Как да предпазите дома си от наводнение

Публикувано на 02/03/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/07/2016 | Видяно 3 680 пъти

Невероятно, но факт, начинът, по който е устроена вашата градина може да допринесе за или да предотврати навлизането на вода. Преди да предприемете каквито и да било промени обаче, е редно да се консултурате със специалист. Той ще оцени градината ви и съобразявайки вашия вкус и възможности, ще внесе промени, които да спомогнат отклоняването на водата. Къде обаче можете да го намерите? В MaistorPlus разбира се!


Временно обърнете гръб на естетиката и покрийте тухлите

Керамичните тухли имат за цел да позволят на въздуха да циркулира, но при лошо време, през дупките им може да навлезе и вода. За да предпазите жилището си от подобни неприятни преживявания, поставете покритие, което да осигури временна бариера между помещението и дъжда. Добрата новина е, че след като лошото време отмине, можете да го премахнете.


Заложете на теракот за приземния етаж

В случай, че живеете в къща, поставянето на теракот на приземния етаж може да ви спести много главоболия. Керамичните плочки са водоустойчиви и особено ако под тях има циментова основа, това ще попречи на водата да се покачи през плочата. Ако пък добавите изпарителна бариера между плочките и циментовата основа, това ще предотврати водата да повреди лепилото. За допълнително предпазване запечатайте фугите, за да спрете проникването на вода отгоре. Още едно голямо предимство на теракота е, че той е изключително лесен за почистване за разлика от килимите и мокетите. Освен това, те попиват водата и правят жилището още по-трудно за ремонтиране след наводнение.

Виж още: 5 начина да задържите лятото в дома си

 


Изберете внимателно материала за вашата кухня

Специалистите твърдят, че от гледна точка на опасността от наводнение, за кухненските шкафове са подходящи материали като неръждаема стомана и дори стабилно дърво. При всички случаи поставянето на кухненски модул, направен от ПДЧ, е неподходящ вариант, тъй като веднъж засегнат от вода, той я попива и се пука. Не би било никак приятно за вас след наводнение да трябва да се разделите с целия кухненски модул, особено от финансова гледна точка.


Как да предпазите дома си от наводнение

През 2014 наводненията в България съсипаха домовете на десетки хора и ги направиха напълно негодни за обитаване. Наближаващата пролет предполага топене на снега и покачване нивото на реките, което отприщва нова опасност от тази природна стихия. За да предотвратите поражения върху покъщнината си, ние ще ви дадем няколко полезни съвета за това как да предпазите дома си от наводнение, като искрено се надяваме да не ви се налага. Ако обаче желаете някакъв вид ремонтна дейност, направете безплатна заявка в MaistorPlus. Тя ще ви даде възможност да разгледате офертите на различни специалисти, които ще направят чудеса с дома ви.


Заложете на варова замазка, за да може домът ви да "диша"

Майсторите спорят по въпроса дали за покритие на стените е по-добре да се използва варова замазка или гипсова шпакловка. Налице са обаче множество предимства на варовата замазка, които я правят изключително подходящ материал за жилища в региони с потенциална опасност от наводнения. Първо, тя позволява на дома ви да "диша", което предотвратява появата на мухъл и плесен. Освен това, тя е по-екологичен материал в сравнение с гипса и спомага по-бързото изсушаване на дома ви след наводнение, защото дава възможност на водата да се изпари.

Виж още: Ремонт на покрива - мисия постижима


Монтирайте възвратни клапи

Възвратните клапи, монтирани към водосточните тръби, спират водата от повторно навлизане след наводнение. Налягането, което се получава при наводнение, може да обърне нормалния воден поток и да бъдете неприятно изненадани от мръсната вода, която ще използва миялната ви машина или ще потече от чешмите ви. За да предотвратите този ефект, поне два пъти годишно почиствайте каналите и улуците, тъй като те ще бъдат основните "герои", засегнати от евентуално наводнение.


Сменете дървената дограма и врати с ПВЦ

Все повече съвременни домове залагат на ПВЦ като материал за врати и прозорци, но някои все още са верни на добрите стари дървени прозорци. Ако жилището ви е по-старо и искате да запазите автентичния му вид, разбираме защо все още не сте заменили дървото, но в случай, че искате то да бъде модерно и по-добре защитено от вода, значи е време да приветствате ПВЦ материалите в дома си.

Тези превантивни мерки със сигурност ще държат водната стихия далеч от вашия дом, но някои от тях все пак изискват намесата на специалист. За щастие, MaistorPlus ви предлага лесен начин да намерите такъв, като направите заявка напълно безплатно, разгледате офертите на майсторите, регистрирани в платформата, и изберете подходящия за реализиране на вашия проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
36 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта