Как да украсите дома си с висящи саксии с цветя

Публикувано на 20/04/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 15/07/2016 | Видяно 21 975 пъти

Хубавото при тази техника е, че можете да експериментирате с цветовете на платнените ленти, които ще държат саксиите така, че да постигнете желан ефект с интериора. Ето как да създадете такава украса вкъщи.

Вижте още: Как да си направим интересна саксия от дървено пънче


Как да украсите дома си с висящи саксии с цветя

Красотата на цветята винаги ни кара да се усмихваме, повдига духа и носи неподправена свежест. Усещането да се съжителства с живописна градина е прекрасно, независимо дали говорим за къща или апартамент. Невинаги пространството и възможностите ни позволяват да имаме огромен парк с цветя в задния си двор, но затова пък лесно можем сами да си направим приятна декорация в зелено. Тук ще ви покажем как да украсите дома си с висящи саксии с цветя. За допълнително вдъхновение винаги можете да разчитате на професионални декоратори.


Необходими материали

За да си направите висящи саксии с цветя, ще ви бъдат необходими следните материали:

  • Цветни ленти от здрав плат. За предпочитане е да е памучен или друг, по който саксията да не може да се пързаля. Вземете под внимание факта, че ви е нужно нещо, което да издържи тежестта не само на съда, в който е цветето, но и пръстта със самото растение. Добре е да са по-дълги лентите, за да сте по-спокойни, дори и да сгрешите някъде при работата с тях и да се наложи да ползвате допълнително материал. Цветовете избирате вие.
  • Ножици. Добре режещи, за да не сдъвчат плата.

  • Линия или ролетка, за да измерите равни части от лентата, преди да я отрежете.

  • Керамични или пластмасови саксии. Можете да ги замените и с купи.


Стъпка 1: 8 равни парчета

Отрежете платнената лента на 8 равни парчета с дължина между метър, метър и половина, в зависимост колко надолу искате да висят саксиите ви. Най-добре е първото парче да използвате като мярка за дължина за следващите.


Стъпка 2: Възел и сектори

Отрязаните вече 8 ленти завържете заедно на възел в единия край, като малките лентички, които се получават след завързването, ги запазвате. Разделете платненото въже на 4 сектора. Във всяки сектор трябва да имате по 2 ленти.


Стъпка 3: Леглото на саксията

Измерете около 4 см. от големия възел, който направихте при втора стъпка, и завържете възел при всеки от секторите. Сега трябва да оформите въжето си като кръст там, където ще "легне" саксията. За тази цел завържете отделните сектори един за друг. Повторете процедурата от предните две точки. Отново кръстосвате въжето и свързвате четирите сектора с възли.


Стъпка 4: Поставете саксията

Поставете саксията с цветето в мрежовидното легло, което сте създали, изберете къде ще закачите своето висящо растение и сте готови. Можете да преминете към следващото, с лента с друг цвят.


Плетена фантазия

Както вероятно сами се досещате, можете да превърнете в саксия всеки по-дълбок, способен да задържи пръст и растение в себе си предмет. В много български домове има майстори на плетивото, способни да създадат плетка като тази на снимката горе. Ако сте преценили, че функцията ѝ като украса на холната маса вече е изчерпана, можете да направите декорация за импровизираната си саксия с нея. Необходим ви е широк буркан, който да облечете с плетивото. Завързвате здраво четири въжета към плетката, за да сте сигурни, че ще издържат съда с цветето, и сте готови.


Екологично украсени

Не е нужно веднага да изхвърляте употребените вече туби с вода. Биха свършили идеална работа като екологична украса в дома ви. Придайте им малко весели нотки като им добавите опаковъчна хартия в слънчев цвят по ваш избор или ги боядисате в различни цветове. Помещението, за което са отредени, ще грейне!

Вижте още: Как да си направим красиви саксии от празни опаковки


Стъклото и канапът се съюзяват

Съчетанието от здрав канап и стъклен съд също обещава интересен и радващ окото ефект. Може да се използва като саксия или висяща ваза с цветя.


Красиви и практични

Ако обичате да съчетавате полезното с приятното, можете да си направите много ефектна украса в кухнята. Представете си в тези буркани да бъдат свежите подправки, които най-често ползвате за гозбите си. Удобно и естетично!

Представихте ли си вече висящите градини на Семирамида в дневната си? Помнете, че винаги можете да получите професионална помощ в декорацията на дома си от специалистите в MaistorPlus. Изпратете безплатна заявка, разгледайте профилите на изпълнителите и мненията от клиенти, оставени за работата им, и наемете най-добрия за вас майстор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта