Шкафче за обувки от дървена щайга

Публикувано на 04/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 17/08/2016 | Видяно 20 649 пъти

Всички знаем, че не е никак практично и удобно коридорът да е пълен с разхвърляни обувки, в които периодично да се спъваме на излизане. Ние имаме решение на този често срещан проблем. То е особено привлекателно за любителите на направи си сам предизвикателствата, които обичат да експериментират и да създават свои собствени, уникални творения. Ще разширим приложението на дървените щайги, като ви покажем как можете да си направите интересен и много практичен шкаф за обувки само в 6 лесни стъпки. Освен че изработката му е лесна, тя ще ви спести както средства, така и място в коридора. Вижте нашите инструкции и се захващайте за работа.

Вижте още: Етажерка от дървени щайги в 4 лесни стъпки

Необходими материали:

  • 1 дървена щайга
  • 2 дървени плоскости
  • Шкурка
  • Спрей за боядисване
  • Вата
  • Парче плат
  • Механичен или електрически такер
  • Мебелни колелца (по избор)


Шкафче за обувки от дървена щайга - Стъпка 1

Започнете работния процес с обработка на дървения материал. Подгответе щайгата за боядисване, като първо изравните и изгладите повърхността й с шкурка. Работете равномерно и шлайфайте дъските по посока на дървените влакна. Ако желаете, бихте могли да нанесете 1-2 ръце полиуретанов лак преди полагането на боята.


Шкафче за обувки от дървена щайга - Стъпка 2

Пристъпете към боядисване. За целта можете да използвате спрей или обикновена четка и боя. Изберете предпочитан от вас цвят и нанесете 2 слоя от него, за да бъде по-наситен. Напръскайте или боядисайте така, че цветът да е еднакъв и да няма по-светли и по-тъмни петна. Ако естественият цвят на дървесината ви харесва повече, бихте могли да пропуснете тази стъпка.


Шкафче за обувки от дървена щайга - Стъпка 3

Вземете една дървена плоскост с размерите на страничната част на щайгата. Пригответе си известно количество вата и го разположете по цялата повърхност на дъската. Ватата ще определи мекостта на мястото за сядане, затова сложете толкова, колкото смятате, че ще бъде нужно, за да бъде удобно.

Вижте още: Кафе масичка от дървени щайги в 6 лесни стъпки


Шкафче за обувки от дървена щайга - Стъпка 4

Дойде ред на такера. В случая е използван механичен такер, който работи на принципа на телбода и се използва за претапициране. Покрийте ватата с парче плат. Хубаво опънете плата, така че краищата му да стигнат от обратната страна на дъската. Защипете ги с металните скоби от такера.


Шкафче за обувки от дървена щайга - Стъпка 5

Бихте могли допълнително да укрепите и опънете плата, като го застопорите с метални кабарчета в основата на седалката. По средата на дървената щайга закрепете още една дървена плоскост, върху която ще стоят вашите обувки. Тази плоскост трябва да бъде предварително боядисана в същия цвят, с който сте боядисали цялата щайга. По ваше желание можете да монтирате и 4 мебелни колелца по краищата на шкафчето.


Шкафче за обувки от дървена щайга - Стъпка 6

Вижте още: 9 свежи идеи за маса от палети

Вашият малък и функционален шкаф за обувки вече е готов. Можете да подредите няколко чифта, с които ходите най-често и да седнете върху възглавничката, за да проверите, дали е достатъчно удобна.

Ако сме ви вдъхновили с това наше предложение, създайте своя собствена идея или потърсете помощ от изпълнителите в категория мебели по поръчка в MaistorPlus. Направете заявка, сравнете оферти и изберете подходящ дърводелец, който да осъществи вашите идеи за интересни и креативни мебели.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта