Как да изберем подходяща шатра за градината?

Публикувано на 14/09/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 20 722 пъти

Ако обичате да се радвате на топлото време през деня, но вечер предпочитате шатрата ви да има стени, които да ви пазят завет, изберете такава с подвижни части. Освен че е използваема и при по-хладно време, подобна шатра ви дава възможност да избирате кои стени да оставите спуснати, така че да си създадете максимално приятно изложение.

Виж още: Tенденции за градината - какво е актуално през 2015г.


Шатрите за градина с метална основа са устойчиви и модерни

Шатрата с основа от ковано желязо ви гарантира надеждност и при силен вятър и лоши метеорологични условия. Класическият й дизайн и възможността за създаване на интересни орнаменти от метал я правят предпочитано решение за обзавеждане на градина. Поддръжката й пък е лесна като детска игра - просто забърсвайте основите и покритието й от време на време с влажна кърпа.


За слънчева градина поставете шатра с дървена основа

Мебелите за градина от дърво са изключително подходящо решение за тези от вас, които държат на естественото излъчване и удобството. Кедърът и секвоята са доказано устойчиви материали за градински мебели, но преди да се насочите към конкретен вид дървен материал, трябва да се уверите, че климатичните условия във вашия район позволяват поставянето именно на дървена шатра в градината.


Как да изберем подходяща шатра за градината?

Обзавеждането на двора може да стане изключително приятно занимание, когато имате добра идея. За да ви вдъхновим и улесним да промените екстериора на дома си, днес ще ви покажем как да подберете красива шатра за своята градина! Тя не изисква солидна инвестиция, лесна е за монтаж, а освен това е и невероятно удобна! Ако срещнете затруднения с инсталацията или декорирането й, направете безплатна заявка в MaistorPlus и изберете точния специалист за своя проект!


Изберете подходящо място за своята градинска шатра

От правилното разположение на вашата шатра до голяма степен зависи нейната устойчивост. Същото важи и за всички други видове мебели за градина, затова подберете равен терен, почистен от листа, клонки и други отпадъци. Обърнете внимание, че местата под голям наклон не са подходящи за поставянето на шатра, защото тя може да се преобърне, докато при глинестите почви има опасност от потъване на основите.

Виж още: Аксесоари за барбекю - детайлите, които имат значение


Или пък впечатлете гостите си с неочаквани контрасти

Бъдете креативни и подберете мебели за градината, които да контрастират на цветовете на шатрата. По този начин ще разчупите визуално обстановката, ще създадете неповторимо настроение и ще имате повече възможности за вмъкване на изумителни декорации. В този смисъл сблъсъкът на бяло и черно е класика в жанра, както и жълто и кафяво или зелено и бяло.

Виж още: Направи си сам невероятно барбекю пещ в 10 лесни стъпки


Шатра с обла форма за ценители

Олицетворение на съвременния бохемски живот - тези шатри са задължителен елемент за всяка голяма градина. Съобразете формата на мебелите с тази на шатрата и поставете кръгла масичка за кафе, столове с интересен дизайн, а защо не и ваза с цветя? Подобна шатра ще превърне градината ви в истинска приказна страна, затова не се колебайте, а се снабдете с тази мебел още сега.


Предимствата на шатрите с открити стени

Шатрите с открити стени носят усещане за свежест и простор, като обаче не са препоръчителни за много ветровити места. Независимо дали са с дървена или метална основа, те изглеждат страхотно, особено декорирани с цветни фенери или свещи, а освен всичко останало, са лесни за разглобяване. Това означава, че можете да смените разположението на шатрата в зависимост от слънчевата осветеност, наличието на вятър и личните си предпочитания.


Създайте страхотно съчетание с градинска шатра и мебели в тон

Докато сме на тема обзавеждане на градината, не можем да подминем невероятната комбинация от мебели и шатра от един и същ материал. Те придават завършеност на обстановката, а освен това са показателни за вниманието и времето, което сте инвестирали в обновяване на своята градина. За да не се получи твърде еднообразно съчетание обаче, прибавете нестандартни декорации или подредете мебелите по диагонал.


Градинска шатра със закрити стени ще ви осигури уют и спокойствие

За повече спокойствие и уединение, можете да оборудвате градината си с шатра с постоянно закрити стени. Те ще ви предпазват от вятър и дъжд, докато прекарвате следобеда си в компанията на някоя хубава книга и чаша чай. Оставяйки тази уютна обстановка настрана обаче, подобни шатри могат да станат прекалено тъмни, затова за предпочитане е компромисния вариант с подвижни стени.


Класическа идея за шатра с квадратна форма

Този тип шатри са по-добрият вариант, ако разполагате с малко място или искате да поставите шатрата в онзи ъгъл на градината, който отдавна събира само сухите листа от дърветата. Това е и подходящото място за създаване на уютен кът, в който да пиете следобедното си кафе, като за целта са ви необходими единствено маса, столове и няколко интересни декорации, които да придават добро настроение.


За финал добавете интригуващи декорации

Независимо от размера, формата и материала, който ще изберете за вашата шатра, тя би била скучна и недовършена без някои декоративни елементи, които да й придадат неповторимо излъчване. Затова не се колебайте, а закачете красиви цветни фенери, добавете вази с цветя, кокетни възглавнички и ароматни свещи. При нужда от помощ при изграждането или пък украсяването на шатрата във вашата градина, потърсете квалифицирана помощ от специалистите на MaistorPlus, като пуснете безплатна заявка още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта