Да наемем ли професионалист или да се справим сами с ремонта

Публикувано на 19/02/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 08/08/2016 | Видяно 4 222 пъти

Първо сигурно обмисляте варианта "направи си сам". Почти винаги той излиза най-евтин, освен това предоставя възможност да развихрите своята креативност и фантазия. Ако е нещо не особено сложно, обновяването на вашето жилище ще бъде разнообразие след часовете прекарани пред компютъра. Ремонтът дори може да се приеме като забавление - спомнете си за Том Сойер и прословутата му ограда, превърнала се в атракция за всичките му познати - вие също може да привлечете като безвъзмездни помощници роднини и приятели и да прекарате незабравими часове заедно. Ако имате идея, опитайте се да я осъществите, удовлетворението след това ще ви е истинска награда. Ако смятате, че желанието ви е непосилно за вас или резултатът от изпълнението не ви е харесал, то тогава се обърнете към специалист. 

Вижте още: Частичен ремонт на апартамент в Банкя


Да наемем ли професионалист или да се справим сами с ремонта

Дали да наемете професионалист или ще се справите с ремонта сами – пред този въпрос се е изправял всеки собственик на жилище. При отговора обикновено натежава финансофият фактор, но има и други аспекти, за които трябва да се помисли преди да вземете крайно решение. Дори и един частичен ремонт, едно малко освежаване на апартамента, е хубаво да бъде обмислено и да разгледате различните аспекти. Ние ще се опитаме да ви помогнем да излезете от дилемата като ви предложим кратък анализ на ситуацията.


Преценете възможностите си

Преди да предприемете ремонт на жилищено си, преценете кое може да направите сами и за кое е необходимо да потърсите специалист. Например, вероятно ще се справите да залепите няколко счупени плочки, да боядисате врата, да подмените кранче на чешмата, а ако сте по-сръчни–може дори да залепите и тапети. В никакъв случай обаче не се залавяйте с нещо особено трудно и специфично – бутане на стена, поставяне на подово отопление, електрическа инсталация и т.н. Освен че няма да можете да се справите, може да изложите на риск живота и здравето си. Ако сте решили на всяка цена да се заемете сами с дадена дейност, преценте добре последствията. Обмислете и парите, които ще вложите, ако трябва професионалист да се намеси след вас, дали няма да оскъпите ненужно ремонта си.


Наемете подходящ специалист

Както вече споменахме, често се намират роднини и приятели готови да ви помогнат дори без заплащане. Но те невинаги са специалисти по отношение на дейностите, свързани с ремонта на вашето жилище. Най-добрият вариант, след като не можете да се справите сами, е да потърсите помощта на професионалист. Имайте предвид, че лошото изпълнение и честите поправки излизат по-скъпо от еднократна качествена услуга. Претеглете добре цена-качество и заложете на оптималния за вас вариант, който да не включва викането на майстор всеки месец за поправка "на евтиното решение".

Вижте още: 6 съвета преди да започнете ремонт на баня


Най-оптимален вариант за вас

Не се колебайте да потърсите помощ, така оставяте ремонта на вашето жилище в добри ръце и после ще бъдете наистина удовлетворени от резултата. Можете да наемете изпълнител за директното изпълнение, за избора на материали, цветове и разположение, за декора, за съвет и професионална консултация, която да ви опъти как да действате сами по-нататък, както и да се спрете на смесен подход – някои неща да направите сами, а за по-специфичните дейности да се обърнете към специалист. Важното е да сте обмислили добре нещата преди да се захванете за работа, съветвайте се, разпитвайте, събирайте достатъчно информация, за да сте наясно с какво се захващате.

Каквото и решение да вземете, не се колебайте да потърсите дори и една консултация от специалист. В MaistorPlus можете да намерите водещи специалисти и фирми за всякакви ремонтни дейности във вашия дом. Направете безплатно запитване в платформата и изберете най-добрия за вас вариант.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта