Как сами да си направите огнище в 4 лесни стъпки

Публикувано на 29/08/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 30/08/2017 | Видяно 21 827 пъти

Представете си лятна вечер в прохладна горска местност. Бъбрите развеселено с приятели около лагерния огън. Похапвате току-що изпечена пържола и съзерцавате звездите. Идилия! И палатката чака да ви приюти, когато силите ви напуснат. За жалост, спането на твърдата и студена земя сред хилядите насекоми не е за всеки. А и дори почитателите на къмпинга невинаги намират време за така любимото си занимание. Но съществува едно сравнително просто решение. Ако си направите свое собствено огнище в двора, ще можете да взимате всичко хубаво от лагеруването, но след това бързо ще стигате до мекото си легло. И на сутринта без проблем ще сте в състояние да отивате на работа. Ако последвате долуописаните четири лесни стъпки, бързо ще се сдобиете с това притегателно за позитивни емоции съоръжение. А ако се опасявате, че ще сбъркате в нещо, или не разполагате с време, професионалистите са насреща да ви отменят.


Какво ще ви е необходимо за направата на огнището?

Нужни материали:

  1. Чакъл, за да напълните дупката.
  1. Лопата, мотика или друг инструмент за копаене.
  1. Камъни и метален пръстен (като на изображението).
  1. Зидарско лепило.
  1. Гумен чук.
  1. Цветни спрейове за боядисване.

Преди да се заемете с конструирането на огнището си, подсигурете се, че няма да създадете опасност за пожар. Изберете място, което е отдалечено от висящи над него предмети – клони на дървета, покриви на веранди и др. Проверете дали в близост до вас няма бензиностанция или друг източник на лесно запалими вещества. И разположете огнището си възможно най-далече от къщата, но и от оградата си.

И на работа!


1. Очертайте огнището си

За да забиете лопатата си в земята, на първо място трябва да знаете къде да копаете. Ако използвате метален пръстен като на снимката, поставете го на мястото, където желаете да бъде огнището. Сложете няколко камъка около него – не прекалявайте, защото след това ще трябва да ги махнете. И накрая очертайте кръг около камъните. Именно тук на помощ идва цветният спрей. Препоръчително е да не бъде зелен, за да не се слива с тревата.


2. Изкопайте дупката

Без значение с какво разполагате – лопата, кирка или друг инструмент за копаене, ще се справите с тази не особено трудна задача. Дълбочината на мини рова ви трябва да бъде около 15-16 сантиметра. В зависимост от разположението на двора ви или по-точно на почвата и растителността в него, копаенето може да се окаже и малко по-трудно. Но в никакъв случай невъзможно. Погледнете от позитивната страна на нещата – ще получите безплатна фитнес тренировка, а след това бързо и лесно ще можете да си приготвите вкусна протеинова вечеря на новоизграденото огнище. А както сготвеното собственоръчно е по-вкусно, така и изпеченото месо на направеното от вас съоръжение, ще ви се стори божествено.


3. Запълнете дупката

След като сте готови с копаенето, вземете чакъла. Изсипвайте в дупката, докато пространството не се изравни с нивото на заобикалящия го терен. Чакълът не само ще придаде по-естетически вид на огнището ви, но и ще спомага за отводняването му, когато завали дъжд. Бихте могли да го закупите от магазин за строителни материали. Но ако сте истински почитатели на природата, защо сами не си съберете камъчета от някоя река? Прекрасен повод за поход в гората. Разбира се, само ако има такава в близост до вас и разполагате с необходимото време. В противен случай не си струва усилията, защото никак няма да е трудно да намерите чакъл на изгодна цена. 25 килограма ще ви струват около 6-7 лв.


4. И постройте огнището

Най-напред направете своя първи кръг. Наредете камъни по външното очертание на дупката, като ги поставяте върху чакъла. Ако имате метален пръстен, го сложете в средата, за да сте сигурни, че формата, която образувате, е правилна. Използвайте гумения чук, за да позиционирате камъните по-стабилно.

Сега вземете лепилото. За да изградите втория си каменен ред, трябва да слагате достатъчно количество от залепващата субстанция върху всеки нов камък. След това го поставяте върху първия ред и отново набивате с чука, за да прилепне добре. Не редете камъните един върху друг. Всеки от тези на втория ред трябва да лежи на краищата на два от долния. По същия начин изградете и третия последен ред. И оставете металния пръстен в средата. Бихте могли да направите огнище и без него. Но в такъв случай камъните ви много по-бързо и в по-голяма степен ще почернеят.


Допълнително предложение за феновете на палети

Щом свършите с „тежката“ работа по конструирането на огнището, запалите огъня и изпечете храната, мигом ще ви се прииска да поседнете. Разбира се, можете да го направите директно на земята или да си постелите одеяло. Тъй като ще сте в двора си, няма да е трудно и да си изнесете столове. При последния вариант има два проблема – ако нямате специално предназначени столове за къмпинг, ще съсипете мебелите. И второ – няма да ви бъде достатъчно авантюристично и готино. След като сте отделили толкова време за направата на огнище, защо не си откраднете още малко, за да сглобите и чисто нова пейка от палети? Тя ще се вписва идеално в обстановката, ще бъде удобна, а ако се овъгли, няма да страдате много, защото именно за това ще бъде предназначена.


И е време за забава

След като сте готови с всичко останало, е време и за купон. Поканете приятели, купете пържоли и грил партито започва. А след като приключите, не забравяйте да полеете огнището обилно с вода, за да не предизвикате пожар. И един последен полезен съвет – почиствайте го редовно от пепелта, защото в противен случай ще се задръсти. Пепелта загрозява и по-важното – затруднява разгарянето на новия огън.

Приятно изкарване! А ако имате нужда от помощ за изработването на огнището, пейката или на друга своя идея, винаги можете да ги поръчате на специалистите в областта. Само заявете проекта си и сравнете отправените към вас предложения.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
68 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта