Съвети за безопасно и ефективно почистване на снега

Публикувано на 18/01/2016 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 3 599 пъти

Не губете излишни усилия и време в почистването на колата. Покрийте я цялата или поне частично, така че да не ви се налага да отделяте 30мин. всеки ден преди работа за тази процедура.


Съвети за безопасно и ефективно почистване на снега

Пухкавата снежна покривка е радост за малки и големи, но тя може да бъде и много неприятен проблем, когато се натрупа по алеите или преречи целия ни изход от дома. Затова е необходимо редовно да извършваме качествено почистване, което ще ни осигури комфорт и ще предотврати опасни инциденти. Това е една нелека задача, която много от нас подценяват, но когато се сблъскат с реалността, осъзнават колко трудоемка и неприятна би могла да бъде. Следващите съвети са много практични и може би вече сте се сетили за някои от тях, но е хубаво да се информирате и припомните най-важните особености, които ще улеснят процеса. Събраната информация е от опита на потребителите от дългогодишния форум "Направи сам", които дискутират тази така полезна тема, винаги актуална през студените месеци - вижте повече информация тук.


Нужна ли ви е екипировка?

Независимо дали ви предстоят дълги часове чистене на сняг или разполагате с малко пространство, за което трябва да се погрижите, при всички положения е важно да сте добре облечени. Макар и да прекарвате времето си във физическа активност, не подценявайте суровите условия на времето навън, защото при загряване и изпотяване лесно можете да настинете.

Виж още: Преоткрийте зимното великолепие във вашата градина


Правилната техника ще предотврати наранявания

Най-честите травми, появяващи се по време на работа с лопата, обикновено са причинени поради неправилна стойка на тялото. Изключително важно е да държите кръста си изправен и да не правите резки движения, особено ако дълго време сте работили в приведена позиция. Премръзналите стави и крайници са много уязвими, затова е необходимо да бъдете внимателни. Не се старайте да изхвърляте снега твърде надалеч, това съвсем не е необходимо - спестете си колкото се може повече усилия.


Слънчевите снежни дни крият опасност

Любителите на зимните спортове вероятно са запознати добре с опасностите, които крие отразяващата снежна повърхност през слънчевите зимни дни. Носенето на очила в такива ситуации е наистина необходимо, дори задължително. Разтопяването на горните снежни пластове пък крие рискове от лесно подхлъзване под натрупалия се сняг.


Дали да включим децата?

Децата обожават зимата и за тях би било вълнуващо да се включат в почистването на снега. Затова не ги лишавайте от това удоволствие. Облечете ги подходящо и им дайте леки и занимателни задачки, които не натоварват физиката, но ще отвлекат вниманието им за известно време, докато вие свършите тежката работа.

Виж още: 12 забавни и креативни начина да украсите саксиите си за цветя


Използвайте хитринки

След като веднъж почистите, посипете земята с пясък и сол. Солта ще спомогне за разтопяването на остатъците от сняг и лед, а пясъкът ще обезопаси хлъзгавата повърхност. Грижете се редовно безопасността пред входа и къщата ви, не позволявайте натрупването на високи преспи. Редовната поддръжка ще улесни многократно работата ви, а при необходимост от професионална помощ - открийте своя специалист сред регистрираните в MaistorPlus. Пуснете безплатна заявка и ще получите конкурентни оферти от водещи фирми - разгледайте профилите и клиентските им оценки, за да вземете най-доброто решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта