16 пленителни замъка, с които ще усетите магията на времето

Публикувано на 20/11/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 10/07/2016 | Видяно 4 458 пъти

Разхождайки се по красивия бряг на Женевското езеро, край очарователния курорт Монтрьо, ще забележите изградения върху скала Шато де Шийон. Замъкът представлява комплекс от 25 сгради, строени в различни времеви отрязъци. В хода на своето съществуване е бил жилищна резиденция за граф Пиер II Савойски, използван е като артилерийски склад, влизал е в ролята и на затвор.


Дворецът Хауърд, Йоркшир, Великобритания

Заговорим ли за дворци и замъци, отново трябва да посетим Великобритания, която е сред задължителните спирки. Строежът на забележителния дворец Хауърд, разположен в графство Северен Йоркшир, започва в първите години на 18-и век, а духът на викторианските чаени церемонии се е запазил в него и до днес.

Вижте още: 10 величествени залеза от различни кътчета на Земята


Замъкът Хоеншвангау, Германия

Замъкът Хохеншвангау, чиято фасада се отличава с неоготическия си стил, съществува в настоящия си вид от 19-и век. Издигнат е върху останките на датиращата от средновековието крепост Шванщайн. Той е сред гордостите на Бавария и привлича над триста хиляди посетители годишно.


Дворецът в Осака, Япония

Впечатляващ архитектурен факт за двореца "Осака" в Япония е, че зад пет-етажния му екстериор се крие осем-етажен интериор. Построен е през 16-и век върху висока каменна основа, като защита срещу нападатели.


Замъкът в Единбург, Шотландия

Замъкът в Единбург, Шотландия, е една от емблемите, по които градът може да бъде разпознат. Построен е върху вулканичната "Касъл рок" и с него се свързват редица исторически събития, като се започне от водените през 14-и век Войни за шотландска незавиимост и се стигне до Якобитското въстание в средата на 18-и век. Като част от замъка внимание заслужават Параклисът на Св. Маргарет, който се е запазил от 12-и век, а също и Кралският дворец.


Замъкът Хохенверфен, Австрия

Пътуването назад във времето този път ни отвежда в 11 в., когато над гр. Верфен, в Австрия, е издигнат замъкът Хохенверфен. Компания му правят Берхтесгаденските Алпи, а само на 40 км. от него е родният град на великия композитор Волфганг Амадеус Моцарт.


Замъкът Уиндзор, Англия

Един от символите, за които веднага ще се досетите, когато чуете да се говори за Обединеното Кралство. Уиндзорският замък е най-старият във Великобритания, а също и най-многочислен откъм обитатели със своите 1000 стаи. Много от детските години на настоящата Кралица Елизабет Втора преминават именно тук. През 1992 г. пожар нанася сериозни щети в частта, където са се помещавали апартаментите за лично и церемониално ползване. За възстановяването им, което продължава до 1997 г., са използвани техники от първоначания строеж, отпреди девет столетия.


16 пленителни замъка, с които ще усетите магията на времето

Обгърнати в тайнственост, заредени с величие, гордо носещи отпечатъка на своята история. Нито един принц нямаше да може да спаси своята принцеса, ако не съществуваха тези величествени замъци и високите им кули. Приказките щяха да пустеят. Архитектурните бижута, за които вече се досещате, заслужават респект към себе си с всеки камък, тухла, спомен, от които са изградени. Предстои да се отправим на една вълнуваща разходка до 16 пленителни замъка от цял свят, с които ще усетите магията на времето. А за да почувствате вълшебството от преобразяването на своя дом, свържете се бързо и лесно с професионални дизайнери близо до вас.


Замъкът Пелеш, Румъния

На територията на съседна Румъния се намира следващият замък от нашата обиколка. Името си "Пелеш" дължи на течащата в близост до него планинска река. Изграден е в стил неоренесанс в периода между 1873 и 1914 г., върху път, който свързва исторически значимите румънски области Влахия и Трансилвания.


Екатерининският дворец, гр. Пушкин, Русия

Строежът на бившия императорски дворец стартира през 1717 г. по заповед на императрица Екатерина I. Впечатляващото здание се намира на територията на днешния гр. Пушкин, близо до Санкт Петербург. Претърпява сериозни поражения по време на Великата отечествена война, възстановяването от които все още е в ход.

Вижте още: 19 изоставени места по света и у нас, които спират дъха


Замъкът Балморал, Великобритания

Кацаме във Великобритания, за да се срещнем с една от резиденциите на кралското семейство. Замъкът е закупен от кралица Виктория и Принц Албърт през 1852 г.


Дворецът Храдчани, Прага, Чехия

Дворецът "Прага", известен още с името си "Храдчани", е сред основните причини, заради които си струва да посетите чешката столица. Към преддверието му ще ви отведе известната с цветните си къщи "Златна улица". Първоначалният му строеж е реализиран през 9-и век, а през 18-и и 19-и век е реконструиран в неокласически и бароков стил.


Дворецът Версай, Франция

Един от дворците, които не се нуждаят от обширно представяне, независимо дали сте посещавали Франция или само сте чели за нейните забележителности. Разположен югозападно от Париж, впечатлява със своята пищност и прекрасни градини. С него се свързват животът и управлението на Кралят Слънце, Луи XIV.


Замъкът в гр. Малборк, Полша

Още един представител на средните векове, замъкът в гр. Малборк, Полша, е най-големият в света, за чийто градеж са използвани само тухли. Строежът му отнема близо 230 години и заеманата от него площ надхвърля 20 хектара. Добрата защита, която предлага, го прави привлекателен за кръстоносците през 14-и и 15-и век. По-късно става един от многото дворци на полските владетели.


Замъкът Нойншванщайн, Германия

Този "скромен" замък Лудвиг II Баварски построява като лично убежище. След смъртта му, през 1886 г., Нойншванщайн отваря врати за посетители и туристи, чийто брой през годините вече надвишава 60 милиона.


Абатство Кайлмор, Ирландия

Първоначално замъкът Кайлмор е построен като частна резиденция за заможния лондонски лекар Мичъл Хенри. По-късно е продаден на херцога и дукесата на Манчестър. Впоследствие обаче те също са се разделили с него заради дълговете си от игра на комар.

 


Замъкът Хогуортс, Унивърсъл студио, Орландо

В този замък крале и императори не са живели, но пък са се забърквали отвари, провеждали са се оспорвани мачове по куидич, водили са се битки срещу "онзи, който не бива да се споменава". Замъкът, където се случват повечето от приключенията на Хари Потър и неговите приятели, може и да е само плод на въображението на Дж. К. Роулинг, но пък е заслужен завършек на нашата вълшебна разходка.

В случай че обиколката във времето сред замъци и дворци ви е вдъхновила да преустроите и вашата крепост, не се колебайте да потърсите специалисти по архитектура и дизайн бързо и лесно. Направете безплатна заявка в MaistorPlus, сравнете предложените ви оферти, запознайте се с профилите на изпълнителите и препоръките към тях и се спрете на този, който оправдава вашите очаквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта