Превърнете старата си гума в ефектен дизайнерски пуф

Публикувано на 11/09/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 11/09/2017 | Видяно 6 118 пъти

Всеки предмет може да приеме толкова превъплъщения, колкото решим да му дадем. Достатъчно е да обединим въображение и сръчност, за да превърнем уж ненужни вече вещи в интересни и оригинални допълнения в обзавеждането на дома си. Това се отнася дори и за старите гуми от автомобил, които с няколко стъпки могат да се превърнат в ефектен дизайнерски пуф, както ще се уверите от настоящата статия. Предстои да ви покажем как можете да си направите сами една такава нестандартна мебел, а при нужда от професионална намеса, на ваше разположение са мебелните специалисти в MaistorPlus.

Вижте още: Креативност с гумите в градината


Необходими инструменти и материали

Преди да преминете към измайсторяването на вашия ефектен пуф, трябва да си набавите необходимите материали и инструменти. Ето ги и тях:

  • една гума от автомобил - и да не разполагате с такава вкъщи, потърсете по автосервизите или автоморгите;

  • 2 МДФ панела с размери 60х60 см.

  • дървен ъглошлайф;

  • корда за измерване;

  • въже - трябва да е достатъчно дълго, за да обхване площта на гумата отгоре и отстрани;

  • силикон;

  • монтажно лепило;

  • винтове - общо 8 бр., по 4 за всяка от страните отгоре и отдолу, винтоверт;

  • кръгли гайки;

  • каучукови тапи - 4 бр.;

  • лак за дърво;

  • латекс


Стъпка 1: Изрежете кръгове от МДФ панелите

Без изобщо да се бавим, преминаваме към стъпка 1 от направата на нашата нестандартна мебел. Използвайте корда, за да измерите диаметъра на гумата си. Ако той е 50 см., очертайте кръг върху всеки от двата МДФ панела с радиус 25 см. Изрежете така очертаните кръгове, като използвате дървен ъглошлайф.


Стъпка 2: Монтирайте изрязаните кръгове от двете страни на гумата

Оставете гумата в легнало положение и сложете силикон по протежението ѝ отгоре. Поставете единия от изрязаните кръгове и го закрепете с винтоверта и четири от осемте винта. Добре е винтовете да бъдат на равно разстояние един от друг. Обърнете гумата от другата страна и повторете инструкциите от стъпка 2, без да слагате винтовете засега, те ще ви потрябват малко по-късно.

Вижте още: Измайсторете сами чаровни и креативни възглавници


Стъпка 3: Тапицирайте с въже!

Време е да се заемете с тапицирането на своята неповторима мебел. За целта ще ви послужат въжето и монтажното лепило. Трябва да облепите единия от двата закрепени МДФ кръга и цялата гума отстрани. Започнете от центъра на кръга и продължете към периферията като поетапно добавяте от лепилото. Вторият кръг остава нетапициран.


Стъпка 4: Сложете крачета на пуфа

Тук е мястото, където ще влязат в употреба четирите каучукови тапи и останалите винтове. Във всяка от тапите поставете винт, както е посочено на снимката горе, и с винтоверта закрепете винта заедно с тапата. Разстоянията трябва да са равни, за да бъде пуфът ви достатъчно стабилен.


Стъпка 5: Боядисайте и нанесете лак

Цвят по ваш избор със сигурност ще добави повече ефектност на този специален пуф. Залепете по средата отстрани широко цветно тиксо, за да отсечете и да можете да боядисате само долната част. След като сте нанесли боята така, че да покрие добре, оставете хубаво да изсъхне. На финала ви остава да нанесете лак, за да запечатате отлично свършената си работа, а и за да бъде добре предпазена новата ви придобивка.

Вижте още: Направи си сам пуф от стари дънки


Току що превърнахте старата си гума в ефектен пуф!

Вече си имате съвсем нов, ефектен дизайнерски пуф. Ако някоя от стъпките ви се струва трудна за изпълнение, можете да се доверите на професионалните мебелисти, регистрирани в нашия сайт. Заявете безплатно проект, сравнете бизнес профилите на изпълнителите и оставените за тях оценки от клиенти, ползвали вече услугите им. Наемете този, който разбира най-добре идеите ви, и след приключване на възложената работа, споделете своя отзив в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта