малко парченце от нея. Не се предвижда да бъде изолирано, освен ако не го изнесете на балкона. Като цяло имате два основни варианта, измежду които да избирате.

  • Първият е дизайнът на читателския кът да кореспондира с общия за помещението, в което е разположен. Ако това е изборът ви и все пак искате визуално разграничаване, можете да боядисате стените при него в различен цвят или да добавите специално предвидени килимче, завеси.
  • Втори вариант е вашият кът за четене да е в контрастно различен интериорен стил от основния. Това е доста смел трик, но пък може да даде ефектен резултат.


Обърнете внимание на комфорта при сядане

Дали ще е стол, диван, кресло, мястото, на което ще седите, докато четете, трябва да ви бъде удобно. Като любител на книгите, вероятно не усещате как се изнизват часовете, прекарани в четене. Важно е след това тялото ви да не дава негативни сигнали, предизвикани от продължително заемане на неудобна поза. Затова внимателно подберете не само цвета и шарките, но и мекотата или твърдостта на седалките и облегалките. Може те да не са перманентно поставени, а да има възможност да се сменят. По този начин, ако повече хора използват кътчето за четене, ще могат да наместват възглавниците според личните си предпочитания.

Вижте още: 15 истински съкровища за дома на всеки, влюбен в книгите


Колко голям кът за четене да направите

Какво пространство ще отделите за своя кът за четене, зависи от различни фактори. На първо място, разбира се, е с каква квадратура разполага домът ви и каква част от нея можете и сте готови да използвате. Следва решението ви колко от книгите си искате да пренесете на специално отреденото си място за читателското хоби. Намерението ви е целият наличен книжен фонд да бъде пренесен там, да има място само за няколко актуални към даден момент четива или това ще бъде своеобразен музей на любимите ви романи, наръчници, стихосбирки? Каквото и да решите, търсете баланс между комфорта на читателския кът и този на общото помещение.


Погрижете се да има достатъчно и подходяща светлина

Четенето е много увличащ процес, пренасящ ни в паралелни светове, от които често забравяме да излезем с часове. Носи ни незаменими богатства, благодарение на които даваме храна на душата, повишаваме общата си култура, разширяваме обхвата на речника си. Същевременно може сериозно да увреди зрението, ако светлината, при която четем, е недостатъчна или не е подходяща. Затова е препоръчително читателският кът да е близо до голям прозорец, от който щедро идва естествена светлина. Ако пък вечер намираме време да четем, трябва да си осигурим добро осветление. Мека, ненатоварваща светлина, достатъчно ярка, без да е прекалено интензивна, така че да разчитаме спокойно написаното по страниците.


Кът за четене без масичка не може!

Не ви е лесно да си представите своя кът за четене без масичка, нали? Най-малкото е добре да има къде да оставите чашата си с ароматно кафе, чай или друго питие, което съпътства читателския процес. От друга страна, може да не си представяте да съчетавате наслаждението от четенето с това от любимата ви напитка. Тогава масичката се явява незаменимо удобство, в случай че искате да запишете нещо, да си водите бележки по книгата, която четете. Освен това не изключвайте възможността внезапно да ви споходи писателски порив и точно на тази масичка да напишете първите редове от шедьовъра, в който ще се влюби целият свят.

Вижте още: 12 великолепни торти, създадени от любов към книгите и музиката


Направете този кът за четене лично ваш!

Това не означава да не позволявате на друг човек да припарва до него. Придайте му специфичен почерк. Нека вашият кът за четене пресъздава максимално акуратно вашата индивидуалност. Украсете го с любими, вдъхновяващи цитати, поставени в красиви рамки. Добавете илюстрации, картини, нагледно показващи най-важното, което сте видели в книгите. Направете така, че обстановката, в която се отпускате с любима книга в ръка, да ви носи радост и вдъхновение. А ако искате да пренесете тези и други позитивни емоции навсякъде в дома си, погрижете се той да бъде в оптимално състояние и с уникални мебели. Помислете какво може да бъде променено към по-добро и заявете проект към регистрираните в MaistorPlus специалисти още сега, напълно безплатно и без обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта