Направи си сам табло за легло от палети

Публикувано на 21/04/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 15/07/2016 | Видяно 9 936 пъти

Все повече хора са склонни, а някои дори запалени по идеята да поканят набралия популярност рустик стил в дома си. Отличен помощник в тази мисия се оказват палетите. Наред с това, че са перфектни за постигането на старинен вид в стаята, за която са избрани, излизат много изгодно финансово. В настоящата статия ще ви покажем как да си направите сами табло за легло от палети за вашата спалня. При необходимост от професионална помощ винаги можете да направите безплатна заявка за мебели по поръчка.


Набавете си материали и инструменти

Главният герой в това начинание-палетите, можете да откриете по строителни складове и обекти. Живеещите в морски градове могат да проверят и на пристанището. Съществува и вариант да прегледате сайтовете за безплатни обяви в интернет, както и групи за палети, където се споделят много полезни идеи и съвети именно за вашето конкретно населено място. След тези насоки, преминаваме на въпроса:

Какви материали са ви необходими:

  • Палети - 2 броя. Може и повече, зависи колко голямо табло искате да направите и каква част от стената зад леглото ви ще заема;
  • Болтове - 4 броя;

  • Винтове - в зависимост от това колко е дебело дървото;

  • Байц за дърво в цвят по ваш избор;

  • Полиуретан.

Ще ви трябват следните инструменти:

  • Циркуляр;
  • Бормашина;

  • Електрическа шлифовъчна машина;

  • Реципрочен трион.


Стъпка 1: Разглобете палетите

Разглобете палетите така, че да се освободят дъските. За предпочитане е това да се случи с помощта на трион. Ръчната работа ще ви отнеме много повече време и енергия. Вече имате малко по-ясна представа с колко дървени летви разполагате за таблото си и колко площ би заел завършеният проект.

Вижте още: Как да си направим градинска люлка от палети


Стъпка 2: Шлифовайте добре дъските

За ваше улеснение можете предварително да разчертаете върху лист хартия размерите на вашето табло, дължината и височината му. Отрежете дъските, които ще използвате, и ги шлифовайте добре. Възможно е да не успеете едновременно да държите всички там, където ще работите. Затова ги номерирайте с молив откъм гърба, за да сте сигурни, че няма да ви се изгуби някоя, дори когато част от материала е заделен настрани.


Стъпка 3: Сглобяването на дъските

Когато дъските ви вече са обработени, идва ред да ги сглобите заедно. За целта можете да използвате дъски, по-ниски от височината на таблото, които да  завинтите за гърба на основните. Колко ще бъдат помощните зависи от площта на останалите. След като приключите, нанесете байц с цвят по избор и запечатайте с полиуретан, за по-сигурно, два слоя. Честито, вече си имате табло от палетни дъски!


За вдъхновение: Максимално естествено

Можете да се спрете на различни варианти за изгледа на вашето табло. Да го оставите максимално естествено, в името на рустик стила. Да го байцнете и лакирате леко, да го изрисувате деликатно или по-наситено. Решението е ваше, а за вдъхновение ви показваме няколко завършени изпълнения. На проекта от снимката изчистените линии си подават ръка с очарованието на необработеното дърво. Получило се е наистина ефектно съчетание.


Хоризонтално, вертикално или и двете?

В горната част на снимката е показан вариант, при който палетните дъски са сглобени хоризонтално. Цветът на дървото е запазен, добавен е лак. Усещането за уют и топлота е подсилено с умелото обединяване на зелени и кафеви тонове. Разбира се, дъските могат да бъдат сглобени и вертикално или вертикално плюс хоризонтално. Когато няма ограничение за въображението ви, няма да има такова и за начина, по който ще изглежда таблото ви.


Накарайте вашето табло от палети да светне!

Можете да вградите осветителни тела в специално предвидени за това ниши в таблото и така да получите прекрасен светлинен ефект.

Представихте ли си вече идеалното табло от палети за вашата спалня? В случай че имате затруднения в изработването му, винаги можете да потърсите помощ от професионалисти. Изпратете безплатна заявка, сравнете офертите и заложете на тази, която покрива всичките ви изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта