Българската архитектура излиза на световната сцена в конкурса Wienerberger Brick Awards 2016

Публикувано на 30/06/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 2 560 пъти

Зала Триадица на Гранд Хотел София приюти церемонията, която се състоя на 24-и юни, 2015 г., от 18,30 ч. Събитието бе гарнирано с допълнителна доза очарование в лицето на актрисата Диляна Попова, на която беше поверена ролята на водещ. Нелеката задача да селектират най-добрите сред участвалите проекти беше в ръцете на журито, в състав:  председател арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ ООД, инж. Петър Петров –  мениджър продукти и продажби на Винербергер и Ренета Николова – главен редактор на в-к Строител. Сред присъстващите бяха изтъкнати български архитекти, както и инж. Цанко Миланов, търговски директор на Винербергер.


Българската архитектура излиза на световната сцена в конкурса Wienerberger Brick Awards 2016

Лятото все още не се е показало в пълната си светлина и топлина, но това не е пречка за добрите новини да си пробият път. Особено когато говорим за съвременната българска архитектура. Именно към нейните постижения и атрактивното приложение на керамиката в строителтвото са насочени прожекторите по време на отличаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards 2016.


За конкурса Wienerberger Brick Awards

През 2004 г. компанията с над 200-годишна история и традиции в производството на керемиди, тухли, керамични и бетонни павета, и тръбни системи, Винербергер, създава конкурса Wienerberger Brick Awards. Той е международен, провежда се на всеки две години, и през 2016 г. ще бъде седмото му издание. На всеки етап от състезанието жури от експерти и журналисти осъществява независим подбор, а наградният фонд, предвиден за победителите, е в размер на 27 000 евра.

Основната задача, която си поставя конкурсът, е да се насочи вниманието към керамичните керемиди и блокове, фасадните тухли, чието приложение придава повече естетика и функционалност по отношение на съвременната архитектура. Въпреки че водещо условие е керамиката да е главен герой в състезаващите се проекти, липсва задължението материалите да са производство на авторите на конкурса - Винербергер. Това оставя комерсиалността на заден план и изтъква реалните архитектурни постижения. Участниците могат да се представят както с ново строителство, така и с пристрояване, реставрация, реконструкции. Няма ограничение и за типа сгради - жилищни и обществени, селскостопански постройки и други.


За първи път в България

За първи път в престижния международен архитектурен конкурс на Винербергер, който ще се проведе през 2016 г., ще има и българско участие. Това е чудесен шанс за българската съвременна архитектура да влезе в пряко съревнование с проекти от цял свят, да си свери часовниците с тях, да почерпи идеи и вдъхновение.


Отличниците

Три са отличените архитектурни проекти, с които България ще се представи по време на Wienerberger Brick Awards 2016. „Сигурен съм, че ще представят достойно българската архитектура.“ - са думите на арх. Захариев, в допълнение към изказването му, че отговорността за журито е била наистина голяма. На свой ред търговският директор на Винербергер, инж. Цанко Миланов, споделя че: „За нас е радващо, че към конкурса тази година имаше толкова засилен интерес от професионалните среди, както и, че видяхме проекти от практически всички краища на страната.” А ето кои са отличниците:


Нискоенергийна къща в полите на Стара Планина

Автор на проекта е арх. Цилков. Къщата е реализирана в гр. Карлово през 2014 г. и съчетава изчистеност на дизайна с отговорно отношение към природата.


Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни – коне, с. Рибен

Зад проекта, осъществен в с. Рибен, край гр. Пловдив, стоят архитектите Емил Дечев и Владислав Дечев. И тук се наблюдава близост до природата, погледнато от друг ъгъл.


Жилищна сграда Любата

Архитектите Пламен Братков и Росица Браткова от Аедес Студио проектират жилищна сграда Любата, намираща се в гр. София. Привлекателно изпълнение за всеки, изкушен от модерното и естетичното.

MaistorPlus пожелава на трите български отличени проекта успех и достойно представяне по време на международния архитектурен конкурс Wienerberger Brick Awards 2016!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта