Как да почистим жилището преди да се изнесем от него?

Публикувано на 16/02/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 5 453 пъти

С течение на времето върху печката може да се наслоят замърсявания, въпреки упоритите ни опити да я почистваме редовно. За да отстраните мазните петна лесно и с подръчни средства, сложете малко сода бикарбонат в топла вода и с получената течност забършете внимателно печката. За по-добър резултат можете да нанесете от разтвора и да оставите да действа около 10 минути, преди да премахнете замърсяванията с гъба. Не забравяйте да почистите още миялната машина, както и кухненските шкафове, по които може да са останали неприятни петна.


Оставете хладилника в добро състояние

Важно е никога да не оставяте продукти в хладилника на старата си квартира, защото с течение на времето те могат да създадат неприятна миризма. За да оставите хладилника във възможно най-добър вид, изключете го от захранването, извадете всички продукти от него и прибавете към 1 литър вода 1 супена лъжица оцет или лимонов сок. С помощта на мека кърпа и получения разтвор забършете внимателно уреда, като наблегнете на рафтовете и чекмеджетата. Накрая полирайте със суха кърпа или хартия за получаване на блестящ резултат!

Виж още: Цветното фолио - нова одежда за старите мебели


Премахнете всички картини и стикери от стените

Огледайте добре помещенията и премахнете всички картини и декорации от стените. По същия начин отстранете и различни стикери, залепващи закачалки или магнити от хладилника, така че той да стане като нов. От секции и мебели стикерите могат да се премахнат, като ги нагреете със сешоар и издърпате внимателно, а остатъчното лепило отстраните с памук, напоен с малко олио. Бъдете внимателни и не използвайте абразивни материали за гладки повърхности, както и разредители, които могат да навредят на цвета на мебелите.


Подменете изгорелите крушки и почистете абажурите

Абажурите на осветителните тела често събират повече прах, отколкото предполагаме, затова ги почистете внимателно с влажна кърпа, преди да се изнесете от старото си жилище. Проверете осветлението навсякъде и ако някоя крушка е изгоряла, я подменете с нова, така че да оставите помещенията в изрядно състояние и с радост да върнете ключовете на техните собственици.

Виж още: Хитри и лесни начини да вдъхнете нов живот на стария диван


Направете списък с дребните вещи, които може да забравите

Когато освобождавате старото си жилище е добре да направите списък с всички по-дребни вещи и уреди, които може да забравите. Това може да са както малки уреди като тостер или сокоизтисквачка, така и лични вещи като книги, дрехи и различни декорации. За по-голяма яснота препоръчваме да разделите вещите си в категории, така че да е лесно да се ориентирате по списъка и да не пропуснете нещо. Този трик помага и при пътуване в командировка за по-дълго време или пък когато сте на почивка и е време да напуснете хотела.

Виж още: Очарователни мебели от палети за уютна спалня


Как да почистим жилището преди да се изнесем от него?

Преместването в ново жилище често е добра новина, особено ако то е по-хубаво от старото! Това обаче съвсем не означава, че от нас се изисква само да си приберем нещата и да изпратим ключовете на предишния си наемодател. За да нямате проблеми с него, добре е да почистите квартирата си и да я оставите поне във вида, в който сте я наели. Предлагаме ви някои практични съвети по темата, които ще направят тази задача много по-лесна, а обзавеждането на новия си дом поверете на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Обърнете внимание на банята

Идва ред и на почистването на банята! Това помещение е може би първото, което вашият наемодател ще провери при приемане на ключовете, затова му обърнете специално внимание. Тук отново идва на помощ сместа от вода с оцет или сода бикарбонат. Тя върши работа за почистване на тоалетната, душа, както и фугите в банята, като бързо и лесно ще ви отърве от котления камък и петната от сапун. Огледалото в банята пък почистете с препрат за стъкло, като не забравяйте да премахнете всички свои вещи от помещението, като кърпи, четки за зъби и други.


Почистете вратите и прозорците с домашни средства

Желателно е преди да освободите квартирата, да почистите всички врати и прозорци, така че да си спестите мъмрене от хазяина. За целта избършете всички стъкла и огледални повърхности с мека кърпа и препарат за стъкло, а за освежаване на дървените врати използвайте специален препарат за дърво, който да не остави следи и да придаде на повърхността красив блясък. Най-замърсените участъци обикновено са дръжките на вратите и пространството под тях, което събира прах, затова именно на тях обърнете най-голямо внимание.


Почистете под мебелите и освежете килимите

Освен че е редно да минете с прахосмукачка пода навсякъде, добре ще ви дойде и помощ от приятел, с когото да преместите по-едрите мебели и да почистите прахта под тях. Не забравяйте да изтупате и килимите, както и постелката пред входната врата. Ако имате саксийни растения в квартирата, добре е да обсъдите с наемодателя дали той би се грижил за тях, ако няма къде да ги сложите в новото си жилище. Накрая, след като огледате внимателно апартамента, можете да предадете ключовете и да пристъпите към обзавеждане на новия си дом! Професионални съвети за неговия облик и поддръжка пък можете да получите от квалифицирани специалисти, като направите заявка в MaistorPlus!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта