Как да си направим чаши от бутилки?

Публикувано на 13/03/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/03/2023 | Видяно 4 409 пъти

Сигурно сте виждали онези истински произведения на изкуството, сътворени от бутилки от бира или от друг алкохол и сте се питали как точно се правят? Всъщност това не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед, а приложенията могат да бъдат най-разнообразни. Например, бутилките от вино да се превърнат във вази за 8 март, сватбен подарък за младоженеца с любимата му напитка или можете да използвате по-малки бутилки и да създадете комплект чаши за дегустация. Освен това е евтино, бързо, а необходимите елементи могат да бъдат намерени във всяко домакинство. За този проект ще използвате огън и химикали, така че вземете допълнителни предпазни мерки. Спокойно, вероятността да се нараните е малка.


Първи стъпки:

Най-напред се снабдете с:
- какъвто и да е вид бутилка - от бира, кола, вино, алкохол;
- ацетон (открит в лакочистителя, нападнат от шкафа на жена ми);
- малка чиния за ацетона;
- парцал/кърпа;
- отпадъчна прежда или връв;
- запалка;
- шкурка.

Напълнете мивката с ледена вода. Можете да използвате студена чешмяна вода и няколко шепи лед. Изсипете ацетона в чинията. Не ви трябва много, а колкото да накиснете преждата/връвта. Това е силен химикал, така че бъдете особено внимателни при работа с него, дръжте го далеч от лицето си. Срежете прежда и увийте бутилката. Имате нужда от достатъчно прежда, за да я увиете около бутилката 4-6 пъти. Започнете да увивате преждата около бутилката там, където искате горната част да се отдели.


Смело напред

Задръжте бутилката в срещуположния край на мястото, където е преждата. С помощта на запалка запалете преждата. Завъртете бутилката, така че цялата прежда да се запали и продължете да въртите бутилката, докато пламъкът изгори (около 30 секунди). След като пламъкът изгори, незабавно потопете в ледената баня и горната част трябва да изскочи точно от мястото, където е била преждата. Може да отнеме няколко опита, ако стъклото е по-дебело. Не се притеснявайте, просто повторете процеса по-горе веднъж или два пъти и ще се получи.


За финал

Използвайте шкурка, за да изгладите ръбовете и несъвършенствата. Изчакайте 30-60 минути след счупването на стъклото, за да направите това, тъй като то става доста крехко веднага след процедурата. Не се тревожете за острите ръбове на чашата, не е необходимо много шлайфане, за да стане идеално гладка и безопасна за употреба. Изплакнете чашата и вече можете да пиете от нея, наслаждавайки се на любимото си питие, поднесено в красив и уникален дизайн, който си е лично ваш. Разбира се, колкото по-интересна и нестандартна бутилка намерите, толкова по-впечатляваща ще бъде вашата чаша. Освен това намирате креативно приложение на старите бутилки у дома.

Ако планирате ремонт на дома си, не се притеснявайте да се свържете с някой от професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта